DANI VIŠNJE U SELU JANOŠIK Toman: Divno je raspoloženje! Ovaj dan je praznik za oči, a ima i šta dobro da se proba!

09:19

04.07.2023

Podeli vest:

Printscren/TV Pančevo

ALIBUNAR – U selu Janošik, u južnobanatskoj opštini Alibunar, održana je 14. po redu manifestacija „Dan višnje“, koja je okupila sve sladokusce iz tog kraja. Vešte ruke članica Udruženja žena „Janošičanke“ za posetioce su napravile razne specijalitete od ovog voća, pravljene po jedinstvenoj recepturi. Takođe, prikazale su i duh tradicije slovačkog naroda, po čemu je Janošik prepoznatljiv širom Vojvodine.

Članice Udruženja žena “Janošičanke” na manifestaciji “Dan višnje”, ugostile su brojne koleginice iz drugih udruženja žena južnobanatskog regiona, sa kojima su napravile zajedničku izložbu rukotvorina. Manifestaciji je prisustvovala i načelnica Južnobanatskog okruga Marina Toman, koja je najavila nove programe edukacije vežane za žensko preduzetništvo.

– Južni Banat je poznat po svojoj multietničkoj strukturi stanovništva i uvek su vrata južnog Banata otvorena kako za goste iz Srbije, tako i za goste iz inostranstva. Veoma mi je drago da svake godine ima sve više udruženja na ovoj manifestaciji. Volim da kažem da su upravo udruženje žena dobar osnov za naredni korak ka ženskom preduzetništvu. Takođe želim da najavim da krajem avgusta krećemo sa nizom programa edukacije sa udruženjima žena. Edukacije će se odnositi na brendiranje njihovih proizvoda, boljem pozicioniranju, ali takođe i na upoznavanju programa podrške, kako bi žene napravile korak ka ženskom preduzeništvu rekla je Marina Toman, načelnica Južnobanatskog okruga za TV Pančevo.

 

Na prodajnim štandovima posetioci su mogli da kupe proizvode domaće radinosti, umetnine, ali naravno i proizvode od višnje. Dušanka Petrak, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine je istakla da „Dan višnje“ pretenduje da postane jedan od brendova Vojvodine.

– Divno je raspoloženje. Tu su članice udruženja koje su iznele svoje ručne radove kao i svoje proizvode od višanja. Ovaj dan je praznik i za oči a ima i šta dobro da se proba. Meni je pala veoma teška uloga. Bila sam član žirija i prosto je bilo nemoguće odlučiti koji je kolač najbolji. Kako ne mogu svi da dobiju prvo mesto, morali smo da se odlučimo za neke kolače, ali svakako svi su bili izvrsni rekla je Dušanka Petrak, predsednica NSSNM.

Prema odluci žirija, prvo mesto za najbolji kolač od višanja pripalo je Udruženju žena iz Silbaša, drugo mesto odnele su žene iz Padine dok je treće mesto pripalo Udruženju žena iz Lokava.

– Pripremile smo korpice sa čokoladim i višnjama. To je naša jedna članica spremila i sa tim kolačem smo pobedile, osvojile smo prvo mesto rekla je Ana Lovenova, predsednica Aktiva žena Silbaš.

– Posle nekoliko godina pauze, ovo je naš prvi korak i veoma smo srećne. Nismo očekivale ovu nagradu rekla je Gracijana Munćan, predsednica UŽ “Zlatne ruke” Lokve

Manifestacija “Dan višnje” iz godine u godinu raste. Miluška Hrćan, predsednica Udruženja žena “Janošičanke” ističe da je zadovoljna odazivom Udruženja, koje su se predstavile sa raznim kolačima i ručnim radovima.

– Ovo nam je 14. izdanje manifestacije. Mogu slobodno da kažem da smo manifestaciju digle na malo viši nivo jer nam je i proslava 200 godina od dolaska Slovana u Janošik. Pozvali smo više gostiju koji  će nam ulepšati ovaj dan rekla je Miluška Hrćan, predsednica UŽ “Janošičanke”.

Prisutni na manifestaciji su bili u prilici da pogledaju i izložbu naivnih slika koja je bila otvorena u prostorijama Doma kulture, kao i kulturno umetnički program, na kojem su se predstavili domaćini ali i gosti iz Slovačke sa tradicion.

(Pančevac/TV Pančevo)

SUNČANO JOŠ DANAS Do kraja nedelje očekuje nas mestimično oblačno vreme sa pljuskovima! OVO je prognoza za naredne dane!

VERNICI SLAVE MAJKU SVETOG SAVE Srpskog prosvetitelja rodila je sa skoro 50 godina, a danas pomaže svim ženama koje izgovore OVU molitvu!

PANČEVAC TREĆI NA 11. GIF FESTU U SUBOTICI Likovni umetnik Milan Manić kroz umetnost predestavio izražene probleme današnjice!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.