DANAS SE ZAVRŠAVA ŠKOLSKA GODINA Popravljanje ocena do 20. juna! Mala matura od 21. do 23. juna!

10:07

06.06.2023

Podeli vest:

Pixabay

Odlukom Vlade Srbije danas se završava školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Kako se navodi, odluka je doneta zbog majskih tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo.

Ovom odlukom određeno je da škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele. U tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, „sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti”.

U saopštenju se navodi da je „naš obrazovni sistem stvoren sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince. U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu”.

Ocenjivanje

Ocene đaka zaključuju se na osnovu prethodno upisanih ocena u e-dnevnik. Ukoliko je prosek ocena za zaključna ocenu „na klackalici” preporuka Vlade je da predmetni nastavnici i profesori zaključe veću ocenu. Ipak, ostavljena je mogućnost učenicama i učenicima koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev.

Uvođenje državne mature za srednjoškolce, koja bi zamenila prijemni ispit za fakultete, odložena je za 2026. godinu, ali mala matura biće održana kako je i ranije predviđeno – od 21. do 23. juna. Svršeni osnovci će, pored srpskog/maternjeg jezika i matematike, rešavati test iz jednog od pet predmeta: geografija, istorija, biologija, fizika i hemija, za koji su se opredelili početkom ove godine. Najviše malih maturanata, njih 38 odsto, izabralo je biologiju, za geografiju se opredelilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, devet odsto se prijavilo da polaže hemiju, a svega osam odsto, odlučilo se za fiziku.

Mala matura za srpski/maternji jezik održaće se 21. juna, za matematiku 22. juna, za izabrani predmet 23. juna, dok je objavljivanje konačnih rezultata zakazano za 28. jun.

Osim novog testa, na Maloj maturi primenjivaće se i novi sistem bodovanja. Testovi iz srpskog jezika i matematike nose po 14 poena, dok test iz jednog od pet izabranih predmeta nosi 12 poena. Maksimalan broj poena koje učenik može da osvoji na završnom ispitu je 100, i to ovako: 14 poena iz srpskog jezika + 14 poena iz matematike + 12 poena iz predmete po izboru + 60 poena koje đak nosi iz škole što je ukupno 100 poena.

„Vladislav Ribnikar“ ostaje škola

Osnovna ogledna škola „Vladislav Ribnikar” će ostati škola. Ona će biti rekonstruisana i tokom procesa rekonstrukcije biće izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na decu i školskog čuvara, koji su svakoga dana u toj školi pokazivali izuzetnost, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Određeni broj poena đak može dobiti i za uspehe na međunarodnim i državnim takmičenjima tokom osmog razreda. Nakon završnog ispita, učenik popunjava listu želja sa 20 škola koje mu se najviše sviđaju, odnosno koje bi voleo da upiše. Popunjavanje liste želja elektronski ili predaja liste želja u osnovnoj školi zakazano je za 29 i 30. jun, a rok za objavljivanje konačne lista želja učenika 2. jul.

(Pančevac/Dnevnik/A. Savanović)

OBAVEZNO PONESITE KIŠOBRAN: Meteorolog Đorđe Đurić otkriva detaljnu vremensku prognozu do kraja nedelje

ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA PANČEVA: Usvojen završni račun budžeta grada za prošlu godinu

PANČEVO OBELEŽILO DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Bogat program ispratio veliki broj Pančevaca! Pogledajte kako je izgledalo! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.