NOVI GRAFITI ULEPŠALI OMOLJICU Bogdan Gligorić ostvario svoju želju posle dve decenije! Oslikan prolaz pored LOVCA

08:48

16.05.2023

Podeli vest:

Privtna arhiva
Ovih dana jedan deo Omoljice izgleda kudikamo lepše i urbanije. Reč je o zgradi KUD-a „Žisel” i Lovačkog društva Omoljica, gde su osvanuli kreativni grafiti.
Prema rečima jednog od inicijatora i realizatora ove ideje Bogdana Gligorića, akcija je nazvana Sedmi džem u Omoljici i četvrti OUP („Omoljica Urban Paint”) i većinom je održana u poslednja dva aprilska vikenda.
– Još kao detetu prolaz pored zgrade poznate kao „Lovac” uvek mi je bio interesantan i još otad imam veliku želju da tamo nešto nacrtam. To se upravo nedavno i desilo, ali tek dve decenije kasnije. Naime, u dogovoru s KUD-om „Žisel” i lovačkim udruženjem dobio sam poverenje da oslikamo pomenuto mesto, pa smo ga obogatili pejzažima i životinjama, koje se identifikuju s tim objektom, dok smo zid u dvorištu dobili po slobodnoj volji da crtamo slovne stilove – kaže Gligorić.
Na ovom džemu, kako takva okupljanja zovu crtači grafita, nastupili su autori pod pseudonimima Junk, Piros, Toxic City Squad, Cesta i Sumer, a priključili su se i Hope, Risk, 7AM, Jest, Skoc, kao i mlade ulične umetnice Helenikus i YOO, dok je posetilaca bilo iz raznih gradova, poput Zrenjanina, Kikinde, Novog Sada, Beograda i Pančeva, koji su došli da podrže savremenu umetnost.
– Na ovaj način, iako smo malo mesto, postali smo zanimljivi, jer su naši zidovi oslikani grafitima raznih crtača. Na kraju mi je kolega Sumer priredio iznenađenje jer me je nacrtao kao lovca u prolazu zgrade, što dugo nisam znao, dok slika nije počela da poprima svoj oblik. Kada sam ga pitao zašto me je tako naslikao, on je rekao da sam ja lovac na umetnike, pa sam ostao bez teksta. Inače, grafite sam primetio u Omoljici kada sam išao u peti razred osnovne škole, ali sam se sa dvanaest godina potpuno zaljubio u njih i otad pa do danas su sastavni deo mene. Od 2011. godine uspevao sam da dobijem dozvolu da oslikavam zidove po Omoljici, a dosad su grafiti dvaput bili deo programa festivala „Porodični dani” i prošli veoma zapaženo kod lokalnog stanovništva – naveo je multimedijalni umetnik i nosilac projekta.
On ističe da je pre desetak godina, zajedno sa svojim prijateljima, oslikao zid Zemljoradničke zadruge u Omoljici, a 2016. i 2017. godine radio je grafite u sklopu programa internacionalnog kampa „Sanflauer”, kao i na panelima u saradnji s tadašnjim direktorom Doma kulture Đuricom Jovanovim.
(Pančevac/J. Filipović)
ŽIVOTNA PRIČA BIVŠEG ODBOJKAŠA DARKA TOMIĆA: Pravi put, život vredan življenja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.