GRADSKA MENADŽERKA MAJA VITMAN O INVESTICIJAMA U 2023: Realizacija brojnih realnih planova

15:15

26.12.2022

Podeli vest:

Milan Šupica

Prošle nedelje smo vam na ovom mestu predstavili građevinska dostignuća Grada i najvažnije infrastrukturne projekte sprovedene u ovoj godini. Ove nedelje s gradskom menadžerkom Majom Vitman pričamo o izvesnim investicijama u 2023. Ona je sa čitaocima „Pančevca” podelila šta će se u Pančevu sasvim sigurno raditi u narednoj godini.

Na samom početku, kao još jednu bitnu investiciju čija će se realizacija desiti u narednoj godini, gradska menadžerka je navela završetak objekta Zavoda za javno zdravlje. Maja Vitman kaže:
– Taj objekat je kao posmrtni ostatak bahatosti i javašluka prethodnih vlasti. Zahvalni smo na podršci Vlade Republike Srbije i na obezbeđenim sredstvima u vrednosti od 216 miliona dinara preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. U pripremne radove smo ušli 18. novembra, a rok za završetak radova je 360 dana. Evo i kratkog rezimea: ako se sećate, pre četrnaest godina, davne 2008. godine, firma „Montera” je ušla u radove i četiri godine nakon njenog početka zbog nedostatka sredstava i loše dokumentacije gradilište je konzervirano. Rešili smo veliki problem tehničke dokumentacije, imovinsko-pravne odnose i dobili novu građevinsku dozvolu. Radujemo se radovima. Ne očekujemo da će biti lako, ali objekat će biti konačno završen.

Grad ambiciozno ulazi u narednu godinu. Postoje velike kapitalne investicije koje treba da se završe. Nastaviće se radovi na Potamišju i u centralnom gradskom parku i završiće se poslednja faza rekonstrukcije, čime će radovi biti kompletirani. Ove dve investicije zaslužuju svaku pažnju, jer imaju i najširi značaj za građane. Maja Vitman dodaje da se trenutno završavaju tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Takovske ulice, dela Ulice Mihajla Petrovića Alasa od Veljka Vlahovića, kao i projekat vrtića na Strelištu i izgradnje fudbalskog stadiona na Strelištu.
– Ima još mnogo toga, svi projekti i radovi su važni, ali bih ove izdvojila možda kao najznačajnije za građane. Svakako ne smemo izostaviti usvojen Plan razvoja za period od 2022. do 2028. godine. Ovaj najznačajniji strateški dokument nam je vodilja za dalju realizaciju razvoja našeg grada. Odlično odrađen prethodni Plan razvoja, kao krovni dokument, pokazao je da smo razumeli najvažnije probleme koji muče građane. Da se razumemo – i sami živimo u istom gradu i sami smo se pitali zašto nam je grad mrtav. Evo, više nije! Radujemo se tome, znači da smo uspeli. U postupku smo izrade srednjoročnog plana za period od 2023. do 2025, svi relevantni subjekti su uključeni i beskrajno se radujem usvajanju novog dokumenta. Privredni razvoj i novi točak industrijalizacije usmeren je na ispravnu i nepokolebljivu politiku vođenu našim predsednikom Vučićem i pokazalo se da radimo ispravno.

Gradska menadžerka naglašava da Pančevo ambiciozno ulazi u narednu godinu i da ima velike planove. Maja Vitman nabraja:
– Nastavljamo radove na Potamišju i u Gradskom parku, završićemo rekonstrukciju Ulice bratstva i jedinstva. Izvešćemo radove na rekonstrukciji Ulice patrijarha Čarnojevića, dela Ulice Svetozara Šemića – nastavka Svetog Save, kao i Železničke, Dimitrija Tucovića, Kneza Mihaila Obrenovića i Josifa Marinkovića. Izgradiće se kružni tok na Nadinoj krivini, nastaviće se poslovi u vezi sa izgradnjom fekalne kanalizacione mreže u naselju Karaula, izvodićemo radove na fudbalskom terenu na SRC-u „Mladost”, otvorićemo vrtić u Banatskom Novom Selu, izgradićemo kapele u Ivanovu i Dolovu…

Prema njenim rečima, ni to nije sve.
– Biće izvedeni radovi na kotlarnici u OŠ „Sveti Sava”, a zatim na infrastrukturi dvorišta Gimnazije „Uroš Predić”. Završićemo projekat izgradnje kružnog toka kod „Ljubičeva” na Tesli, odnosno rekonstrukciju raskrsnice ulica Mihaila Obrenovića i Ilije Garašanina. Nastavljamo da se bavimo podizanjem energetske efikasnosti i zaštitom životne sredine i za te potrebe Grad će odvojiti sredstva za zamenu fasadne stolarije u školama i za prebacivanje sistema grejanja u vrtiću „Petar Pan” s mazuta na toplovod ili gas – priča Maja Vitman.

Prilikom obilaska objekta zdravstvene stanice na Strelištu utvrđeno je da je zgrada u prilično lošem stanju i da se putem tekućeg i investicionog održavanja problemi ne mogu rešiti. Za te potrebe Grad će budžetom za 2023. godinu izdvojiti sredstva za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju celog objekta.
– Kao što sam ranije navela, pojedine ulice nemaju upotrebne dozvole i to nam je jedna od važnih tema kojima se bavimo, tako da ćemo izradom tehničke dokumentacije za potrebe tehničkog pregleda u ulicama Lava Tolstoja i Milke Marković rešiti ovaj problem. Predviđena su sredstva za nove projekte ulica, kao što su Trg mučenika, Miladina Popovića i Kej Radoja Dakića, s parkingom kod Doma vojske, Branka Radičevića – od Braće Jovanovića do Moše Pijade, Marije i Lazara Dragičevića, Sterijine, Pere Segedinca, Miloša Trebinjca, kao i raskrsnice Prvomajske i Radivoja Koraća. Uradićemo tehničku dokumentaciju za proširenje dela mreže javnog osvetljenja na teritoriji grada Pančeva i planiramo da nakon završetka projekata izgradnje kišne kanalizacije u Ulici Moše Pijade i njene rehabilitacije krenemo sa obezbeđivanjem dozvola za potez od Dimitrija Tucovića do Svetog Save, kao i za Ulicu Dušana Petrovića Šaneta. O još mnogo čemu ćemo pričati u toku naredne godine, radićemo punom parom i sve to će biti korisno i vidljivo građanima – najavljuje gradska menadžerka.

Na kraju je poželela da zahvali svim svojim saradnicima i kolegama iz javnog i komunalnog sektora. Maja Vitman zaključuje:
– Zahvaljujem i svim građanima na istrajnosti, pomoći, strpljenju i sjajnoj saradnji. Ovo je bila fantastična godina, za pamćenje je po mnogim rezultatima. Srećna Nova godina i božićni praznici!

Da stara železnička stanica zablista

U toku sledeće godine kod objekta stare železničke stanice, u saradnji s Klubom ljubitelja železnice iz Pančeva, biće postavljene tri nove kompozicije koje je Muzej nauke i tehnike proglasio spomenikom tehničke kulture.
– Takođe, predviđeno je da se rekonstruiše fasada zgrade, a sam objekat je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Da bi naša buduća promenada imala adekvatan izlazak na saobraćajnicu, u bliskoj budućnosti, nakon završenih projekata za rekonstrukciju ulica koje se naslanjaju na kej, biće rešen problem odvođenja atmosferskih voda i kompletno ćemo rešiti saobraćajnice – kaže gradska menadžerka.

S. Trajković

KORAK BLIŽE PANČEVAČKOJ PROMENADI Vitman: Pri kraju prva faza uređenja tamiškog keja

O GODINI NA IZMAKU S GRADSKOM MENADŽERKOM MAJOM VITMAN Impozantan broj zaokruženih gradilišta! Svi planovi realizovani! Kej i park će tek blesnuti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.