ČAJ OD LOVOROVOG LISTA Uništava kašalj, ali samo ako ga ovako pripremite

15:06

12.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Mediterana bogati su raznim mineralima (kalijum, bakar, mangan, kalcijum, gvožđe, cink, magnezijum, selen) i vitaminima B koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu i za normalno funkcionisanje nerava i mišića. Koristi se u lečenju digestivnih i kardiovaskularnih poremećaja, gihta i reumatizma, kao i nervoze i nesanice. Etarsko ulje lovora odlično je za inhalacije, a veoma je korisno i za dezinfekciju prostora tokom sezone prehlada i virusi. Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, upale grla i bronhitisa.

Lovorov čaj

Tri sveža ili suva lovorova lista iseckajte na manje komade ili sitno iseckajte pa prelijte sa 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite poklopljeno 10 minuta, pa procedite. Kada se malo prohladi, dodati kašiku limunovog soka i 1-2 kašike domaćeg meda. Pijte 2-3 šolje čaja dnevno.

 

Lovorov sirup

Pripremite 6 svežih ili 8 suvih lovorovih listova, 2,5 dcl vode, 6 kašika smeđeg šećera ili meda, sok od 1 limuna. Vodu prokuvajte, pa kada provri dodajte lovorov list i kuvajte poklopljeno 6-10 minuta. Uklonite lovor i tečnost sipajte u drugu posudu, dodajte smeđi šećer (ili med) i iscedite limun. Sve dobro promešajte dok se šećer (ili med) potpuno ne rastvori.

Uzimati 1-3 kašičice sirupa dnevno (može se uzimati hladno ili toplo).Lovorov sirup čuvati u frižideru, u staklenoj flaši. Može tako da stoji nekoliko dana, a onda po potrebi napraviti novu.

Inače, ova začinska biljka zapravo je zdrava, te  vam može pomoći da izlečite razne bolesti, kao i da se oslobodite stresa za manje od 5 minutа.

Poboljšava varenje

Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, uklanja grčeve u stomaku i želucu, a podstiče i bolju prokrvljenost. Čaj od lovora upotrebljava se i u lečenju anoreksije, odnosno gubitka apetita. Pored toga, lovorovo ulje uspešno leči i gljivična oboljenja, poput gljivičnih infekcija noktiju, jer ovo ulje poseduje i jako protivgljivično dejstvo.

Ublažava bolove

Lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća. Snažno analgetsko delovanje eterično ulje lovora čini gotovo nezamenljivim sastojkom u terapiji bolova. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, supstance koje blagotvorno deluju na migrenu.

Takođe, ova biljka uspešno se bori i protiv reume, a bolove u zglobovima možete lako ukloniti oblogom od lovorovog ulja koje lako možete i sami napraviti. Zgnječite u avanu 20 g svežih (zrelih) bobica lovora koje ćete prokuvati 15 minuta u 1 l ključale vode. Dobijeni sok procedite kroz platnenu krpu i ostavite da se ohladi. Sa površine pokupite ulje i pomešajte ga s kašičicom nesoljene svinjske masti. Dobijenu smesu dobro promešajte i čuvajte u staklenoj ili plastičnoj teglici. Na bolno mesto utrljavajte dobijenu mešavinu, u tankom sloju, dva do tri puta dnevno.

Lovor za iskašljavanje

Ulje lovora jedno je od najmoćnijih preparata za jačanje organizma i preventivu, jer čisti limfni sistem. Primera radi, utrljavanje nekoliko kapi na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osećaja olakšanja. Preporučuje se i kao provereno sredstvo za iskašljavanje, ali i za lečenje proširenih vena.

Čaj od ove bilje pokazao se delotvornim za lečenje dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova. Zahvaljujući eugenolu, deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa.

Leči čukljeve

Bolne izrasline na nogama, odnosno čukljeve, takođe, možete lečiti ovom namirnicom. Uzmite 5 velikih lovorovih lista, isitnite ih i zalijte sa 100 ml 70%-nog alkohola (ili domaćom rakijom). Ostavite da odstoji nedelju dana, posle procedite. Dobijenom smesom mažite čukljeve, ali pre toga dobro naparite noge u toploj vodi (3 l vode i 1 kašika sode bikarbone). Zatim obrišite noge, namažite, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

Izbacivanje viška soli

U večernjim satima jednu supenu kašiku sitno usitnjenog lista lovora prelijte sa 3 dl vode i kuvajte u odgovarajućoj emajliranoj posudi, najduže 5 minuta. Prelijte dobijenu tečnost u termos u ostavite da prenoći. Ujutru tečnost procedite u drugu posudu i rasporedite dobijeni napitak na ceo dan. Pijte u malim gutljajima, nikako nemojte popiti sve odjednom. Nakon sedam dana možete pnoviti ovaj tretman.

Ako se pojavi učestalo mokrenje, to je znak da je lovorov list počeo da rastvara soli, što ume da iziritira bešiku. Pravi rezultati ovakvog lečenja biće vidljivi tek kroz desetak dana, kada ćete se osećati mnogo lakše, a bolovi u zglobovima će isčeznuti.

Protiv stresa

Оva jeftina bilјkа, koju sigurno imate u svojoj kuhinji, može vam pomoći da se oslobodite stresa i napetosti i za manje od 5 minuta! Naime ruski naučnik, Genadij Мalahov, otkriva da lovor oslobađa neverovatnu količinu stresa.
Sve što treba da uradite jeste da zapalite suvi lovor u pepeljari. Izađite iz sobe na 10 minuta a kada se vratite primetićete potpuno drgačiju atmosferu. Osetićetete prijatan, opuštajući miris. Zbog osloboađanja određenih supstanici izazvanih sagorevanje, stvara  se pоzitivni protok energije. Udahnitе duboko i pustite da miris umiri i telo i duh!

(Pančevac)

TO SU NEKADA SPREMALE NAŠE BAKE Prelep srpski običaj: Mira iz Katrge spremila pogaču Vasilicu

Komentara

  1. Danijel каже:

    Dali deca smeju da piju caj od lovorovog lista od kog uzrasta

    2
    0
  2. Milica каже:

    Mogu li piti caj od lovora u trudnoci

    0
    0
    1. Cacak каже:

      Nisam lekar, al sam na nekom sajtu procitala da ga treba izbegavati u trudnoći. Proverite za svaki slučaj.

      1
      0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.