VITMAN: Vrednost projekta uređenje Potamišja je 20 miliona dinara! Ove godine bavimo zelenim površinama, proširenjem mreže javnog osvetljenja i instalacijom novog dečijeg igrališta

16:36

28.03.2023

Podeli vest:

Grad Pančevo

Ugovor za dodelu sredstava za sufinansiranje projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini, koji finansira Ministarstvo zaštite životne sredine, potpisan je danas u Palati Srbija. Pančevo je jedna od lokalnih samouprava čiji je projekat podržan na konkursu Ministarstva ekologije. Ugovore je uručila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, a u ime grada Pančeva potpisivanju je prisustvovala gradska menadžerka Maja Vitman.

Vrednost projekta  je 20 miliona dinara. Ministarstvo ekologije odobrilo je osam, a grad Pančevo obezbeđuje 12 miliona dinara za pošumljavanje obala Tamiša, kaže gradska menadžerka Maja Vitman.

– Uređenje Potamišja je naš strateški projekat i kapitalna investicija koja je od velikog značaja za nas Pančevke i Pančevce, ali isto tako i za posetioce našeg grada. Prošle godine grad je uložio značajna sredstva za kompletnu rekonstrukciju pančevačkog šetališta na keju, izgradio i legalizovao parking mesta i postavio kompletno novu rasvetu, a ove godine se bavimo uređenjem zelenih površina, proširenjem mreže javnog osvetljenja i instalacijom novog dečijeg igrališta. Još jedan fantastičan projekat. Veoma smo zadovoljni i zahvalni Ministarstvu za zaštitu životne sredine na sufinansiranju projekta za potrebe pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta. Sredstvima u vrednosti od 20 miliona dinara, koliko je određeno ovim projektom, posadićemo novih 300 sadnica duž šetališta, zameniti stare i obolele sadnice i urediti zelene površine. Predmet konkursa su bile isključivo autohtone vrste sadnica, te je u saradnji sa JKP „Zelenilom“ urađen projekat i odabir adekvatnih sadnica koje će biti posađene duž gornjeg i donjeg šetališta, od mosta do Brodoremonta – objasnila je Maja Vitman.

Grad Pančevo

Sadnja se očekuje na jesen, a do tada će biti izvedeni svi pripremni radovi.

– Projektom pošumljavanja predviđeni su pripremni radovi na uređenju javnih zelenih površina duž šetališa uz Tamiš i duž šetališta na odbrambenom nasipu. Pripremni radovi obuhvataju uklanjanje šuta i neplodne zemlje sa zelenih površina. U pripremne radove spada i orezivanje postojećih stabala kao i uklanjanje suvih i stabala čija je vitalnost i dekorativnost ocenjena niskim ocenama. Projektom je obuhvaćen i utovar drvne mase i odvoz na deponiju – objasnila je Vitman.

Na površinama gde je to potrebno, projektom su predviđeni i zemljani radovi.

– Zemljani radovi obuhvataju dovoz i razastiranje humusne zemlje u sloju od 5-10 cm, u cilju nivelacije terena predviđenog za zelene površine u odnosu na novoizgrađene staze, platoe i parkinge. Projektom je planirano da se nabavi 300 stabala visokih lišćarskih drvenastih vrsta, visine 3 do 3,5 m, obima na prsnoj visini 20-25 cm. Projektovana stabla moraju biti autohtonih vrsta drveća koja podnose periodično plavljenje zemljišta – kaže Vitman.

U neposrednoj blizini reke za pošumljavanje se koriste vrste Fraxinus angustifolia – poljski jasen, Quercus robur – hrast lužnjak, Alnus glutinosa –crna jova, Salix alba – bela vrba, u skladu sa raspoloživim materijalom na tržištu, kažu stručnjaci. U gornjem delu Potamišja, gde je mogućnost plavljenja mala, mogu se koristiti vrste Acer platanoides -mleč, Acer pseudoplatanus – gorski javor, Tilia cordata – sitnolisna lipa.

U projektu se navodi da sadnice drveća moraju odgovarati standardima sadnje na javnim zelenim površinama.

– Prilikom planiranja sadnje treba predvideti ankerovanje novoposađenih sadnica sa dva drvena ankera koja je potrebno stabilizovati trakama od prirodnih materijala. Sadnice treba saditi na međusobnom rastojanju od 5 i više metara. Drvorednu sadnju treba planirati uz oba šetališta, duž samog Tamiša i naodbrambenom nasipu, na svim mestima gde prostorni uslovi dozvoljavaju. Nakon sadnje sadnica treba obezbediti zalivanje tokom prve godine. Sadnju treba planirati tokom jesenjih meseci (oktobar-novembar), navodi se u projektu pošumljavanja.

Cilj projekta je unapređenje životne sredine i biodiverziteta, povećanje šumovitosti na teritoriji grada, poboljšanje mikroklimatskih uslova sredine, uređenje javnih zelenih površina keja na Tamišu, povećanje brojnosti autohtonih vrsta drveća na javnim zelenim površinama, stvaranje koridora za kretanje životinjskim vrstama i poboljšanje uslova boravka posetiocima površina.

(Pančevac)

ATLETIČARI PANČEVAČKOG DINAMA ODLIČNI NA PRVENSTVU SRBIJE: Strahinja Stevšić drugi u trci na 10 kilometara!

VITMAN O ROKOVIMA ZA DONOŠENJE SREDNJOROČNOG PLANA RAZVOJA PANČEVA Završiti raspravu, pa do sredine aprila pred odbornike FOTO

GRADSKA MENADŽERKA MAJA VITMAN O INVESTICIJAMA U 2023: Realizacija brojnih realnih planova

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.