ODRED IZVIĐAČA NADEL U AKCIJI Starčevački skauti posetili lokalnu farmu krava! Nisu krili oduševljenje onim što su tamo videli

09:24

17.05.2023

Podeli vest:

Pančevac
Kada se radi o napicima, svašta ljudi u sebe unose i, ako u ovu priču ne uključimo vodu, ukusi su u potpunosti različiti. Ima onih što više vole gazirana od negaziranih pića, uz burek svima „leži” jogurt, postoje i ljubitelji „kapljice”… Ipak, samo jedan napitak sve nas spaja: prva nam je hrana kad se rodimo, odmah potom postaje i omiljeno piće uz svaki obrok. Nešto kasnije, kada se sedi s društvom, odlično ide i uz espreso. Ma, mleko je neponovljivo!
Grupa od tridesetak starčevačkih izviđača iz viših i nižih razreda Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić” posetila je u aprilu lokalnu farmu krava.
Koordinator ove aktivnosti Marko Ivošević navodi da se poseta odvijala u sklopu izviđačkog programa, kao deo savladavanja tema međusektorske saradnje, preduzetništva, planiranja i upravljanja resursima.
– Farma u Starčevu je dobro organizovana i proizvodi oko 9.500 litara mleka dnevno. Osnovana je 1953. godine i kontinuirano radi od tada. Među većima je u okolini, sa 700 grla, a od toga je oko 350 krava. Izviđači su se brzo zapitali šta onda čini preostala polovina i odgovor su dobili obilaskom, uz nesebično vođenje Jasmine Grubin, jedne od zaposlenih – navodi Ivošević.

Pančevac

Na početku su izviđači videli steone krave, odnosno krave koje nose telad.
– One se nalaze u komfornijim boksovima s mnogo sena i vrlo često leže. U boksovima se odvijaju i teljenja, to jest porođaji. Zatim slede telarnici i jaslice, boksovi s teladima starosti od jednog do tri dana, kao i od tri do sedam dana – rekla je Jasmina Grubin.
Igrom slučaja izviđači su prisustvovali prvim satima jednog teleta na ovom svetu – bilo je zbunjeno i pomalo je klecalo, ali je stajalo na nogama.
– Telad starija od tri dana već su bila potpuno stabilna i postojala je vidna razlika između njih. Zatim idu boksovi koji se mogu nazvati i obdaništima, s teladima do mesec dana, kao i boksovi s teladima do tri meseca, pa do šest meseci i zatim do jedne godine. Velika većina teladi je ženskog roda, odnosno vrlo retko se rađaju bikovi, jer se koristi selektovano osemenjivanje – ističe zaposlena na farmi.
Posle ovih boksova usledio je obilazak štala s junicama starijim od godinu dana, koje čekaju polnu i telesnu zrelost.

Pančevac

– I tu se krije odgovor na gore postavljeno pitanje izviđača. Krave postaju krave tek nakon prvog teljenja i jedino ove mogu dati mleko. Nakon ovoga naišli smo na štale koje su organizovane na mlađe i starije krave, odnosno na one koje daju više ili manje mleka. Izviđači su videli i pribor za mužu, mlekovode i cisternu za skladištenje mleka. A po dolasku na farmu videli su i kamion-cisternu koja je upravo odvozila mleko. U ovom sistemu se mleko transportuje do mlekara, bez prisustva kiseonika, što omogućava kvalitet i bezbednost za upotrebu – kaže Ivošević.
On dodaje da su izviđači tada saznali i da je krava po imenu Vendi pre nešto više od desetak godina data Beogradskom zoološkom vrtu i da je ubrzo dobila muško tele, koje je nazvano Ferdinand, a može se reći i da je deo današnje populacije krava u „Vrtu dobre nade” zapravo sa ove farme.
Nakon što su izrazili zahvalnost domaćinu, skauti su se našalili da sledeće godine treba da posete farmu istog datuma, kako bi onom teletu s početka priče došli na rođendan.
(Pančevac/J. Filipović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.