NAJAVLJENE IZMENE ZAKONA O SAOBRAĆAJU! OPOMENA UMESTO KAZNE: Evo 10 prekršaja koja policajac može da vam oprosti

11:22

19.04.2023

Podeli vest:

Printscreen/Youtube

Saobraćajci bi uskoro mogli da opraštaju prekršaje vozačima, i to po zakonu! Naime, novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, ukoliko bude usvojen, predviđa mogućnost da saobraćajni policajci ne pišu kazne za lakše prekršaje, poput neupaljenih svetala tokom dana, vožnje žutom trakom, manjih prekoračenja brzine…

Umesto toga vozač će dobiti samo opomenu, ali pod određenim uslovima. Novi propisi kažu da će policajac moći umesto prekršajnog naloga da izda upozorenje vozaču koji u prethodne dve godine nije bio kažnjavan. Ovo upozorenje moglo bi da se izda samo jednom, a o tome bi se vodila evidencija.
Načelnik uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević ističe da će situacije kada policajac „progleda kroz prste” biti jasno definisane. Kako navodi, upozorenja koja će se izdavati umesto kazni odnosiće se mahom na deo prekršaja za koje je propisana fiksna novčana kazna od 3.000 i 5.000 dinara. U to spadaju istekle vozačke dozvole, vožnja danju bez upaljenih svetala, vožnja žutom trakom, nekorišćenje migavca, prekoračenje brzine van naselja do 20 km/č i u naselju do 10 km/č.
Da li će vozač biti kažnjen ili opomenut, odlučiće policajac na osnovu ličnog utiska. Kako navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, postoje prekršaji za koje je propisana kazna u fiksnom iznosu, a koje saobraćajna policija neće opraštati. Radi se o nevezivanju pojasa i stanju umerene alkoholisanosti (od 0,31 do 0,5 promila alkohola u krvi), za koje je predviđena kazna od 10.000 dinara.
– U svakom slučaju, na saobraćajnom policajcu ostaje odluka da li ćete biti kažnjeni ili samo upozoreni, pa je zato bolje uzdržati se od ovih lakših prekršaja, čak i ako ispunjavate uslove da prođete bez kazne. Podzakonskim aktom će diskreciono postupanje policajca biti svedeno na minimum kako ne bi dolazilo do zloupotreba – kaže Okanović.
Profesor Milan Vujanić kaže da veruje da će novi propisi uticati na to da vozači počnu što više da poštuju pravila vožnje i da će manje dolaziti do saobraćajnih nezgoda.
– Oni kojima policajac napiše opomenu moraju imati na umu i da se te opomene evidentiraju. To znači da naredni put, ukoliko prekrše neko od pravila za koja bude važila opomena, neće moći da računaju na izbegavanje kazne. Inače, institut opomene smo preuzeli iz svetske prakse i on je predviđen isključivo za vozače koji nemaju česte prekršaje. Takođe, izmene zakona donose novine i za vozače električnih trotineta, što je naročito važno – objašnjava profesor Vujanić.

Za ovo može i samo opomena

Vožnja danju bez upaljenih kratkih svetala.
Prekoračenje brzine van naselja do 20 km/č.
Prekoračenje brzine u naselju do 10 km/č.
Vožnja žutom trakom.
Nekorišćenje pokazivača pravca.
Nepropisno prestrojavanje.
Nepropisno parkiranje.
Istekla dozvola.
Pregorela sijalica na faru.
Prljave tablice.

(Pančevac)

CENTAR MINISTARSTVA ODBRANE U PANČEVU Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, dobrovoljno služenje vojnog roka i zaposlenja u Vojsci Srbije! Evo koji su uslovi

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Klempu i Lepog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.