PANČEVO DANAS U ZNAKU BROJA 24: Prošlo je 24 godine od početka bombardovanja. Od 24. marta naš grad bio 24 puta na meti agresora FOTO

11:53

24.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT/RTV video

Danas 24. marta navršava se 24 godine od početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Za 78 dana, koliko su trajali vazdušni napadi na našu zemlju, Pančevo se 24 puta našlo na meti NATO agresora.

Pančevo je bio jedan od gradova koji su se na meti agresora našli u prvom naletu NATO bombardera. Oko osam sati uveče na fabriku aviona „Utva” pala je prva bomba. Gađana je i vojna baza u okolini Kačareva i Kasarna „5.000”. Bombardovanje se praktično i završilo u našem gradu, gađanjem Rafinerije nafte.

Pančevac Grozdan Stamenkovski, električar, 24. marta 1999. godine, te noći bio je bio na smeni u „Utvi”, nako čega je preneo svoje sećanje medijima.

– Nisam verovao da će nas bombardovati. Na televizoru smo videli da je gađana Priština. Obilazili smo fabriku i sećam se da je, samo što sam izašao do kola, udarila prva bomba i to na nekih sedamdeset metara od mene. Sa još trojicom portira pretrčao sam na drugu stranu ulice, kada je udarila druga bomba. Stajali smo na otvorenom, ostali smo do ranih jutarnjih sati. Avioni su leteli, čulo se pucanje stakla, lomljavina, to ne mogu zaboraviti dok sam živ – ispričao je Stamenkovski.

Pukom srećom u „Utvi” te noći niko nije poginuo, budući da su u fabrici bili radnici druge smene.

Za 78 dana Pančevo se 24 puta našlo na meti NATO agresora, a na naš grad ispaljeno je oko 60 projektila.

U akciji NATO-a nazvanoj „Milosrdni anđeo” u Pančevu su razrušeni pogoni Rafinerije nafte, Azotare i Petrohemije, gađani su vojni položaji u blizini Kačareva… Tokom bombardovanja Rafinerija je na udaru bombi bila sedam puta, a „Petrohemija” i „Azotara” po dva.

Printscreen/YT/RTV video

U Rafineriji su, 4. aprila, prilikom bombardovanja Energane u sklopu Rafinerije nafte Pančevo, život izgubila trojica radnika koji su tog dana bili na radnom mestu, Duško Bogosavljev, Mirko Dmitrović i Dejan Bojković.

Printscreen/YT/RTV video

Pored njihovih, istu bol i tugu, osetilo je i 15 porodica čiji su očevi, braća, sinovi, stradali braneći zemlju u redovima naše vojske i policije. Junaci našeg grada, poginuli 1999. godine su Lazar Tišma, Dalibor Čanković, Petar Škrpan, Dejan Mladenović, Zoran Filipović, Jan Kukučka, Goran Varežan, Aleksandar Njagul, Vladimir Vujačić, Jovan Tepavac, Ljubomir Tomić, Zoran Šiljić, Ivica Jovanović, Željko Kirhner, Tibor Cerna.

U blizini Starčeva 1. juna 1999, poginuli su pripadnici oružanih snaga general pukovnik Vojske Jugoslavije pilot Ljubiša Veličković, pukovnik Božidar Pejčić i major Svetomir Trifunović.

(Pančevac)

Ne propustite:

POŠTOVANI GLEDAOCI OSTANITE MIRNI Ovako su počele vesti nakon prvog raketnog napada NATO bombardera na našu zemlju VIDEO

TATA JE POGINUO PRE MOG ROĐENJA, NIKAD GA NISAM POLJUBILA NI ZAGRLILA: Potresna ispovest ćerke HEROJA sa Košara Srđana Košanina

SLOVAČKI DOM U PANČEVU: Izložba maketa oružja, oruđa i vazduhoplova korišćenih tokom bombardovanja, od 24. do 31. marta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.