JEFTINA ZAMENA ZA PESTICIDE: Zemlja se čisti, cveće cveta i puževi beže

10:15

16.05.2023

Podeli vest:

pexels-allan-mas

Verovatno imate nekoliko kesica sode bikarbone po kući koje zauzimaju prostor na koji ste zaboravili. Ovo belo blago ne sme da stoji neiskorišćeno.

Soda bikarbona se vekovima koristila kao pomoć u čišćenju kuće, dezinfekciji, kao prva pomoć za lepotu i zdravlje, ali da li ste znali da se može koristiti i kao pomoć u bašti?

1. Soda bikarbona umesto pesticida

Za kontrolu štetočina, soda bikarbona je 100 puta efikasnija i bolja od pesticida. Možete napraviti sprej za organske pesticide koji može da ubije insekte koji oštećuju biljke, kao što su grinje, a da pritom ne oštetite korisne insekte, nas i našu planetu.

Pomešajte kašičicu sode bikarbone, jednu trećinu šolje maslinovog ulja i jednu šolju vode. Ovu kombinaciju dobro promešati da se soda bikarbona dobro rastvori, pa sve staviti u prskalicu i poprskati biljke.

Ako imate posla sa gljivičnim oboljenjima biljke, prskajte ih ovim rastvorom svaka dva dana dok se biljka ne izleči. Koristite ovaj sprej i za ruže, vinovu lozu i grožđe kada se pojavi plod.

Za odbijanje insekata napravite sprej od kašike maslinovog ulja, kašike sode bikarbone i nekoliko kapi tečnog sapuna i sve to razblažite u 5 litara vode.

Prskajte ovu tečnost jednom svaka tri dana da sprečite insekte da unište vašu baštu.

Ako imate problema sa mravima, možete ih uništiti na njihovom izvoru kombinacijom sode bikarbone, šećera i sirćeta. Jednostavno dodajte pet kašičica šećera u prahu u činiju i pomešajte je sa sodom bikarbonom. Nemojte koristiti kristal šećer, već samo šećer u prahu, jer su mravi dovoljno pametni da odvoje zrna sode bikarbone od šećera.

Kada jedu sodu bikarbonu pomešanu sa šećerom, to će ih uništiti. Da biste bili sigurni da ste ubili sve mrave, uzmite jabukovo sirće u bocu sa raspršivačem i poprskajte put mrava. Ovo će ih sigurno ubiti jer sirće sadrži fungicid koji je smrtonosan za mrave.

 

pexels-karolina-grabowska

2. Ispitivanje PH vrednosti zemljišta

Određene biljke se uzgajaju isključivo u kiselom tlu, dok druge vole alkalno zemljište. Zbog toga morate znati PH vrednost zemljišta i prema njoj uzgajati biljke.

Testirajte svoju zemlju sirćetom i sodom bikarbonom:

Sakupite zemlju iz različitih delova bašte ili dvorišta u nekoliko šoljica. Sipajte sirće u šolju sa zemljom. Ako zemlja počne da se peni, to znači da je vaše zemljište alkalno. Što znači da je njen PH iznad 7.

Ako nema reakcije, uzmite drugi uzorak i u njega sipajte sodu bikarbonu i malo vode. Ako tlo počne da se peni, to znači da mu je pH ispod 7, što znači da imate kiselo zemljište.

3. Lepše cveće uz pomoć sode bikarbone

Za cveće koje uspeva samo u alkalnom zemljištu, kao što su hortenzije, begonije i geranijumi, možete ih podstaći da još lepše cvetaju sodom bikarbonom. Samo rastvorite malo sode bikarbone u vodi pre nego što je sipate na svoje cveće.

Ako želite da hortenzije duže stoje u vašoj vazi kod kuće, uradite isto. Rastvorite sodu bikarbonu u vodi i dodajte hortenzije u tu kombinaciju. Nedeljama će ukrašavati vašu kuću.

4. Eliminiše puževe

Ako želite da se rešite puževa u svojoj bašti, zapamtite, ne morate da koristite hemikalije. Samo ih pospite sodom bikarbonom i umrijet će. Takođe možete napraviti „zaštitnu stazu“ od sode bikarbone oko biljaka tako što ćete je sipati direktno na tlo.

5. Paradajz neka bude sladak kao jabuka

Jednostavno smanjite kiselost zemlje oko paradajza tako što ćete posipati tlo sodom bikarbonom. Ovo će učiniti vaš paradajz slatkim i punim ukusa.

6. Podmladite biljke

Soda bikarbona ima svojstvo podmlađivanja biljaka. Nakon tretmana sodom bikarbonom, cveće će cvetati i cvetati kao nikada ranije. Dovoljno je napraviti rastvor vode sa sodom bikarbonom i malo morske soli (kašiku sode bikarbone i kašiku morske soli rastvoriti u pet litara vode). Ovom kombinacijom zalijte biljke, žbunje, žive ograde i sve što želite da cvetate i rastete…

exels-gustavo-fring

7. Ubija korov

Korov koji ne želite da raste u vašoj kući možete uništiti sodom bikarbonom. Dobro zalijte korov, a zatim ga obilno sipajte sodom bikarbonom. Pazite da ga ne stavljate direktno na biljke koje želite, jer može spaliti biljku u korenu.

8. Ubija crve na kupusu, karfiolu ili brokoliju

Pomešajte jednake delove sode bikarbone i brašna i tom smesom pospite kupus, karfiol ili brokoli. Crvi, kada osete miris sode bikarbone, umiru istog dana.

9. Očistite ruke nakon rada u bašti

Svako ko je radio u bašti zna kako ruke upijaju zemlju i da se ova prljavština teško uklanja. Sada možete očistiti ruke sodom bikarbonom bez ikakvih problema. Nanesite sodu bikarbonu na vlažne ruke i utrljajte i videćete kako nestaje prljavština iz pora…

(Pančevac/Lek iz prirode)

ČAJ OD LOVOROVOG LISTA Uništava kašalj, ali samo ako ga ovako pripremite

ŽELITE DA DOČEKATE LETO BEZ CELULITA? Ovo su saveti koje treba da sledite

GABRIJEL GARSIJA MARKES: Volim te, ne zbog toga što si ti, već zbog toga šta sam ja kad sam pored tebe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.