spot_img
Pančevo u slikamaTAMIŠKO PRIOBALJE KRASIĆE NOVO SPOMEN-OBELEŽJE Parna lokomotiva se premešta za 50 metara,...

TAMIŠKO PRIOBALJE KRASIĆE NOVO SPOMEN-OBELEŽJE Parna lokomotiva se premešta za 50 metara, gde će biti i muzejski eksponati!

Grad Pančevo je prošle godine započeo uređenje tamiškog priobalja. Među prvim je realizovan projekat uređenja i rekonstrukcije šetališta pored reke. Nova pešačka i biciklistička staza, kao i prateće osvetljenje dobili su veoma pozitivno mišljenje Pančevki i Pančevaca i svih posetilaca našeg grada koji ovde uživaju u šetnji ili u vožnji biciklom.
Planom uređenja predviđeno je i da se naprave staze koje bi povezivale Ulicu Ignjata Barajevca, u kojoj je Gimnazija „Uroš Predić”, s tamiškim kejom. Zbog toga će doći i do nekih intervencija na prilazu reci.
Započeti pripremni radovi
Na sednici Skupštine grada Pančeva usvojen je predlog odluke o postavljanju železničkog spomen-obeležja na platou iza zgrade nekadašnje železničke stanice Pančevo na Tamišu. Pripremu terena obaviće Grad, a realizaciju ostalih radova, kao i sredstva za održavanje spomen-obeležja obezbediće Klub ljubitelja železnice Pančevo. Muzej nauke i tehnike utvrdio je da se radi o kulturnom dobru, tj. predmetu tehničke kulture.
Konkretno, odlučeno je da se deo postojeće železničke kompozicije, parna lokomotiva, premesti za pedesetak metara na pomenuti plato iza postojeće zgrade, koju će krasiti i novi železnički muzejski eksponati. U blizini će biti sagrađeno i veliko dečje igralište. Predviđeno je da se cela operacija zaokruži tokom narednih nedelja. Pripreme za ovu akciju počele su još u februaru, a ona zahteva pridobijanje celog niza raznih saglasnosti i dozvola, što je uveliko u toku.
Milan Šupica
Da bi sve moglo biti urađeno, pored saglasnosti, bilo je potrebno dobiti i mišljenja nekoliko nadležnih institucija. To su: Železnički muzej iz Beograda, koji je vlasnik parne lokomotive, Muzej nauke i tehnike, institucija što štiti železničke muzejske eksponate na Tamišu i vrši nadzor nad njima, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, koji se brine o zgradi stare Železničke stanice, koja je pod zaštitom države, i vrši nadzor nad njom, kao i nekoliko gradskih institucija, te Ministarstvo kulture Republike Srbije, čija je saglasnost za realizaciju projekta već dobijena. U svemu ovom, rekosmo, učestvuje i pančevački Klub ljubitelja železnice, vlasnik pokretnih železničkih muzejskih eksponata koji će biti postavljeni zajedno s parnom lokomotivom.
Prošle nedelje su započeti radovi na uređenju staze oko stare stanične zgrade, koja će biti popločana behaton kockama.
Milan Šupica
Ovome je prethodio sastanak gradske menadžerke Maje Vitman s predstavnicima „Infrastrukture železnice Srbije”, koja gazduje zgradom stare železničke stanice na Tamišu, kada se razgovaralo o tome da to železničko privredno društvo učestvuje u ovoj akciji i u okviru svojih mogućnosti uredi fasadu železničke zgrade.
Parna lokomotiva na reci
Istorijat železnice na Tamišu izuzetno je interesantan. Železnica je na tamišku obalu došla avgusta 1896. godine, dve godine nakon što je stigla u Pančevo, na današnju stanicu Pančevo – varoš. Pošto nije bilo mostova na Tamišu i Dunavu, njome se putovalo iz svih krajeva ovog dela jugoistočne Evrope. Nakon dolaska na tamišku železničku stanicu putnici su nastavljali putovanje parobrodima za Beograd i Zemun. Tako je bilo sve do 1935. godine, kada su sagrađeni drumsko-železnički mostovi na dve reke.
Železnička stanica na Tamišu bila je u funkciji železničkog putničkog saobraćaja do sredine sedamdesetih godina prošlog veka, dok se teretni saobraćaj odvijao sve do 1989. godine. Nakon toga stanica je ukinuta za saobraćaj, a početkom proleća 1990. godine koloseci su demontirani. Od tada se u staničnoj zgradi nalaze Uprava železnice za saobraćaj za celu teritoriju južnog Banata, kao i ostale administrativne službe. U njoj je već duži niz godina i galerija Kluba ljubitelja železnice, koja se renovira.
Milan Šupica
Entuzijazam članova Kluba ljubitelja železnice, naročito njegovog predsednika Josipa Vebera, koji je bio i glavni inicijator i realizator ideje, presudno je uticao na to da na plato stare železničke stanice na Tamišu u jesen 1997. godine bude postavljena železnička muzejska kompozicija sastavljena od parne lokomotive i jednog vagona. Tri godine kasnije postavljen je i drugi vagon. Ti vagoni su prvi u Srbiji proglašeni za spomenike tehničke kulture i o njima brine nadležna institucija Ministarstva kulture Republike Srbije, odnosno Muzej nauke i tehnike iz Beograda.
Milan Šupica
Prvi vagon ima funkciju mesta za sastanke članova pančevačkog Kluba ljubitelja železnice i Udruženja Slovenaca „Logarska dolina”, dok je drugi pretvoren u kafe-galeriju, u kojoj se okupljaju ljubitelji pančevačkog priobalja.
Parna lokomotiva serije JŽ 62-086, koja se nalazi na platou nekadašnje stanice, proizvedena je u Pitsburgu u SAD 1942. godine. Kod nas je stigla posle oslobođenja zemlje od okupatora i saobraćala je na mnogim prugama širom Vojvodine. Svoj radni vek završila je krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je odlukom tadašnjeg rukovodstva „Jugoslovenskih železnica” ukinuta parna vuča na celoj teritoriji Jugoslavije. Istina je da je i pored te odluke još neko vreme na nekim prugama bilo saobraćaja s parnim lokomotivama, ali se uglavnom radilo o staničnom manevrisanju, što je početkom devedesetih godina i definitivno otišlo u istoriju.
Milan Šupica
Postojeći vagoni na Tamišu imaju zanimljivu prošlost. Proizvedeni su u Nemačkoj u periodu između dva svetska rata – prema raspoloživim informacijama, pretpostavlja se da je to bilo između 1926. i 1930. godine. Prvi vagon bio je kombinovani – za prevoz putnika, tereta i službene pošte, dok je drugi vagon, tipa „štuka”, korišćen isključivo za prevoz putnika. Saobraćali su po staroj Jugoslaviji, a u vreme završetka rata nalazili su se na vojvođanskim prugama. Nakon okončanja ratnih dejstava, kao deo ratne reparacije, ti vagoni su uvršteni u vozni park „Jugoslovenskih državnih železnica”, da bi sredinom šezdesetih godina prošlog veka postali deo voznog parka železničkog građevinskog preduzeća ZGOP iz Novog Sada.
To preduzeće je sredinom devedesetih godina prošlog veka ustupilo vagone pančevačkom Klubu ljubitelja železnice, koji i danas vodi brigu o njima.
(Pančevac)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

IZLIVANJE VODE NA KOTEŽU 2: Pokidale se cevi, uskoro se očekuje saniranje.

U Kikindskoj ulici na Kotežu 2 došlo je do izlivanja vode zbog radova na sanaciji toplovoda. Pokidale su se cevi, uskoro se očekuje saniranje. Bez...

HEROJ RADNIČKE KLASE Đorđe iz Zrenjanina osvojio 620.000 dinara u POTERI

U sinoćnjem kvizu „Potera“ jedan takmičar oduševio je gledaoce, Jovana Memedovića, ali i tragača Milana Bukvića. Taj čovek je Đorđe Jović, iz Zrenjanina, koji...

U SRBIJI DAN ŽALOSTI U SREDU, 27. SEPTEMBRA: Povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji

  Vlada Republike Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Vlada Srbije...

KRISTIJAN SAVIĆ (16) DRUGI PUT ŠAMPION ŠVEDSKE Bori se sa 2 godine starijim, a svaku pobedu slavi sa...

Kristijan Nikola Savić (16) postao je ovih dana po drugi put juniorski šampion Švedske u ful kontaktu, kategorija K-1. Tako je ovaj mladić srpskog...

ELEKTRODISTRIBUCIJA PANČEVO: Isključenja struje za sredu, 27. septembra

Zbog planiranih radova na električnoj mreži u sredu, 27. septembra, bez struje će biti potrošači u Starčevu, Omoljici, Banatskom Brestovcu i Vršcu. Starčevo 09:30 - 10:15...