VANREDNA KONFERENCIJA U VLADI POVODOM TRAGEDIJE U ŠKOLI NA VRAČARU Ružić: Trodnevna žalost u Srbiji od petka

13:35

03.05.2023

Podeli vest:

Printscreen

U Vladi  Srbije održava se vanredna konferencija za novinare, povodom tragedije koja se desila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Prisutnima se najpre obratio ministar Branko Ružić, koji je pozvao sev prisutne da minutom ćutanja odaju počast preminulima.

– Decu roditeljima niko ne može da vrati. Tragedija se dogodila kada je učenik sedmog razreda učinio ovaj bestijalni cilj. Prsten obezbeđenja je funkcionisao, postojao je i video nadzor – kaže Ružić.

– Zahvalan sam i zdravstvenim radnicima. Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam svima koji su pokušali da spreče ovu tragediju. Tim psihologa je pozvan, kako bi se svima pružila pomoć u ovom peridu – dodao je Ružić.

– Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti , počevši od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. maja. Od sutra će nastava počinjati sa minutom ćutanja.

Srbija je na žalost i deo onog sveta u kome se ove stvari dešavaju. Evidentan je poguban uticaj ineterneta, video igrica. Mi smo danas imali veoma sadržajan, emocijama nabijen, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić. Izaći ćemo sa još jasnijom slikom. Apel je da još jednom da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilih isprate na miru – istakao je ministar.

Ružić je odgovarajući na pitanje novinara da li je učenik K. K. koji je danas uhapšen zbog višestrukog ubistva u školi ranije prijavljivao vršnjačko nasilje, rekao da o tome postoji trag, ali da nasilja nije bilo u osnovnoj školi.

„Što se tiče vršnjačkog nasilja koje je izvršeno nad vinovnikom događaja, sistem ni tada nije zakazao, postoje nalazi iz klinike u Tiršovoj, reč je o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume, privatnoj i po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje“, rekao je Ružić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da svi građani kojima je to potrebno mogu obratiti Institutu za mentalno zdravlje, a da je u narednom periodu odgovornost i na psiholozima u školama.

Ministarka Danica Grujičić potom se obratila prisutnima.
– Osmoro dece i jedan čovek koji je radio svoj posao su izgubili život. Dva dečaka u Tiršovoj su stabilni, treća devojčica koja ima povredu glave i ona je kritično, za njen život se bore. U UC devojčica sa povredom trbuha i ruku, ona je stabilno. Dečak sa povredom neoge je u sali. Dečak koji je prostreljen u grudni koš, ima povredu kičme, mora će da se radi više intervencija. Nastavnica je u životnoj opasnosti. Izražavam iskreno saučešće roditeljima koji su izgubili decu. Sa 40 godina staža, ovo je moje najteže iskustvo. Samo nam ostaje da poželimo da se ova deca oporave – kazala je ministarka.

Veselin Milić, načelnik PU za grad Beograd, potom se obratio prisutnima.

– Smrtno je stradalo 8 učenika, od čega sedam devojčica i jedan dečak – kazao je Milić, koji je pričitao imena stradalih.

– Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Prema do sada prikupljenim podacima, dete je već duže vreme planirao događaj. Pištolje je uzeo iz stana oca, poneo je i molotovljeve koktele. Prvo je pucao u radnika obezbeđenja, pa u dežurnu učenicu. Posle zločina, pozvao je policiju.Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza u školu. Odredio je prioritetne mete, kako koje dete da likvidira i po kom broju – izjavio je Milić i pokazao učenikov plan za masakr i imena učenika.

TV Pink

Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je da je uhapšen otac dečaka, za kojeg se sumnja da je pucao u školi, i da je za oba pištolja postojala dozvola.

„Otac je rekao da su pištolji bili u sefu sa šifrom zaključani, ali je dečak očito znao kako glasi“, rekao je Gašić, na konferenciji za novinare u zgradi Vlade.

On je naveo da je dečak trenirao pucanje u streljani.

(Pančevac)

OVO SU UBIJENA DECA U MASAKRU U ŠKOLI NA VRAČARU Ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja

HOROR U OSNOVNOJ ŠKOLI NA VRAČARU Dečak (14) ubio školskog čuvara, ranio nastavnicu i četvoro učenika! Dvoje đaka sa prostrelnim ranama se nalazi na intezivnoj nezi! FOTO

ZVANIČNO SAOPŠTENJE MUPA: Učenik (14) OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet osoba! Šestoro dece i nastavnica u teškom stanju! VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.