KORAK BLIŽE PANČEVAČKOJ PROMENADI Vitman: Pri kraju prva faza uređenja tamiškog keja

18:54

17.12.2022

Podeli vest:

Grad Pančevo

Na tamiškom keju u Pančevu je obeležavanjem horizontalne saobraćajne signalizacije na novoizgrađenom parkingu i pristupnoj saobraćajnici iza silosa praktično završena prva faza radova u okviru velikog projekta rekonstrukcije keja. U ovom delu grada sada ima 69 uređenih parking mesta, od čega su četiri za osobe sa invaliditetom.

Lokaciju je obišla Maja Vitman, gradska menadžerka i tom prilikom istakla da je iz budžeta Grada Pančeva za ove radove izdvojeno oko 385 miliona dinara.

– Polako privodimo godinu kraju i veoma smo ponosni što godinu završavamo sa najvažnijim projektom za sve nas Pančevce, ali i posetioce grada Pančeva, a to je naša najkapitalnija investicija – rekonstrukcija Pančevačkog keja. Nakon četrdesetak godina od svoje izgradnje i neulaganja ovaj kapitalni projekat ima višestruki značaj. Predstavlja tačka spajanja, susreta i sprovođenja mnogih aktivnivnosti upravo na ovom mestu. Bogato je kulturno istorijskim sadržajem, vezano za industrijsko nasleđe i filmsku industriju.

Grad Pančevo

Vitman je podsetila da se prva faza radova odnosila na nebranjeni deo šetališta od plavljenja visokih voda (donji deo ispod zaštitnog bedema) između starog Pančevačkog mosta (ulica Moše Pijade) i objekta Jugoslovenskog rečnog brodarstva „Brodoremont”, kao i gornji deo šetališta sa pešačko biciklističkom stazom na vrhu zaštitnog nasipa između starog Pančevačkog mosta (ulica Moše Pijade) i spusta za čamce koji se nalazi iz pravca Ulice Bate Mihailovića. Obim radova je obuhvatio kompletno novo popločavanje granitnim pločama gornje i donje šetalište od starog Pančevačkog mosta do Brodoremonta. Ukupna dužina šetališta je oko 1.600 m, a površina čak 19.000 kvadrata. Kako je navela, Kej je građen još početkom osamdesetih godina i od onda nije bilo značajnih ulaganja:

Ovim radovima su obuhvaćena i sva stepeništa na kojima će biti još dodatnih ulaganja, između ostalog i postavljanje rukohvata. Postavili smo novih 20 stubova javnog osvetlenje celom dužinom nasipa i time osvetleli do sad neosvetljen i nebezbedan put i donje šetalište koje sad postalo atrakcija. Pored navedenog postavljeno je još 74 kandalabera i stubova javnog osvetljenja na šetalištu i parkingu. Stari i neispravni kandalaberi su uklonjeni sa valobrana, a valobrani sanirani. Za sanaciju su korišteni najsavremeniji materijali za ovu vrstu radova, za beton, prema postojećim uslovima sa antigrafitnom zaštitom.

„Naime, manera nam je bila da radove završimo ranije, ali shodno trenutnoj situaciji u Evropi, uticalo je i na nabavku materijala, crvene mase za asphalt, pa smo zatim imali i dobar deo kišnih dana, ali i zastoja zbog potreba ulaska kamiona u silos. Kao dobre komšije trebalo je voditi računa i o tome radovi ne utiču na manipulativno funkcionisanje. Iz svih navedenih razloga, radovi su morali biti nešto pomereni. To svakako ništa ne remeti, niti utiče na ugovornu obavezu. Važni su rezultati! Rekonstrukcijom smo obnovili i uredili šetalište, i svakako, nastavićemo na unapređenju njegovo  sadržaja. Zahvaljujući stabilnoj politici naše države i budžetu Grada Pančeva sa radovima na uređenju nastavićemo i sledeće godine”, izjavila je Maja Vitman.

Po obilasku radova Vitman je podsetila i da su na potezu parkinga izvedeni i radovi na kišnoj kanalizaciji i zaštiti instalacija gasa koje prolaze ispod pristupne saobraćajnice i istakla da je tokom izvođenja radova vođeno računa o očuvanju zelenih površina.

– Prilikom izgradnje parkinga nijedan deo zelene ili parkovske površine kao ni drveća u okolini nije uklonjeno, kako su neki pisali po društvenim mrežama. Drugim rečima nekadašnji divlji parking između dva postojeća drvoreda je kompletno uređen i priveden nameni. Ovako veliki i studiozan projekat zahteva sprovođenje u nekoliko faza. Takođe, vodili smo se i činjenicom da veći deo sadržaja keja i okolnog prostora bude dostupan građanima i u toku radova, te se zbog toga radilo i po etapama.

Preostalo je da se u narednih nekoliko dana postave klupe i stubne kante na gornjem šetalištu duž pešačko-biciklističke staze i zelenoj površini, dodala je Vitman.

Grad Pančevo

Trenutno su u  toku radovi na obeležavanju horizontalne signalizacije izgradjenog parkinga i pristupne saobraćajnice. Parkinzi se prostiru na postojećoj površini iza silosa koju su građani i do sada koristili kao parking, nelegalno, jer mu to nije bila namena. Sada će to biti novih 69 uređenih parking mesta prema propisima, a od toga četiri parking mesta za potrebe osoba sa invaliditetom. Ovim putem smo delimično rešili pitanje parkiranja u ovom delu grada. Kompletna Ulica Trg Mučenika, kao i ulice Miladina Popovića i Kej Radoja Dakića su tema projektovanja koju trenutno spremamo i biće sprovedena početkom sledeće godine. Nakon izrade projekta ulica će biti kompletno rekonstrisana i biće rešeni mnogi tekući problemi. Svakako, sada definisanjem mesta za parkiranje, rešeni su dugogodišnji problemi nepropisnog parkiranja i ovim putem smo zaštitili i zelene površine.

Rekonstrukcija keja biće nastavljena i naredne godine, prema ranije utvrđenim fazama.

„Svim posetiocima keja koji su dali svoj doprinos želim da se zahvalim. Ovim fantastičnim projektom upoznali smo mnoge ljude sa njima razgovarali i obećavamo da ćemo prikupljene ideje sprovesti poput postavljanja table za upozorenje prilikom hranjenja ptica – naše porodice labudova i pataka, kao i mnoge druge ideje. Lično mi je bilo veliko zadovoljstvo družiti se sa građanima i pričati o tekućim radovima. Ono što puno znači, a to je da gotovo svi nosimo istu emociju, a to je ljubav prema ovoj lokaciji.”

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.