POŠTOVANI GLEDAOCI OSTANITE MIRNI Ovako su počele vesti nakon prvog raketnog napada NATO bombardera na našu zemlju VIDEO

10:40

24.03.2023

Podeli vest:

RTS

Danas se navršava 24 godine od početka NATO bombradovanja SRJ. U napadu su učestvovale snage 19 zemalja Zapada, a akcije iz vazduha, koje su trajale 78 dana, izvedene su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Konačnih podataka o broju žrtava bombardovanja nema, a prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, poginuo je 1.031 pripadnik vojske i policije i oko 2.500 civila, od kojih 89 dece, a teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila i 5.173 vojnika i policajaca. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Sa zebnjom se čekao prvi Dnevnik posle početka NATO agresije, kada su saopštene strašne vesti.

– Neprijateljski avioni agresorskih NATO snaga oko 20 časova izvršili su raketne napade na našu zemlju. Avijacija NATO-a je u prvom talasu agresija gađala ciljeve u Prištini, Kuršumliji, Danilovgradu, Novom Sadu, Pančevu i Podgorici. I za Beograd je pre nekoliko minuta dat znak za vazdušnu opasnost. Poštovani gledaoci ostanite mirni – bile su reči koje je voditelj izovorio na početku Dnevnika.

Prilikom napada korišćeni su vazdušni prostori Hrvatske, Mađarske i Albanije. Vojne snage severoatlanske alijanse grubo su narušile teritoriju suverene Jugoslavije i brutalno ugrozili živote njenih građana.

Vest o bombardovanju naše zemlje prvi je objavio Studio B, a potom i RTS.
Akcija NATO-a, koju su vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

24 GODINE OD POČETKA NATO AGRESIJE NAD SRBIMA Na današnji dan pale prve bombe! Za 78 dana bombardovanja poginulo do 2.500 ljudi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.