VEČERAS SE OTVARA RAVNO SELO FILM FESTIVAL Za goste festivala i domaćine spreman i vo na ražnju

20:15

22.06.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/Ravno Selo film festival

Međunarodni festival prvog ili drugog filma u Ravnom Selu otvara se večeras i trajaće do 25. juna. Za goste festivala i domaćine ve’ po tradiciji sprema se i vo na ražnju.

Po tradiciji, festival će imati glavni i studentski program, a prvo ostvarenje koje će publika, iz izbora selektora Dragana Jelčića imati priliku da vidi je „Posle sunca” Šarlote Vels, škotske rediteljke koja živi i radi u Njujorku. Zvanično festival otvara „Indigo kristal” Luke Mihailovića, a u glavnom programu su još britanski film „Sve dok me se sećaš” Selin Džons, zatim domaća ostvarenja „Manja” Nikole Končarevića, „Koma” Petra Jakonića, „Ovuda će proći put” Nine Ognjanović, „Trag divljači” Nenada Pavlovića, „Punim plućima” hrvatskog sineaste Radislava Jovanovića Gonza, „Tiha devojčica” irskog pisca i reditelja Kolma Barejda, te „Plavi kaftan” Merjam Touzani, koprodukcija Francuske, Maroka, Danske i Belgije.

U okviru studentskog programa i ove će godine novosadska Akademija umetnosti biće domaćin kolegama sa Akademije u Banja Luci, pa će publika imati priliku da vidi i najnovije selekcije studentskih fikmova ove dve visokoškolske ustanove. Organizatori su takođe najavili i selekciju „Kratkih 100 minuta”, u okviru koje su odabrani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu. Gost selektor tog segmenta Ravno Selo film festivala je reditelj i producent Igor Toholj. On je odabrao ukupno devet kratkometražnih dokumentaraca i rasporedio ih u dva programa u ukupnom trajanju po 100 minuta. Iz domaće produkcije to su ostvarenja „Juče nije ono što nikada nijke bilo” Nikole Nikolića i Nikole Topalovića, „Spomenik” Milene Petrović, „Moj crveni film” Nenada Pržulja, „Život daske” Leona Larikija i „Svačija unuka” Svetlane Ćopić, uz „Hoćeš li me pogledati” Shuli Huang (SAD), „Kad će proći zima 2022” Hane Trofimove (Ukrajina), „Mart: Sećanja” Firata Jučela (Turska) i „Sadio” Simona Johansena i Stefena Stubagera, ostvarenje koje pruža uvid u „sasvim običan dan” za dete ulice u jednom od najvećih senegalskih gradova – Sen Luju.

Već po tradiciji, uoči večerašnjeg svečanog filmskog otvaranja u 21 sat, koncert filmske muzike prirediće Zrenjaninska filharmonija i taj program počinje u 20 sati u dvorištu Doma kulture u Ravnom selu koje će, ukoliko vreme dozvoli, biti domaćin većine večernjih programa festivala. Filmove iz glavnog programa će ocenjivati žiri koji tvore glumica Milica Tomašević, dramaturg Kosta Peševski i reditelj Salij Saliji Salini, dok će o najboljim ostvarenjima iz studentske i selekcije „Kratkih 100 minuta” odlučivati Ognjen Rakčević i Dejan Dabić.

SAMOUKI SLIKAR IZ PANČEVA U 40 ODABRANIH IZ CELE SRBIJE: Publika kupuje savremenu umetnost, možda ću i živeti od svojih slika!

(Pančevac/Dnevnik.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.