KAMPACO VODIO ZVEZDU DO POBEDE! Crveno-beli trijumfom završavaju sezonu u Evroligi, raduje se i Partizan!

21:39

13.04.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Mozzart TV

Duga utakmica u Beogradu za spuštanje zavese na sezonu. Ishodu iste se raduje i Partizan.

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Fenerbahče u dvorani „Aleksandar Nikolić“ sa 91:89 u okviru 34. kola Evrolige.

Regularni deo sezone okončan je po Crvenu zvezdu najpozitivnije mogiće u ovoj situaciji. Vrlo neizvesan, dvočasovni susret odigran je u „Pioniru“ gde su i jedni i drugi imali svoje bolje i lošije periode igre. Ali, kada se sve to zaokruži, uz atmosferu, poslata je još jedna poruka Evroligi kada je u pitanju njihov odabir timova bez licence za narednu sezonu kako god da se ona završi u domaćim okvirima.

Bez dvojice visokih igrača bila je Crvena zvezda na ovoj utakmici. Osim što se znalo da će Ben Bentil biti odsutan, van parketa je i Ognjen Kuzmić kojeg Duško Ivanović redovno koristi u uvodnim trenucima utakmica.

Fener je savršeno otvorio meč sa 0:5 poenima Tajlera Dorsija i Džonatana Motlija od kojih zaziru defanzivci crveno-belih. Jeste Zvezda uspela da odgovori poenima Vildoze, ali kako parirati sjajnoj šuterskoj uvertri turskog tima? Posle Dorsijeve, trojke su u prva dva minuta ubacivali još Kalates i Hejs-Dejvis za ranih 4:11.

Utihnuo je potom šut gostujućeg tima i usledila su tri vezana spoljna promašaja što je Zvezda nešto boljom energijom iskoristila. Ipak, nedostajalo je da i oni pogode poneku trojku kako bi se vratilli u egal. Za tako nešto pobrinuo se Fakundo Kampaco, prvobitno sjajnom odbranom, a onda i asistencijom za sunarodnika Luku koji je iz kornera pogodio prvu trojku domaćih za 13:16. Pisali su se Zvezdi neki besmisleni promašaji i kasniji potezi Džona Holanda zbog čega su zaostajali na prvom odmoru. Uspela je Zvezda da konkretizuje svoje akcije i nedugo potom trojkom Fakunda Kampaca poravnavaju na 25:25. Tada dolazi do ponovnog pada ekipe i ulaska Fenerbahčea u niz od osam poena. Nije Zvezda imala mnogo rešenja za Džonatana Motlija, ali nakon „ribanja“ Duška Ivanovića na tajm-autu, crveno-beli se ponovo pokreću. Napadao se Dorsi, pogođeni su neki teški šutevi, dok je i odbrana obavljala dobar posao i serijom od 12:0 domaćin preokreće i naposletku dolazi do vođstva posle prvih 20 minuta od 41:39.

Dosta čvrst meč viđen je u nastavku. Mali broj poena, igra se dosta sekla i pauzirala od strane arbitara čije su i neke od odluka bile diskutabilne. Tako nam je prvih pet minuta donelo svega 16 koševa ukupno. Bila je to egal predstava koja je potrajala dobrih gotovo pola sata. Deonica koja će definitivno ući u uži izbor onih najdužih u ovoj sezoni Evrolige.

Luka Vildoza je bio u dobrom ritmu na otvaranju poslednjeg kvartala, dok je Ognjen Dobrić nastavio tamo gde je stao u prethodnoj deonici. Sa dve vezane trojke, „Kobra“ je pokazala zube i Zvezda je imala prednost. Odgovorio je Hejs-Dejvis na drugoj strani i najavio dosta sadržajniju četvrtinu od prethodne. Dvojac Hejs-Dejvis – Kalates doneo je turskom timu pet poena viška u 36. minutu igre, ali bilo je jasno posle polaganja Dobrića da će ovaj meč otići u neizvesnu završnicu.

Nedostajalo je Zvezdi koncentracije u finišu, ali karte su i dalje bile otvorene s ulaskom u poslednji minut. Propuštene su prilike za poravnanje budući da je Fener imao tri poena viška, ali su i Itudisovi momci i te kako brljali i doveli sebe u neprijatnu situaciju.

Dimitris Itudis je bio na granici tehničke još od treće deonice. Nikada je nije dobio, a nešto slično bilo je viđeno i u Beogradu ove sezone kada je grčkom treneru gledano kroz prste.

Sve što se dešavalo podiglo je temperaturu u hali. Navijači su stali uz tim, odnosno kako ko budući da je bilo ubacivanja predmeta na parket… Ali, definitivno su otežavali posao gostima svojom podrškom.

Kampacovo polaganje donelo je Zvezdi izjednačenje na tri sekunde pre kraja, a kasnije je Marko Gudurić promašio šut za pobedu Fenerbahčea što je značilo druge produžetke u „Pioniru“ ove sezone.

Zvezda je u dodatnih pet minuta igrala u naletu završnice prethodnog dela meča. Magični potezi Vildoze, Petruševa, a tek šta reći o atrakcijama Fakunda Kampaca (?!) nosili su domaće do šest poena viška na minut i dvadeset sekundi do kraja.

Bez nastavka drame nije moglo. Kampaco je izgubio loptu pri razlici od tri poena u korist Zvezde, a potom je Dorsi pogodio oba penala. Argentinac je na drugoj strani fauliran, bio je polovičan, no Nik Kalates nije uspeo da pogodi šut za pobedu i domaćin je slavio.

Ovo je bila čak 17. pobeda Crvene zvezde ove sezone, ali to je bilo dovoljno samo za 10. mesto.

Kampaco je ubacio impresivnih 24 poena, Ognjen Dobrić 22, a Luka Vildoza 17. Nije bilo pravog rešenja za Motlija čijih je bilo 27 poena i osam skokova. Gudurić je ubacio 11.

Fenerbahče može da ostane bez petog mesta i to od Partizana posle ovog poraza, a sve u slučaju da tim Željka Obradovića sutra savlada Panatinaikos u „Areni“, te je ovaj rezultat išao u prilog Zvezdinom najvećem rivalu.

(Pančevac/Sportske)

ZVEZDA PROTIV FENERBAHČEA ZAVRŠAVA UČEŠĆE U EVROLIGI: Sudbina Fenera, Partizana i čitavog kostura TOP 8 zavisi od ove utakmice!

KAKAV ŠOK! Novak Đoković ispao sa turnira u Monte Karlu, Museti bolji u tri seta od našeg asa!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.