spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoGDE JE ZAPEO NOVI SISTEM E-AGRAR: Poljoprivrednici između čekanja u redovima i...

GDE JE ZAPEO NOVI SISTEM E-AGRAR: Poljoprivrednici između čekanja u redovima i unosa digitalnih podataka od kuće! Ministarka: To su pjedinačni slučajevi, otvoreni svi kanali komunikacije

Na elektronski sistem za registraciju gazdinstava, od 20. marta do danas, prijavilo se oko 200.000 poljoprivrednika. Novi sistem e-Agrar omogućava im lakše i brže dolaženje do subvencija, kao i prijavljivanje svog gazdinstva. Ipak, iako su poljoprivrednicima uglavnom jasne prednosti, mnogi od njih, pre svega zbog stepena digitalne pismenosti, imaju brojne dileme oko toga kako da koriste ovaj sistem.

Iako više ne bi trebalo da bude nerviranja, redova na šalterima i papirologije, pošto se sve završava brže i lakše klikom na aplikaciju, mnogima problem zadaje baš ta digitalizacija.

„Ranije je bilo lakše, odemo u trezor, završimo i gotovo. Sad je komplikovanije. Mi smo uglavnom stariji ljudi, nemamo pristojne telefone, nije to za nas još uvek“, kaže poljoprivredni proizvođač iz Lalinca Goran Stojanović.

Na elektronski sistem za registraciju gazdinstava, od 20. marta do danas, prijavilo se oko 200.000 poljoprivrednika. Novi sistem e-Agrar omogućava im lakše i brže dolaženje do subvencija, kao i prijavljivanje svog gazdinstva. Ipak, iako su poljoprivrednicima uglavnom jasne prednosti, mnogi od njih, pre svega zbog stepena digitalne pismenosti, imaju brojne dileme oko toga kako da koriste ovaj sistem.

Iako više ne bi trebalo da bude nerviranja, redova na šalterima i papirologije, pošto se sve završava brže i lakše klikom na aplikaciju, mnogima problem zadaje baš ta digitalizacija.

„Ranije je bilo lakše, odemo u trezor, završimo i gotovo. Sad je komplikovanije. Mi smo uglavnom stariji ljudi, nemamo pristojne telefone, nije to za nas još uvek“, kaže poljoprivredni proizvođač iz Lalinca Goran Stojanović.

Još jedan poljoprivrednik, Jovica Živadinović, kaže da je „dolaziti, maltretirati se kupovati nove telefone problem za stare ljude“, ali na pitanje da li razume da novi sistem donosi prednosti odgovara potvrdno.
Prednosti vidi i poljoprivredni proizvođač Srđan Tošić iz Pasi Poljane kod Niša, koji je pre 15 godina registrovao svoje gazdinstvo za ratarsku proizvodnju, a među prvima je u ovom kraju koji je prešao na elektronsko poslovanje.

„Trebalo se snaći, ali ništa strašno, ništa tragično. Mnogo je lakše da sami unesete podatke nego ići do trezora, čekati redove, pa fali vam jedan papir.. Sad od kuće možemo da unesemo podatke, ne gubimo vreme, da se uzbuđujemo se, ne nerviramo“, kaže Tošić.

Zbog brojnih dilema koje poljoprivrednici imaju, savetodavci sada imaju puno posla, zbog čega rade i vikendom, instrukcije daju telefonom ali po potrebi izlaze i na teren.

„Najčešće je naša pomoć presudna u smislu da se uđe na e-Agrar, jer proizvođači uglavnom dođu i ne znaju da rade sa aplikacijama, povedu neku mlađu osobu sa sobom, ali je problem da se uđe na e-Agrar. Mi im pomažemo, ulogujemo se, onda vršimo promenu podataka“, kaže savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Nišu, Saša Stanković.
Direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Nišu, Srećko Vukašinović objašnjava da su se „posle 20. marta priključile i lokalne samouprave sa svojim ljudima, videli kako se to radi i sada radimo zajedno što je značajno lakše“.
„Kada budu prijave za subvencije po hektaru, onda očekujemo drugi talas poljoprivrednika koji će doći da im podnesemo zahtev ili će podneti sami, ali će opet doći da provere da li su to dobro uradili“, dodaje Vukašinović.

Na pitanje da li je sam znao da se elektronski prijavi, poljoprivrednik iz Dudulajaca, Milojko Stojković odgovara da sam ne bi mogao i dodaje „ljudi su mi sve objasnili, ovako je super, evo završili smo posao“.

Jesu li žalbe na uvođenje novog sistema opravdane?

„Da bismo uveli jedan nov sistem, on mora da ima bar neke tri faze. To je faza postupnosti, faza dobrovoljnosti i faza ekonomske zainteresovanosti. Veliki broj naših poljoprivrednih ima preko 65 godina i za njih ceo ovaj sistem poprilično je stran“, kaže agroekonomista Milan Prostran. Prostran smatra da bez obzira na to što iz resornog ministarstva tvrde da će svi oni koji se prijave imati pravo na regrese ukoliko ispunjavaju uslove, ipak neće biti baš tako.

„Plašim se da će dok savladaju čitavu tehnologiju, dok kupe telefon, dok ne nađu ko će da ih instruiše da se bave registracijom, da će propasti ili će je dobiti mnogo kasno, sada je prolećna setva na pragu, prehranjivanje useva već se obavljalo ili će se obavljati“, ističe Prostran.

Prostran smatra da će, ukoliko poljoprivrednicima ne stigne novac za subvenciju, biti reducirana agrotehnika, što će se na kraju odraziti na ukupan obim poljoprivredne proizvodnje.

„Sistem očigledno treba da se postepeno uvodi ali ovo je prebrzo za najveći deo tih naših starijih, malih i srednjih farmera koji će nažalost, ja se plašim, ostati kratkih rukava i ovoga puta, a oni nose najveći deo zemljišnog potencijala i najveći broj grla stoke“, objašnjava Prostran.

Sa druge strane, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković ranije je u intervjuu za Euronews Srbija rekla kako svako uvođenje novog sistema ne ide glatko i dodala „da li neko ima neku nedoumicu, parcelu koju mora da upiše u katastar da bi koristio parcelu, pa ima, to je tako normalna stvar“.
„Da li su svima svi papiri ispravni, pa nisu, da li je ovo sada trenutak da ih isprave, da jeste. Mislim da nema panike, ne postoje nikakvi rokovi, zatvaranje sistema. Sistem će biti otvoren i u budućnosti, nema razloga da pravimo negativnu kampanju za nešto što će biti jako dobro. Verujte mi da su to pojedinačni slučajevi o kojima pričamo“, objasnila je tada Tanasković.

Takođe, Tanasković je napomenula i da su otvoreni svi kanali komunikacije od besplatnog broja poljoprivredne službe do toga da se ide i na teren.

(Printscren/EuronewsSrbija)

NOVA REGIONALNA INICIJATIVA BEZ BEOGRADA I SARAJEVA: Evo šta kažu analitičari kakva se politička poruka šalje formiranjem „Evropske četvorke“

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

OVO JE SEĆANJE NA ČUVENOG PANČEVAČKOG MAJSTORA Josif Veber – inovator precizne mehanike

Nekada su lepi, unikatni džepni, a potom ručni satovi bili vid prestiža. Onda je došlo vreme serijske proizvodnje časovnika i zidnih satova, a s...

KADA VEĆ ISCRPITE SVE OPCIJE KOD SVOG LEKARA Ambulanta za terapiju bola radi utorkom! Evo šta vam je...

Kada bol neprestaje i remeti san i fukcionisanje osobe vreme je da poseti ambulantu za terapiju bola koja se nalazi na prvom spratu Specijalističkog...

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...