OGLASIO SE I LAJČAK: Imamo sporazum, vratimo se primeni tog sporazuma! Nije na NATO da ovo rešava!

10:53

31.05.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

BERLIN – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocenio je da su događaji na severu KiM apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rešenje, kroz postojeći dijalog.

Lajčak je na pitanje koliki je ovo što se događa udarac naporima da se uspostavi mir između dve strane, rekao da su posle mnogo, mnogo meseci pregovora postignuta dva važna sporazuma – u februaru dogovor o putu normalizacije odnosa, a zatim u martu u Ohridu i implementacioni aneks.

„To znači da imamo put ka normalizaciji, imamo program koji se jasno bavi svim otvorenim pitanjima. Počeli smo da implementiramo taj dokument i onda je došlo ovo, što je sasvim nepotrebno, ali nažalost pravi veoma ozbiljne smetnje”, naveo je Lajčak.

Ukazao je da ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vreme i istakao da je potrebno deeskalirati, vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta.

„Da nemamo dokument, razumeo bih da ljudi veruju da će ovakvim akcijama nešto uspeti. Ali, mi imamo sporazum, što nikada ranije nije bio slučaj, tako da bi zaista trebalo da se vratimo primeni tog sporazuma i normalizaciji”, rekao je Lajčak.

Na pitanje da li će raspoređivanje dodatnih NATO snaga u regionu pomoći u deeskalaciji sukoba, Lajčak je rekao da to može se reši samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog.

Prema njegovim rečima, NATO je odigrao veoma važnu ulogu, pre svega u održavanju mira na terenu i u trenutnoj uzavreloj situaciji, jedinice Kfora razdvajale su tzv. kosovsku policiju od Srba.

„Dakle, jačanjem NATO jačaju i garancije da će biti sprečena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može da reši – uz svo moje poštovanje prema NATO. Nije na NATO da ovo rešava, nama treba političko rešenje. I očigledno je da obe strane moraju da odrade svoj deo”, naglasio je Lajčak.

Njegovo mišljenje je da je razloga za eskalaciju na severu KiM duboko nepoverenje između Srba i Albanaca.

Ukazao je da je na izborima u četiri opštine na severu KiM izlaznost bila 3,4 odsto i da novoizabrani gradonačelnici jesu ispunili zakonske kriterijume, ali da, kada govorimo o legitimnosti ili reprezentativnosti, postoji veliki znak pitanja.

„Situacija na terenu je da imamo dijalog koji vodi Evropska unija, koji je snažno podržan od svih 27 država-članica EU, a veoma snažno podržan i od Sjedinjenih Država. Obe strane su deo ovog dijaloga”, rekao je Lajčak i ponovio da ono što je zaista potrebno jeste povratak za pregovarački sto, prenosi Tanjug.

(Pančevac/Tanjug)

RAZVIJENA SRPSKA TROBOJKA OD 250 METARA: U Zvečanu se okupio najveći broj Srba do sada

ILJIR PECI POTVRDIO Nije otišao u opštinu Zvečan već je rad počeo u kancelariji u selu Lipe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.