PANČEVAC NA SAJMU GRAĐEVINARSTVA Foto-reportaža: Pogledajte kako izgledaju najzanimljivije postavke! Manifestacija će trajati od 24. do 27. aprila! FOTO

13:08

25.04.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

Jedan od najvažnijih regionalnih sajamskih događaja u sektoru građevinske industrije – 47. Međunarodni sajam građevinarstva – svečano je otvoren u Hali 1 Beogradskog sajma, u prisustvu brojnih posetilaca, gostiju i izlagača.

Milan Šupica

Pod sloganom „Gradimo pametno“, ova manifestacija će od 24. do 27. aprila predstaviti 430 izlagača, proizvođača i distributera građevinskog materijala i opreme, stručnjake, arhitekte, inženjere, nove trendove i tehnologije – od istraživanja terena i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, te nove namenske IT tehnologije u svim sektorima građevinarstva.

Milan Šupica

Svečano otvarajući Sajam građevinarstva, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije.

Milan Šupica

Poželevši da sajam bude uspešan, ministar je ukazao na činjenicu da je učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu zemlje u 2021. godine iznosilo 6%, a 2022 – 6.4 odsto. Poređenja radi, u 2013. godini učešće je bilo manje od 3 odsto. Ukupna vrednost građevinskih investicionih radova u Srbiji u 2013. je bila 1,6 milijardi, da bi 2022. godine ona iznosila 4,4 milijarde.

Milan Šupica

Iz raznih geopolitičkih radova, u Evropi se beleži pad građevinske industrije, investicije teže idu u dugoročne projekte koji ne mogu odmah da donesu povrat novca. Zato smo tokom prošle godine imali pad u građevinarstvu, odnosno smanjenje investicione aktivnosti za oko 11 odsto.

Milan Šupica

Mi smo zato doneli odluku da vrednost investicija u Srbiji, onih koje finansira Republika Srbija, bude 3,6 milijardi EUR, Za razliku od nekih drugih vlada koje se ponašaju tako što smanjuju investicije mi smo se odlučili da ih povećamo kako bismo nadoknadili onaj nedostatak privatnih inicijativa i na taj način održali građevinsku industriju.

Milan Šupica

Tu je i ozbiljan nedostatak radne snage, koju smo počeli da uvozimo. To je istovremeno dokaz da postajemo razvijena zemlja, sa liberalizovanim pristupom radne snage našem tržištu.

Milan Šupica

Nacionalne izložbe Organizovani nastup izlagača iz inostranstva doprinosi uspostavljanju brojnih poslovnih kontakata i saradnje. Na ovogodišnjem sajmu biće predstavljene nacionalne izložbe Austrije, Crne Gore, Češke Republike, Indije, Kine, Republike Srpske i Turske.

Milan Šupica

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Milan Šupica

Beogradski sajam tradicionalno na Sajmu građevinarstva dodeljuje nagrade za proizvode iz nekoliko robnih grupa, u cilju podsticanja izlaganja novih tehničko-tehnoloških rešenja.

 

(Pančevac/Beogradski sajam)

FOTO-REPORTAŽA: Otvoren Sajam nautike, lova i ribolova u Beogradu! ISPLOVI, ZABACI, ULOVI

ODRŽAN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA: Potražnja za kasirima, mašinskim i elektro tehničarima, saradnicima u osiguranju i magacionerima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.