NOVOSADSKI KANTAUTOR FILIP BALOŠ OTVORIO DUŠU: Nije mi žao što nisam pobedio, mislim da se sve dešava sa razlogom!

14:54

02.06.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/IDJTV

Mladi kantautor iz Novog Sada Filip Baloš skrenuo je pažnju domaće javnosti učešćem na festivalu Pesma za Evroviziju, na kojem je pesmom „Novi plan, drugi san” i produkcijski potpuno inovativnim nastupom pokušao da se domogne titule srpskog predstavnika na Evroviziji.

Iako mu je pobeda umakla, popularnost ga je ipak stigla, a kako je otkrio u intervjuu za Dnevnik planira da na tom talasu nastavi svoju karijeru i ponovo, čak, okuša sreću na ovom takmičenju.

– Nije mi žao što nisam pobedio, jer mislim da se sve dešava sa razlogom. Mislim da je super što je Luk Blek pobedio jer smatram da je baš tada bilo njegovo vreme za to, a moje će tek da dođe, kad god to bilo. Dobio sam popularnost, publika koja nije znala za mene je sada saznala i to mi je super početak karijere. Planiram da sada iskoristim taj talas popularnosti da izbacujem nove pesme i ne stajem – priča za naš list mladi izvođač, koji je sam napisao pomenutu pesmu, za koju je inspiraciju, kako otkriva, dobio nakon ljubavnog kraha koji je njegov brat doživeo. – Svaki dan govorim sebi da treba da napravim novi plan, kada god se razočaram u nekoga ili nešto. Uvek okrećem novi list. I kada mi neki projekat ne uspe uvek to posmatram tako da se dešava sve sa razlogom i treba da idem dalje.

Koliko vam je to iskustvo u vezi sa Evrovizijom promenilo život?

– Sećam se da sam, dan nakon finala „Pesme za Evroviziju”, išao centrom Novog Sada, da su me svi gledali, a da sam ja imao utisak da ne mogu da dišem (smeh). Razmišljao sam o tome da li sam ispravljen ili pogrbljen, kakva mi je kosa (smeh). Siguran sam da će se desiti jednog dana da ću u nekoj meri biti popularan, a da je ovo prvi korak. Čekao sam taj momenat da ljudi znaju ko sam i da znaju moj autorski rad. Mnoga vrata mi je „Pesma za Evroviziju” otvorila, javilo mi se dosta menadžera i izdvačakih kuća. Bio sam na nekim sastancima u raznim izdvačakim kućama da vidim šta i kako dalje. I dalje sam u pregovorima.

Pojavili ste se kao neko ko nije doneo komercijalnu muziku, sa drugačijim stilom odevanja, a pričali ste i o tome da volite da skupljate vintidž igračke. Odakle taj retro momenat u životu jednog mladog momka od 22 godine?

– Iako je to vreme 70-ih, 80-ih godina, u kojima nisam ni živeo, uvek sam se pronalazio u tom nekom vremenu. Kao mali sam obožavao pin-ap devojke i ostale vintidž stvari. Samim tim i tadašnju muziku, tada je sve bilo nekako realnije. Volim taj zvuk i sve što je tipično za to doba, a čega, možda, nema u današnjim pesmama. Za pesmu „Novi plan, drugi san” mi je baš i bio plan da napravim tu estetiku 90-ih i 80-ih godina. Trudio sam se da napravim momenat vraćanja moderne nostalgije.

Šta kao predstavnik jedne mlade generacije, koja definitivno ima drugačiju viziju, kažete – kako danas muzika treba da zvuči i izgleda?

– Ne mogu da kažem kako bi trebalo nešto da zvuči, jer kada pogledamo šta je u trendingu na Jutjubu jasno je da se to ljudima sviđa i da ih čini srećnim. Nisam toliko fan takve muzike, ali vrlo poštujem, jer svi ti izvođači koji su trenutno vodeći su se izborili za to svoje mesto i svaka im čast. Voleo bih da se vrati pop zvuk i da bude vrlo slušan u Srbiji. Ranije je bilo mnogo dens muzike i ona je nestala, a sad se pojavio jedan novi talas izvođača kao što su npr. Tam, Iva Lorens, Luka Rajić i mnogi drugi i mislim da je na nama da se udružimo i, u neku ruku, vratimo taj zvuk.

Mnogo se polemiše o uticaju muzike na mlade, posebno zbog ubistva koje je počinio maloletnik u beogradskoj školi. Da li, kao neko ko sam stvara muziku, iako ne pevate o nemoralnim stvarima, razmišljate o tome šta bi trebalo da otpevate?

– Ne, jer se sigurno ne bih bavio nekim temama koje mogu loše da utiču na mlade. Uvek su to ili ljubavne teme ili afirmativne poruke. Trudim se, u poslednje vreme, a posebno nakon ovoga što nam se dogodilo, da pravim muziku sa nekom porukom, pa kakva god ona bila.

Da li u vremenu hiperprodukcije jedan izvođač koji želi da uspe mora da bude autentičan, da ima lični koncept, da ima poruku sa svakim svojim istupanjem ili to ne nije neophodno?

– Mislim da bi trebalo, a da li mora to ne znam. Imamo dosta izvođača koji nemaju baš neki drugačiji fazon ili ne donose neke poruke, a opet su u vrhu. Uvek je dobar recept za uspeh biti drugačiji, imati poruku i vizuelno i zvučno. Prošle godine sam bio na koncertu Lejdi Gage, koja me mnogo inspiriše jer je full paket, i, gledajući je tako ispred sebe i kada sam doživeo tu njenu energiju uživo, shvatio sam da nema mesta za premišljanje i da na sceni daješ 130 odsto sebe. Tako sam i odlučio da se bavim ovim poslom bez kompromisa, a do tog koncerta sam razmišljao o tome kako želim da se bavim ovim poslom, ali mi je scena bila problem, bilo me je sramota da se opustim i igram na bini. Sada je drugačije.

Pesmu za Evroviziju ste snimili u svom stanu u ormaru koji ste izolovali ćebadima. Da li je uz pomoć tehnologije danas jednostavno snimiti jednu autorsku pesmu?

– Ako želiš nešto, imaš jaku volju i naučiš programe, onda je moguće. Četiri godine sam učio da produciram muziku. Ne treba ti bogzna kakav studio, eto, ja sam pesmu snimio u ormaru. Bitno je da imaš prostoriju koja je zvučno izolovana. Možeš da odeš u studio koji košta hiljade evra, a možeš i, kao i ja, da to snimiš u stanu. Sve je na tebi i tome kako ćeš se snaći, ali definitivno je danas lakše zbog tehnologije. Ranije si mogao da budeš talentovan, ali ako nisi imao prave uslove nisi mogao ništa.

(Pančevac/Dnevnik)

CRVENI KRST PANČEVO: Vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u sklopu obeležavanja Dana policije!

PRVI OLDTAJMER SKUP U PANČEVU: Građani će 10. juna imati prilike da vide šta se nekada vozilo! FOTO

POSEČENA CRVENOLISNA BUKVA U OMOLJICI: Od ovog spomenika prirode napraviće pravo umetničko delo! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.