PUTIN saopštio da RUSIJA izlazi iz SPORAZUMA O KONVENCIONALNIM SNAGAMA U EVROPI: Šta to znači? ČEKA LI EVROPU NOVA TRKA U NAORUŽANjU?!

14:04

10.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Ruski predsednik Vladimir Putin, dan posle svog govora na paradi povodom Dana pobede 9. maja na Crvenom trgu, dok je Zapad ismejavao nedostatak tenkova, saopštio je da Rusija izlazi iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi, kad se to pitanje bude razmatralo u ruskom parlamentu, piše TV Front.

Za osobu koji će razmatrati pitanje otkazivanja Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi u parlamentu imenovan je zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Aleksejeviča Rjabkova.

O izlasku Rusije iz Sprazuma svoj komentar za televiziju Front dao je magistar međunarodnih odnosa Boško Jovanović, koji smatra da neće biti nikakve nove trke u naoružanju nego, da je u pitanju premoć Rusije i da o ovom izlasku iz Sporazuma treba da misle Finska i baltičke države.

„Izlazak Rusije iz Sporazuma o ograničenju o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi ne znači ništa i nikakvu novu trku u naoružanju nećemo imati jer kopnena vojska u SAD je spuštena na rang ispod mornarice i vazduhoplovstva, jer njima znače više mornarica i vazduhoplovstvo u sukobu sa Kinom, a Evropa je nesposobna da proizvodi oružje. Evropa ima profesionalnu vojsku, koja ne može da odgovori izazovima vremena, granice čuva policija, tako da nikakvu trku u naoružanju neće da predstavlja izlazak iz Rusije, već je u pitanju čista premoć Rusije, i o tome prevashodno treba da misli Finska i baltičke zemlje.“, rekao je Jovanović za Televiziju Front.

 

Podsetimo, CFE Ugovor potpisali su u Parizu 1990. godine predstavnici 16 država članica NATO -a i šest članica Varšavskog pakta, a 1999. godine na samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju ( OEBS ) potpisana je ažurirana verzija sporazuma.

Taj dokument tad su ratifikovale samo četiri države – Rusija, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina. Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.

(Pančevac/TV Front/Andrej Mlakar)

ZAVRŠENA PARADA POBEDE U MOSKVI! PUTIN: Protiv Rusije je pokrenut rat, ali mi smo pobedili terorizam, pa ćemo se izboriti i sa ovim VIDEO

DANA POBEDE U BANJALUCI: Održan pohod BESMRTNI PUK

U PANČEVU OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Venci položeni kod Zelene pijace i u Vojlovici FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.