BOGATA PONUDA BADNJAKA NA PANČEVAČKOJ ZELENOJ PIJACI Lepo je što čuvamo običaje, poručuje zadovoljna prodavačica (FOTO)

09:40

05.01.2023

Podeli vest:

Miroslava Cvejin-Galešev

Na zelenim pijacama širom zemlje ovih dana aktuelna je prodaja badnjaka ili veseljaka, kako ga u nekim krajevima nazivaju.

Badnjak simbolizuje granu ili mlado drvo koje su vitlejemski pastiri unosili u pećinu i ložili da bi ugrejali Bogorodicu Mariju i Isusa Hrista.

Nekada su muškarci u ranu zoru Badnjeg dana odlazili u šumu po badnjak i uveče ga s prvim mrakom unosili u kuću. Kako su se život i navike ljudi menjali, danas veoma mali broj muškaraca to čini.

Miroslava Cvejin-Galešev

Badnjak danas uglavnom kupujemo na pijacama ili u trgovinskim radnjama. Tako da zavisno od veličine porodičnog doma biramo hoćemo li kupiti čitavu granu hrastovog drveta ili badnjak u vidu ikebane.

Miroslava Cvejin-Galešev

Među prodavcima na Zelenoj pijaci u Pančevu sreli smo Gordanu Ilić iz mesta Bošnjace u opštini Lebane. Ona već dugi niz godina dolazi u naš grad, gde boravi 6 dana i prodaje badnjak i žito.

Miroslava Cvejin-Galešev

Kaže da prodaja ide dobro, sada već ima svoje mušterije i trudi se da svake godine bude u trendu i ispoštuje svačiji ukus.

– Raduje me što vidim da narod poštuje tradiciju. Običaji moraju da se poznaju i poštuju kako bi ih sačuvali od zaborava, rekla je Gordana.

Sa Gordanom smo pričali o nekim običajima njenog kraja koji su vezani za Badnji dan. Primetili smo i da neki od badnjaka na njenoj tezgi sadrže dren, pa nas je zanimalo šta se sa njim radi. Evo šta je rekla:

Miroslava Cvejin-Galešev

– Bobice drena treba staviti u česnicu i da se ujutru po jedna bobica pojede na prazan stomak radi zdravlja, a i decu treba prutićem drena blago pošibati kako bi bili zdravi.

Miroslava Cvejin-Galešev

– Uveče kad unesemo slamu u kuću deda kao glava kuće ide napred, a unučići za njim. Deda govori: „Kva, kva, kva…”,  a unučići: „Piju, piju, piju…”. Deda razbaca slamu i posle  poslužimo večeru. U svaki ćošak sobe domaćin stavlja orahe i nameni ga jednom od unuka, a ostatak se stavlja u slamu ispod stola. Ujutru na Božić, kad deca ustanu svako otvori svoj orah i gledaju da li su žuti i zdravi.

Miroslava Cvejin-Galešev

U ponudi na Zelenoj pijaci u Pančevu ima i slame i žita

Slama je sastavni deo obeležavanja Badnje večeri. Unosi se u kuću zajedno sa badnjakom. Veruje se da sa njom u kuću dolazi mir i blagostanje, a simbolizuje slamu na kojoj je rođen Isus. Trećeg dana Božića odnosi u obor ili u štalu, a ko ima voćnjak, treba da slamom obavije voće kako bi bolje rađalo.

Miroslava Cvejin-Galešev

Veruje se da božićno žito donosi sreću i blagostanje. Ono se stavlja na božićnu trpezu i u njemu se pali kandilo. Treba da bude bujno i zeleno kako bi godina pred nama bila dobra, plodna i rodna.

– U žito se stavlja kandilo i kadi se kuća kako bi se oslobodila od svakog zla i negativne energije, a sveća se pali u crkvi na prvi dan Božića, objašnjava Gordana.

Miroslava Cvejin-Galešev

Sa Božićem su povezana razna verovanja i lepi porodični običaji. Najvažnije je da tokom pripreme za taj praznik kao i na sam dan Božića u domu vlada ljubav, sloga, mir i blagostanje.

(Pančevac)

Ne propustite:

PALJENJE BADNJAKA U PANČEVU: Za Badnji dan i Božić bogosluženja u tri hrama

PALJENJE BADNJAKA U JABUCI: Mesna zajednica i hram Svetog Ilije pozivaju građane na proslavu Badnje večeri!

BADNJI DAN I BOŽIĆ U GLOGONJU: Mesna zajednica objavila je raspored bogosluženja, paljenje badnjaka nakon večernje službe u 16 sati

PALJENJE BADNJAKA U IVANOVU: Mesna zajednica poziva građane da Badnji dan obeleže ispred pravoslavne crkve

BADNJI DAN I BOŽIĆ U STARČEVU I OMOLJICI: Pogledajte raspored paljenja badnjaka u ovim selima

PLIVANJE ZA ČASNI BOGOJAVLJENSKI KRST U PANČEVU 19. JANUARA: Do sad se prijavilo 10 plivača, među njima i žena iz Londona (FOTO)

BESPLATAN PARKING ZA BOŽIĆ: JKP Higijena Pančevo neće vršiti kontrolu naplate parkiranja 7. i 8. januara, kao i od 15 sati na Badnji dan

BOGATA PONUDA BADNJAKA NA PANČEVAČKOJ ZELENOJ PIJACI Lepo je što čuvamo običaje, poručuje zadovoljna prodavačica (FOTO)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.