FOTO-REPORTAŽA: Otvoren Sajam nautike, lova i ribolova u Beogradu! ISPLOVI, ZABACI, ULOVI

14:23

06.04.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

BEOGRAD – Međunarodni Sajam nautike, lova i ribolova, 43. po redu, pod sloganom „Isplovi, zabaci, ulovi“, otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a plovila svih vrsta, opremu za lov i ribolov, sportove na vodi i ronjenje, nautičku, kamp i „autdor“ opremu, predstaviće 100 direktnih i indirektnih izlagača. Sajam su svečano otvorili državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić i podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam Slavoljub Arsenijević.

Milan Šupica

Arsenijević je rekao da je posle prošlomesečnog Sajma turizma ovo sajam koji se nadograđuje kao turizam višeg nivoa. On je naglasio da je uloga lokalnih samouprava i Ministarstva zadatak da se stvori dobar ambijent za unapređenje svih ovih oblasti.

Milan Šupica

„Dokaz da planski i strateški pristup daje rezultate je taj kako je danas organizovano Donje Podunavlje fde imamo kompletnu ponudu i nautičku i turističku. Voleo bih da na narednim sajmovima ne govorimo o potencijalnim kapacitetima već o tome kako smo ih iskoristili“, rekao je Arsenijević.

Milan Šupica

Kandić je rekao da je izuzetno ponosan na projekat „Zaplovi Srbijom“ koji je vlada Srbije započela i istakao da će ova godina biti godina ulaganja u plovnu infrastrukturu.

„Projekat „Zaplovi Srbijom“ vredi oko 28 miliona evra i cilj potpuno objedinjavanje svih nautičkih potencijala u jedan zajednički proizvod. Ove godine oko 7,5 miliona evra biće uloženo za izgradnju marine u Velikom Gradištu, a u planu je i pristanište u Sremskim Karlovcima“, rekao je Kandić.

Što se tiče ostalih planova za ovu godinu Kandić je najavio i auto kamp u Kovinu, kao i dve biciklističke staze – u Beloj Crkvi i Velikom Gradištu.

„Planiramo i potpuno uređenje i pretvaranje keja u Novom Sadu u turističku atrakciju. Sve ovo će biti započeto i završeno ove godine“, rekao je Kandić.

Milan Šupica

On je kazao da se u narednim godinama očekuje da ‘kruzing’ industriju iz zemalja EU svoja putovanja proširi i završava u našoj zemlji, a ne kao do sada u Budimpešti.

„Kada sve to završimo možemo da se nadamo da ćemo prevazići godinu pre korone kada je bilo preko 200.000 posetilaca sa kruzera i 1500 pristajanja“, ocenio je Kandić.

Milan Šupica

Govoreći o sektoru lova i ribolova, Kandić je rekao da postoji potencijal koji nikada do kraja nije bio razvijen, ali da će se i to promeniti, jer se razmatraju mnoga ulaganja u lovnu infrastrukturu.

Milan Šupica

„Pre pandemije smo imali oko 10.000 turista lovaca godišnje. Sada se oporavljamo i nadam se vraćamo i na dvostruko više od toga. Ovih godina smo počeli da razmatramo ulaganja u lovnu infrastrukturu, a primer je i lovački dom u Rači koji će biti uskoro otvoren i koji će biti inicijalna kapisla za sve ono što sledi u ovim oblastima“, rekao je Kandić.

Milan Šupica

Među eksponatima Sajma nautike nalaze se ekskluzivne jahte, gliseri, jedrilice, čamci, brodski i vanbrodski motori, nautička i ostala oprema za sportove na vodi, kojima mogu da pozavide i ozbiljne morske mondenske marine i turističke destinacije.

Milan Šupica

Uz tradicionalnu berzu polovnih plovila, posetiocima su predstavljene poznate regate, splavarenja i ostali vodni potencijali Srbije, a ekologija i bezbednost na vodi postale su neizostavne teme.

Milan Šupica

Poseban akcenat se stavlja na segment lova i ribolova, a među izlagačima su veliki ali i mali distributeri i proizvođači opreme za ova dva hobija ili sporta.

Milan Šupica

Prateći sadržaj ovog sajma, kako su najavili organizatori, su stručna predavanja i izložbe, u kojima učestvuju poznati umetnici, muzeji i institucije.

Milan Šupica

(Pančevac)

DRUGI MEĐUNARODNI SAJAM VINA: „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ od 16. do 19. novembra u Beogradu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.