RAK DOJKE IZLEČIV JE KAD SE OTKRIJE NA VREME: Održana tribina DAN ZA SVOJE ZDRAVLJE održana u Mesnoj zajednici Tesla

10:07

21.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

U Pančevu je 20. mart obeležen nizom akcija osmišljenih da se istakne značaj prevencije za očuvanje zdravlja. Naime ovaj datum obeležava se kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i svetski dan oralnog zdravlja.

Pančevački Zavod za javno zdravlje, na svom Facebook profilu obavestio je javnost o značaju ovih datuma, a u Mesnoj zajednici „Tesla” održana je i tribina „Dan za svoje zdravlje”, u saradnji sa pančevačkim Domom zdravlja.

Na tribini su govorile dr Ljiljana Lazić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Pančevo i dr Maja Nikolić, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja Pančevo.

Dajana Stošć, sekretarka MZ Tesla, za naš portal rekla je da su organizatori bili zadovoljni posetom, kao i da su prisutni mogli dosta da nauče i da pitaju šta ih zanima. Dr Ljiljana Lazić i dr Maja Nikolić objasnile su sve o ovoj bolesti i ukazale na značaj prevencije.

Prisutni su bili zadovoljni prezentacijom. Ovakav predavanja od velikog su značaja, pogotovo za mlade koji nisu dovoljno upućeni. Zaista je potrebno podići svest kod ljudi da lekaru ne idu samo kada se problem javi, već da redovno treba obavljati sistematske preglede i bolest preduprediti – rekla je Dajana.

Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90% slučajeva. Samim načinom lečenja, koje je kraće i efikasnije, podiže se kvalitet života obolelih i lečenih žena.

Preventivni centar Doma zdravlja Pančevo organizovao je predavanje na temu karcinoma dojke sa ciljem da žene dobiju što više informacija o ovoj bolesti, simptomima i samopregledu, preventivnim pregledima i dijagnostici.
Dr Ivana Pavlović održala je predavanje o prevenciji i lečenju karcinoma dojke, a potom svim prisutnima uradila palpatorni pregled dojki i upućivala na ultrazvuk ili ukolko je bilo neophodno i pregled kod onkologa.
Nažalost, u Srbiji rak dojke se i dalje otkriva u kasnijoj fazi i predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, navode se na sajtu Doma zdravlja Pančevo.

Printscreen/dzpancevo

Prevencija je značajna kod svih bolesti, pa tako i kod bolesti usta i zuba, ukazuju stručnjaci.

Bolesti usne duplje pogađaju veliki deo svetske populacije, skoro 3,5 milijarde ljudi.

(Pančevac)

ZAJEDNO DO ZDRAVOG I KVALITETNOG ŽIVOTA ŽENA Tribina posvećena nežnijem polu u Gradskoj upravi Pančeva 8. marta u 18 sati

TEMPERATURNE PROMENE UTIČU NA ZDRAVLJE: Dvoje sugrađana kolabriralo. U Hitnoj završilo 44 odraslih i 8 dece

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.