VAŽNI POSLOVI ZA POLJOPRIVREDNIKE U TOKU: Vreme za setvu i zahteve za podsticaje

10:42

25.04.2023

Podeli vest:

Pančevac

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javne pozive za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju po hektaru, premiju za mleko, subvencije za krave za uzgoj teladi za tov, kao i subvencije za kvalitetna priplodna grla. Podnošenje zahteva za subvencije biće obavljeno preko informacionog sistema eAgrar.

IRI „Tamiš” pomaže oko upisa u eAgrar

S tim u vezi stručni saradnik sa Istraživačko-razvojnog instituta „Tamiš” (IRI) Maja Sudimac navodi da prvi korak predstavlja preuzimanje parametara za eID broj i prijavljivanje u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava, gde se ažuriraju podaci za ovu godinu i vrši obnova statusa gazdinstva.
– Nakon toga potrebno je podneti zahtev za željene podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji. Od početka rada platforme eAgrar savetodavna služba Istraživačko-razvojnog instituta „Tamiš” pomaže poljoprivrednim proizvođačima u svim aktivnostima radi lakšeg i bržeg pristupa elektronskom registru poljoprivrednih gazdinstava – navodi Maja Sudimac.
Ona ističe da je uspeh poljoprivredne proizvodnje uslovljen kvalitetnom i pravovremenom setvom useva.
– Dinamika setve ovog proleća značajno se razlikuje od prethodnih godina, kada smo uglavnom imali sušna proleća. Česte kiše, snežne padavine, temperature niže od proseka za ovo doba godine, smanjeno prisustvo košave koja bi doprinela prosušivanju utiču na visoku vlažnost, što trenutno predstavlja glavni ograničavajući faktor za obavljanje startnog đubrenja kukuruza, predsetvene pripreme i setve. Pored šećerne repe, koja je posejana na gotovo svim planiranim površinama, druge biljne vrste su na samom početku setve – napominje Maja Sudimac.

Savet ratarima da čekaju povoljne uslove

Optimalni rokovi za setvu kukuruza, suncokreta i soje uveliko su u toku, a prema rečima stručnog saradnika sa IRI „Tamiš” Jana Babke, već sada se može kazati da će setva jednim delom kasniti.
– Savet ratarima jeste da ne seju po svaku cenu, već da sačekaju povoljne uslove kako bi obavili kvalitetnu setvu. Ako seme nije preuzeto od dobavljača, preporuka je da se bar deo sortimenta zameni sortama i hibridima kraće vegetacije. Prihrana i zaštita uljane repice uglavnom su završene, uz povremene prekide zbog vremenskih uslova. Ova kultura, koja je u prvoj polovini cvetanja, dobro je podnela talas zahlađenja i postoje osnovana očekivanja za dobar rod – navodi Babka.
Ovaj stručnjak ističe da je vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), pepelnice žita (Erysiphe graminis), lisne rđe (Puccinia recondita) i žute lisne rđe (Puccinia striiformis f.sp. tritici).
– Ukoliko je prisustvo simptoma bolesti iznad ekonomskog praga štetnosti, to jest ako ima 10 odsto biljaka sa simptomima patogena, preporučuje se izvođenje fungicidnih tretmana čim vremenski uslovi dozvole. Proizvođačima se preporučuje obilazak useva i pregled na prisustvo patogena. O izboru pesticida za hemijski tretman, kao i druga pitanja vezana za negu i ishranu useva poljoprivredni proizvođači mogu dobiti od savetodavne službe IRI „Tamiš” – naglašava ovaj stručnjak.
Prema njegovim rečima, sledi period godine kada poljoprivrednici intenzivno koriste pesticide.
– Molimo poljoprivredne proizvođače da ne bacaju ambalažu od pesticida u komunalni otpad i da je ne ostavljaju na nedozvoljenim lokacijama u životnoj sredini. Sistem zbrinjavanja otpada od pesticida funkcioniše preko operatera po principu organizovanog ili individualnog predavanja prikupljene ambalaže – ističe Babka.
Sve potrebne informacije i kontakte operatera poljoprivrednici mogu dobiti od savetodavaca iz Instituta „Tamiš”.

(Pančevac)

GDE JE ZAPEO NOVI SISTEM E-AGRAR: Poljoprivrednici između čekanja u redovima i unosa digitalnih podataka od kuće! Ministarka: To su pjedinačni slučajevi, otvoreni svi kanali komunikacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.