GRAD PANČEVO BRINE O ZDRAVLJU I BLAGOSTANJU ŽENA Ovo je samo jedna od poruka sa tribine „Zajedno do zdravog i kvalitetnog života žena“

20:31

08.03.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Međunarodni dan žena bio je povod za održavanje tribine pod nazivom „Zajedno do zdravog i kvalitetnog života žena”. Na samom početku damama je srećan praznik poželo Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

– Znate da ste nam neizmerno važne ne samo danas, već svaki dan, jer tako hrabre, odgovorne, vredne i požrtvovane predstavljate ne samo stub porodice, nego i oslonac našeg društva. Bez vas nema napretka! Na mestima i poslovima gde je pojava žene nekada bio izuzetak, danas je praksa, vašom zaslugom. Veoma nam je važno da nam budete zdrave i da zbog svega što činite imate i kvalitetno vreme za sebe – baš kao što je i sam naziv ove tribine „Zajedno do zdravog i kvalitetnog života žena“. U znak velike zahvalnosti svemu što radite želim vam da budite poštovane, uvažene, cenjene, nagrađivane i voljene svaki dan, istakao je Stevanović.

Privatna arhiva

Tribina je posvećena zdravlju i blagostanju žena i kvalitetu njihovog života, rekla je dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravelje, napominjući da značajnu ulogu u svakodnevnoj borbi za bolji život žena imaju Crveni krst i Centar za socijalni rad, koji su takođe učestvovali na tribini.

– Gledamo na zdravlje žene iz različitih aspekata, a sve u cilju da one imaju kvalitetan život. Zato je bitna koordinacija svih ustanova u gradu. Ono što je najbitnije za Zavod, to je da govorimo o prevenciji, pre svega malignih bolesti, ali i svih drugih bolesti.

Privatna arhiva

Sanja Patalov Stojadinović, v.d. direktora Centra za socijalni rad podsetila je da je Međunarodni dan žena prvi put obeležen 1909. godine u SAD, te da su žene tada pokazale koliko su hrabre bile u prošlosti, ali i u sadašnjosti. Međutim, prema njenim rečima, žene su neretko žrtve nasilja.

– Kao neko ko je godinama radi u Centru za socijalni rad, naglasila bih da je i dalje aktuelno naslje, nažalost. Svakodnevno čujemo da su žene žrtve porodičnog, partnerskog, ali i nasilja u biološkoj porodici. Neke od tih žena uspevaju da izađu iz tog začaranog kruga, ali nažalost, imamo veći broj žena iz osetljivih kategorija koje zaista nisu u mogućnosti, zato su tu institucije da ih zaštite. Pohvalila bih saradnju i dobru koordinaciju grada Pančeva u pogledu saradnje za Centrom za socijalni rad, policijom i tužilaštvom.

Privatna arhiva

Ovo je jedan od najznačajnijih datuma koji se tiče borbe žena za postizanje rodne ravnopravnosti, rekla je Milica Todorović, sekretar Crvenog krsta Pančevo.

– Nama kao humanitarnoj organizaciji je izuzetna čast, što smo u prilici da razgovaramo o onome što svi kao pojedinci, institucije ili ustanove činimo u našem gradu da se žene bolje osećaju, da bi bile sigurnije, bezbednije, bez obzira na njihovu životnu dob, od najmlađeg uzrasta, pa do najstarijih sugrađanki. Sve one imaju pravo na jednaku šansu, na jednake mogućnosti.  Grad Pančevo je poznat i prepoznat po rodnoj ravnopravnosti. Put ka rodnoj ravnopravnosti je utaban u Pančevu i ovo je još jedna prilika da se podsetimo na to što je bilo i ono što je pred nama, kaže Milica Todorović.

Tribina je održana u Maloj sali Gradske uprave u Pančevu.

(Pančevac/A.M./M.C.G)

NEIZMERNO STE NAM VAŽNE SVAKI DAN: Gradonačelnik Pančeva čestitao 8. mart sugrađankama

PANČEVCI 8. MARTA DOKAZUJU DA JE LJUBAV VEČNA Svojim damama od srca poklanjaju cveće, a jedan ostaje veran pa cveće nosi i na grob svoje voljene! FOTO

VESELO NA PROSLAVI DANA ŽENA U GERONTOLOŠKOM CENTRU PANČEVO Pogledajte kako su se proveli naši najstariji sugrađani FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.