EKIPA PANČEVCA U POSETI DOLOVU: Primer toga kako se uz druženje lepo živi! Evo šta su zabeležile kamere Pančevca! FOTO

15:02

17.05.2023

Podeli vest:

Radovan Đerić

Nedeljni list „Pančevac” odnedavno je proširio medijsku delatnost zauzevši svoje mesto u internet prostoru. Novi portal najstarijeg nedeljnika na Balkanu postavio je sebi ambiciozne ciljeve, a jedan od njih je i saradnja sa seoskim sredinama. S tim u vezi, delegacija štampanog i veb izdanja započela je svoju turneju po pančevačkim naseljenim mestima, kako bi definisala nove odnose u prezentaciji svih interesantnih događaja.

Tamo su ih srdačno dočekivali predstavnici lokalnih institucija i udruženja, koji su pokazali želju za učvršćivanjem saradnje. Delegaciju „Pančevca” u Dolovu su dočekali predstavnici lokalnih institucija, kako bi predstavili ono najosnovnije što je bitno da se zna o njima.
Predvodio ih je Miroslav Prvulj, direktor Doma kulture „25. maj”, koji već godinama, pod njegovim vođstvom, sabira i sublimira sve što je vredno u oblasti kulture i tradicije u tom mestu.

Radovan Đerić

On napominje da dolovačka ustanova, za razliku od pojedinih u nekim drugim mestima, nije stavljala akcenat na razvoj svojih brendova, već upravo na afirmaciju i podršku radu lokalnih udruženja.

– Mi smo krenuli s druge strane, pa smo želeli da vidimo šta to rade udruženja i hteli smo da im pomognemo da razvijaju neke svoje brendove. Takvim odnosom ne samo da pomažemo njihov rad već stvaramo i publiku – navodi Prvulj.

Selo štrudli, vina i srećnih penzionera

Zajedno s njim, s novinarskom ekipom u prostorijama u Domu kulture, koje koristi i udruženje penzionera, razgovarali su predsednik te organizacije Vlada Dimitrijev, kao i prva među jednakima iz Udruženja žena „Dolovke” Kamenka Smiljković, poznata kao Katica.
Ona je, nakon što je tri godine bila potpredsednica, nedavno zamenila Draganu Marić.

Radovan Đerić

– Ona je nažalost morala da se povuče iz zdravstvenih razloga, ali mi ćemo nastojati da nastavimo njenim stopama, računajući i „Štrudlijadu”, koju pravimo od 1999. godine. I ove godine održaćemo je u redovnom terminu u septembru, iako možda ne tako široko kako je to Dragana radila. Inače, naše udruženje najviše se bavi pravljenjem i promocijom dolovačke štrudle, kao i izradom „domaćica” i drugih vezova, poput jastučića i maramica.

Osnovane smo 1977. godine, ima nas tridesetak, a cilj nam je da osvežimo članstvo, pa je dobra vest da su nam se priključile tri mlade sugrađanke. Pored toga, posećujemo manifestacije u drugim mestima, poput nedavnog „Uskršnjeg bazara” u Pančevu. Odlazimo i na beogradski Sajam etno hrane i pića, gde smo osvojili brojne nagrade. Pre tri godine smo tako imale mešenje štrudle pred kamerama, kada sam upravo ja sve demonstrirala, od kvasca do pečenja. Za to vreme skupilo se na stotine ljudi, koji nisu mogli da dočekaju, pa smo morali da je sečemo vruću, što nije preporučljivo. Ispostavilo se da nikada nije bila slađa. Inače, došle smo dotle da sve što napravimo – prodamo, pa nam se ljudi maltene javljaju svakodnevno – kaže Katica.

Radovan Đerić

A kada je reč o Mesnom odboru Gradskog udruženja svih penzionera, to je najbrojnije udruženje u Dolovu, sa oko 650 članova, a jedino je istih gabarita organizacija umirovljenika iz gradske Mesne zajednice Centar, koja je višestruko veća što se tiče stanovnika.

– Postojimo od 4. oktobra 1965. godine, pa smo pored svega ostalog i taj datum počeli da obeležavamo, kao i mnoge druge, poput 8. marta i raznih praznika. Tokom godine Mesni odbor ovog udruženja organizuje brojne sadržaje za svoje članove, poput jednodnevnih izleta, kada obilazimo manastire i druge znamenitosti u našoj zemlji, pa boravaka u banjama, druženja u Domu kulture. Prostorije dolovačkog mesnog odbora Udruženja
nalaze se u sklopu zgrade Doma kulture u Dolovu, na prvom spratu, i svake godine ga opremamo novim sadržajem. Mesni odbor je izuzetno dobro organizovan, pa tako svakog radnog dana između 10 i 12 sati naša kancelarija je otvorena za svoje članove, a tu organizujemo i brojne tribine, edukacije, književne programe… Na pomenutim obeležavanjima rođendana, koje priređujemo jednom mesečno, okupi se po sto ljudi, a triput više bilo ih je recimo 17. februara, kada smo održali manifestaciju pod nazivom „Treće doba”, u okviru koje se okupilo oko 300 članova udruženja penzionera iz Jagodine, Mirijeva, Gornjeg Milanovca, Sakula i Dolova.

Radovan Đerić

Moram da istaknem da je sve mnogo lakše kada imate čoveka kao što je Miroslav, koji za sve ima razumevanja, a sve s ciljem unapređivanja života u našem mestu. Evo sada, recimo, zajednički razmišljamo kako da promovišemo Dolovo kada je turizam u pitanju. Tako smo nedavno organizovali posetu vinarijama Stajića i Ćojbašića, a nameravamo da
iskoristimo neki od desetak fijakera u selu da organizujemo vožnju do
Peščare – ističe Vlada Dimitrijev.

Nakon toga ekipa se uputila u prostorije Udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trifun”, gde je čekao predsednik Bogdan Ankucić.

– Naša organizacija osnovana je 1998. godine i otada redovno organizuje „Vinarijadu”, koja je postala jedan od simbola Dolova i južnog Banata. Tradicionalna manifestacija obuhvata promovisanje vinogradarstva i vinarstva na više lokacija, niz stručnih predavanja, kao i ocenjivanje uzoraka mladih vina u četiri kategorije. Završno veče s rezanjem slavskog kolača, dodelom priznanja, kulturno-muzičkim programom i svečanom večerom održava se po tradiciji na dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinara, 14. februara, po protokolu. Tu su i raznovrsne aktivnosti tokom cele godine. Glavni ciljevi su nam da vratimo staru „vinsku slavu” ovom području, kao i da uvećamo površine pod vinogradima i tako zapošljavamo mlade kroz razvoj seoskog turizma. Pored toga, želimo i da proširimo vinograd Udruženja i nastavimo opremanje etno-kuće s podrumom, kao i da radimo na stvaranju brenda domaće vino „Sveti Trifun” – ističe Bogdan.

Radovan Đerić

Svoje mesto imaju mladi, folkloraši, lovci, ovčari…

Pored navedenih udruženja, u Dolovu postoji još onih koji su vredni pažnje, jer beleže zapažene rezultate u pogledu razvoja mesta, o čemu je novinare informisao direktor Doma kulture. Među njima je i Aktiv mladih Dolovo, koji od svog osnivanja (2018) organizuje „žurkice” za najmlađe meštane Dolova na trgu ispred Doma kulture tokom letnjih meseci, a bavi se pitanjima zaštite životne sredine i podizanja ekološke svesti. Tako su realizovane poruke na nalepnicama kojima se apeluje na meštane da za otpatke koriste kante koje su za te namene po selu i postavljene. Takođe, Aktiv mladih je organizovao prikupljanje plastične ambalaže, a zauzvrat je meštanima delio ekološke torbe. Dolovački ogranak Udruženje odgajivača ovaca „Banat” organizuje treće subote u martu manifestaciju „Smotra ovnova”, u okviru koje se takmiče odgajivači ovnova sa svojim grlima. Dominantna rasa na takmičenju je banatska autohtona rasa ovaca cigaja, ali zastupljene su i ostale rase. Dolovačka sekcija pančevačkih lovaca broji oko petnaest članova i tokom februara organizuje hajku na lisice i šakale s ciljem smanjenja broja predatora koji ulaze u selo i love domaću živinu, a tokom maja priređuje takmičenje u gađanju glinenih golubova.

Društvo „Banatski pčelari”, koje je osnovano 2018. godine, svake godine sredinom jula, počev od 2021, organizuje manifestaciju pod nazivom „Dolovački dani pčelarstva”, a od svog postanka preduzima korake za pošumljavanje javnih površina medonosnim drvećem, dok tokom zime organizuje edukativna predavanja iz oblasti pčelarstva. Udruženje „Srbija moj dom” osnovano je iste godine s misijom da pokreće različite inicijative u oblastima zaštite životne sredine i dokumentarno-filmskog stvaralaštva na temu sela i očuvanja prirode i tradicije.

Radovan Đerić

Tako je 2022. godine organizovana jubilarna deseta manifestacija „Deliblatska peščara u smiraj dana” na Leanci, a sprovodi se i projekat „Deliblatska peščara budućim generacijama”, s ciljem očuvanja obodnih delova ovog prirodnog dobra. KUD „Banatski vez” osnovan je 2015. godine i okuplja 120 članova u četiri grupe: dva dečja ansambla, izvođački i prvi ansambl, a sve s ciljem negovanja tradicije i narodnog stvaralaštva, lepog druženja i kvalitetno provedenog slobodnog vremena. KUD u Dolovu organizuje dva velika
koncerta godišnje, prolećni i jesenji, u okviru kojih nastupaju i gosti iz drugih krajeva Srbije.

Radovan Đerić

KUD „Glenfor Ambasador” osnovan je 2018. godine i poseduje 24 instrumenta. Pored šesnaest odraslih muzičara, društvo organizuje i školu fanfare (duvačkih instrumenata), koja trenutno broji trideset četvoro dece uzrasta od šest do četrnaest godina. Sve u svemu, Dolovo je pravi primer toga kako se bez (u)druženja ne može živeti lepo.

 

(Pančevac/Jordan Filipović)

OTVOREN CENTAR ZA MENTALNO ZDRAVLJE U PANČEVU: Radiće multidisciplinarni tim po savremenim principima FOTO

BRESTOVČANI TRADICIONALNO OBELEŽAVAJU SEOSKU SLAVU: Za Spasovdan programi za sve uzraste – od dece do penzionera

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.