SASTALI SE VUČIĆ I LAJČAK Vučić je rekao da je njegov utisak da je Lajčak zabrinut: Ne koliko sam ja, ali je zabrinut

10:31

12.05.2023

Podeli vest:

IN/buducnostsrbijeAV

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa  Lajčakom da je zabrinut za stanje na Kosovu, kao i da neće ići na samit Saveta Evrope (SE) u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

„Lajčak je zabrinut. On je razgovarao sa ljudima sa Severa, sa ljudima iz nevladinih organizacija, iz Srpske liste i sa ljudima iz drugih partija – i svi su mi rekli isto. On je video odlučnost Srba da se suprotstave Kurtijevom teroru“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Lajčakom, navodeći da je .njegov utisak da je Lajčak zabrinut, ali ne u meri u kojoj je on.

„Da li će on to da tumači na drugačiji način, ne bih ja govorio. Ono što je njegov utisak je da je zabrinut. Ne koliko sam ja, ali je zabrinut“, rekao je Vučić.

On je rekao da je teška pozicija zvaničnog Beograda da sačuva mir i stabilnost u dijalogu kada Priština želi sukobe.

Podsetimo, Lajčak je došao u Beograd iz Prištine, gde je razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin) i šefom kosovskog pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem, o procesu normalizacije odnosa i narednim koracima posle sastanka lidera Kosova i Srbije 2. maja u Briselu.

Lajčak je rekao da je Kurtijem imao važnu raspravu u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština i istakao da je EU jasno stavila do znanja da je za njih prihvatljiv svaki model ZSO zasnovan na evropskim vrednostima i principima i evropskim modelima.

Lajčak je bio i u Severnoj Mitrovici, gde je rekao da se na severu oseća napetost i nepoverenje, ali da dijalog ima kapcitete da se to rešava.

On je najavio da će u ponedeljak u Briselu biti sastanak šefova kosovskog i sprksog pregovaračkog tima Bisljimija i Petra Petkovića.

(Pančevac/Novosti)

VUČIĆ: Veoma sam zabrinut zbog situacije na KiM

VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: Ja neću ići u Rejkjavik, Srbija neće glasati za njihovu deklaraciju!

DANAS SASTANAK VUČIĆA I LAJČAKA: Nakon njihovog dijaloga očekuje se obraćanje građanima Srbije

PREDSEDNIK SE OBRAĆA GRAĐANIMA U 11 SATI: Vučić će govoriti o merama koje Srbija preduzima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.