SARADNJA MAŠINSKE ŠKOLE PANČEVO I KOMPANIJE „GASPROM ENERGOHOLDING SRBIJA“: Đaci posetili gasnu elektranu

08:41

08.06.2023

Podeli vest:

Mašinska škola Pančevo

Učenici završnog razreda Mašinske škole Pančevo, smera mehantronika, bili su u prilici da posete kompaniju „Gasprom energoholding Srbija TE-TO Pančevo”. Zahvaljujući menadžmentu ove energetske kompanije, đaci su mogli detaljnije da se upoznaju s radom specifičnog sistema za proizvodnju električne energije koji je prvi put izgrađen u Srbiji. Naime, Mašinska škola Pančevo i kompanija TE-TO Pančevo već godinama uspešno sarađuju na polju jačanja veza između ovog privrednog subjekta i stručne škole, koja će u narednom periodu, prema najvama Aleksandra Varnavskog, generalnog direktora „Gasprom energoholdinga Srbija TE-TO Pančevo”, uskoro prerasti u čvrstu saradnju. Prema njegovim rečima, ova kompanija namerava da u saradnji s Mašinskom školom definiše jasne ciljeve u pogledu razvoja programa stručne prakse, odnosno obuke učenika na složenim mehatronskim sistemima kojih ima u izobilju u najsavremenijoj elektrani u Srbiji. Kako je rekao, veoma su zainteresovani da se uključe u nacionalni sistem dualnog obrazovanja, u kojem je pančevačka mašinska škola lider.

Nakon višečasovnog druženja đaci ove škole sa zaposlenima i menadžmentom TE-TO izrazili su poštovanje i divljenje prema onom što su videli i doživeli unutar ovog industrijskog kompleksa. Posebno su ih prijatno iznenadili gostoprimstvo i otvorenost ljudi, kao i mogućnost da vide složene mehatronske sklopove o kojima uče tokom redovnog školovanja. Mnogi od njih su prvi put uživo imali priliku da vide praktičnu primenu stečenog znanja u industriji. Kako kažu, ovakav oblik saradnje umnogome im je pomogao da formiraju jasnu sliku o svojoj struci. Tokom razgovora s generalnim direktorom raspitivali su se o mogućnosti da ovde započnu stručno usavršavanje kroz redovnu praksu, o uslovima rada, odnosima među zaposlenima i sl.

Da podsetimo, Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo prva je gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva. „Gasprom TE-TO Pančevo” ima ukupnu instalisanu električnu snagu od 189 MW. U sastavu glavne opreme energetskog postrojenja nalaze se dve gasne turbine s generatorima, dva kotla-utilizatora i jedna parna turbina s generatorom. Tehnologija koja se koristi u TE-TO omogućava efikasnije korišćenje goriva u poređenju sa odvojenom proizvodnjom toplotne i električne energije. Uštedom u potrošnji goriva značajno se smanjuje emisija štetnih gasova po jedinici proizvedene energije i to smanjenje može da dostigne do 50 odsto u odnosu na emisije koje bi nastale pri zasebnoj proizvodnji toplotne i električne energije svedene po jedinici proizvedene energije. Vredi istaći da parno-gasna energetska postrojenja imaju značajne ekonomske i ekološke prednosti u odnosu na tradicionalnu opremu na paru i ugalj. Naime, u poređenju s tradicionalnim energetskim postrojenjima, koja u Srbiji rade na mrki ugalj, njihovo funkcionisanje ne dovodi do formiranja višetonskog otpada u vidu pepela, niti do emisije čvrstih materija i sumpornih oksida u atmosferu.

Energetski kompleks u Pančevu celokupnu proizvodnju isporučuje u domaći elektroenergetski sistem, čime se doprinosi energetskoj sigurnosti Republike Srbije. Planirano je da „Gasprom TE-TO Pančevo” u ovoj godini isporuči oko 1.400 GWh električne energije, što je dovoljno za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava u Srbiji godišnje.

BOGDAN JELAČA OSVOJIO TITULU PRVAKA SRBIJE: TK Tamiš opet sjajan organizator, na redu je Kup Srbije! FOTO

NAŠI ŠAMPIONI! PANČEVAČKI FUDBALERI DINAMA OSVOJILI KUP VOJVODINE U finalu ubedljivo savladali TSK iz Temerina! Pogledajte slavlje sa navijačima! VIDEO

10. JUNA VAZDUHOPLOVNI DOGAĐAJ UTVA 2023 Jedna od starijih fabrika našeg grada obeležiće 86 godina tradicije i prvi sertifikat nakon 44 godine!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.