SJAJNI NOVAK U POLUFINALU! Publika u Dubaiju je prisustvovala pravom spektaklu, a sada sledi još veći!

16:08

02.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/Twitter/Tennis TV

Novak Đoković se plasirao u polufinale turnira ATP Dubai, a Hubert Hurkač je svojim izversnim izdanjem to samo ulepšao: konačan rezultat 6:3, 7:5 za Srbina samo delimično otkriva kakav je spektakl viđen u četvrtfinalu.

Iako je Poljaka dobio u četiri dosadašnja susreta, srpki as je i te kako bio svestan da je od tada Hurkačev napredak bio očigledan. Nije se poljski teniser tek tako probio do 11. pozicije na ATP listi, niti je tek tako osvojio titulu u Marselju prošle sedmice, a prilično sigurnom igrom došao do ovog duela.

U njemu je, međutim, nešto opreznije ušao u igru, valjda pod utiskom učinka u međusobnim duelima, što je Novak iskoristio za rani brejk. Ali, od tih 3:1, koji su, ispostavilo se, bili dovoljni za osvjanje prvog seta, Poljak je bio maltene na istom nivou kao Srbin, možda za nijansu i bolji kada se o servisima radi, a pritom su upravo servisi postali Novakovo „oružje broj 2“.

„Broj 1“ ostala je smirenost, uz onaj čuveni repertoar „savršena odbrana, ali i ritern od kog nema boljeg na svetu“.

Pomenuta smirenost je donela Novaku sve one bitne poene kada bi rival „dodavao gas“, a činio je to kako je vreme odmicalo u više navrata. Hurkač je, naime, gospodario terenom kada bi servirao, a u prvoj deonici Novak je tek nešto više od 50% prvih servisa ubacio gde treba. No, kada bi loptica upala u za to predviđeno polje, poen bi maltene svaki put osvajao Srbin. Čak 75% na druge servise.

Drugi set je doneo konstantnu prednost Hurkača, koji je prvi servirao i do 4:4, posle čega je probao da poslednji put napravi brejk. Nije u tome uspeo, Novak zatim jeste, i to posle desetomintnog gema, pa je spektakularan nastup, posle sat i 21 minut borbe, završio pobedom.

A sledi, izgleda, još jedan spektakl. Naravno, ako Danil Medvedev opravda ulogu favorita i savlada Bornu Ćorića, jer bi se onda Nole i Rus nadmetali za mesto u finalu.

7:5 – Rutinski Novak rešava svoj servis gem i dolazi do pobede!

6:5 – Brejk Đokovića! Kakav gem! Nole je „dodao gas“. Do ovog gema je ukupno osvojio dva poena na servise Hurkača u drugom setu, a onda uspeo da povede sa 15:30 i, savršenom odbranom, natera suparnika da kod mreže napravi grešku. Tako je Nole stigao do dve brejk lopte. Prvu je Poljak anulirao asom, a drugu jer je Đoković forhend paralelu poslao van igrališta. Novak je, međutim, već „ušao u glavu“ svog rivala, koji se uspaničio, napravio novu grešku u blizini mreže, prerano krenuo i u narednoj razmeni da istrčava, ali je srpski teniser iznova pogrešio pri brejk lopti, poslavši loptu nedovoljno jako. Kada je odličnom igrom s osnovne linije Đoković četvrti put došao do brejk prilike, Hurkač je to servisom poslao u prošlost…. Posle deset minuta, gem je okončan šestom brejk loptom Noleta, i njenom „potvrdom“ iz bekhenda, na oduševljenje i srpskog tenisera, i njegovih navijača.

5:5, gem i dalje traje, i to kakav gem! Nole je „dodao gas“. Do ovog gema je ukupno osvojio dva poena na servise Hurkača u drugom setu, a onda uspeo da povede sa 15:30 i, savršenom odbranom, natera suparnika da kod mreže napravi grešku. Tako je Nole stigao do dve brejk lopte. Prvu je Poljak anulirao asom, a drugu jer je Đoković forhend paralelu poslao van igrališta. Novak je, međutim, već „ušao u glavu“ svog rivala, koji se uspaničio, napravio novu grešku u blizini mreže, prerano krenuo i u narednoj razmeni da istrčava, ali je srpski teniser iznova pogrešio pri brejk lopti, poslavši loptu nedovoljno jako. Kada je odličnom igrom s osnovne linije Đoković četvrti put došao do brejk prilike, Hurkač je to servisom poslao u prošlost…. Gem i dalje traje.

5:5 – Kada je prvi put u ovoj deonici Poljak u jednom gemu osvojio dva poena, bilo je to za 0:30, te su ga samo dva delila od osvajanja seta. No, Đoković je izvrsnim servisima preuzeo inicijativu, izjednačio, a onda časom tenisa s osnovne linije došao do prednosti, a „naterao“ svoje pristalice da viču „Nole, Nole!“. Dvadesetak sekundi kasnije, kada je Novak iznudio grešku suparnika, semafor je pokazao 5:5.

4:5 – Poljak igra maestralno u svojim servis-gemovima. U ovom setu je izgubio samo dva poena na svoje početne udarce…

4:4 – Au, Novakovi časovi servisa u Dubaiju! Srpski as još jednom je slao „projektile“, još jednom se Hurkač mučio sa riterniranjem, još jednom Đoković rivalu ne ostavlja ni promil šanse kada uzme lopticu u ruke i stane na osnovnu liniju.

3:4 – Nastavlja se klackalica u drugom setu. Sada je Hurkač bio siguran na svom servisu, pritisak ponovo na Noletu.

3:3 – Dupla servis-greška na početku ovog gema za Novaka, međutim, nakon toga nije bilo ama baš nikakvih problema. Novo izjednačenje, Đoković nastavlja sa ubitačnim servisima.

2:3 – Hurkač i sam nastavlja sa prepoznativljom, moćnom servis-igrom. I, servis-volej igru je „začinio“ jednim… košarkaškim žargonom rečeno, „skok-šut“ poenom, na 40:0. Nije izgubio ni poen u ovom gemu. A pritom, od onog brejka Noleta za 3:1 u prvom setu, Hurkač u svojim servis-gemovima nije dozvolio Đokoviću da osvoji više od jednog poena… Spektakularan meč.

2:2 – Šta radi Nole na ovom meču… Opet je samo dva minuta utrošio da osvoji gem. Izvanredni servisi, naizgled „odrbanjivi“, ali posle njih Hurkač samo uspe da prebaci lopticu, što Nole iskoristi ili za poen sa osnovne linije, ili volej kojim odmah, kod mreže, završi poen. Servis je u poslednje vreme oružje koje se ne ističe dovoljno kada se priča o Novakovom „arsenalu“…

1:2 – Treći put na meču je Nole aplaudirao rivalu posle odlično izgrađenog početnog poena i voleja za 15:0. Dva minuta kasnije, uz jedan Đokovićev poen i jedan neuspeli „čelendž“ srpskog tenisera, asom Poljaka – gem je završen u njegovu korist.

1:1 – Kakav odgovor Noleta. Za minut je poveo sa 30:0, potom servis-volej igrom došao do tri poena prenosti nakon savršenog bekhend-voleja, a zatim iz drugog servisa naterao rivala da „ritern“ pošalje u mrežu. Impresivno, zaista. Za dva minuta je osvojio gem Đoković…

0:1 – Prvo vođstvo poljskog tenisera na meču. Za četiri minuta je osvojio servis-gem, i to impresivnom igrom.

Statistika prvog seta

Nole je imao 10 neiznuđenih grešaka (12 njegov rival), a ako bi prvi servis češće ubacivao gde treba (57% je samo bilo pravilno), sigurno bi mu i posao bio lakši. Ipak, impresivna igra na drugi servis, posle kog je osvojio 75% odigranih poena (naspram 50%, što je učinak Hurkača), donosi Noletu sigurnost u njegovim servis-gemovima.

PRVI SET: Đoković – Hurkač 6:3

6:3Set za Đokovića! U poslednjih nekoliko gemova Poljak je prilično podigao nivo svoje igre, ali je Novak, koji je dotad bio primetno bolji, takođe „ubacio u veću brzinu“. Izvanredan tenis su pružila obojica u završnici ovog seta, no za nijansu je bio bolji Đoković, koji je izdržao sve nalete Hurkača i odličnim servisima rešio prvi set u svoju korist, posle 35 minuta igre, a dva izgubljena poena u poslednjem gemu.

5:3 – Prilično brzo je Hurkač završio „svoj gem“, drugi put u nizu. Ali, sledeći servira Nole, i to za osvajanje uvodne deonice ovog četvrtfinala.

5:2 – Malo se iznervirao Nole kada je, pri vođstvu od 30:0 (posle dva izvrsno odigrana poena)  njegova noga zapela o tlo dok je „klizio“ ka mreži – i zato je zakasnio da izvede volej kako je želeo. Lopticu je poslaou u mrežu, čime je izgubio prvi poen u gemu, a drugi je, posle svog odličnog servisa za 40:15, izgubio kada je u jednoj dužoj razmeni suparnik bio, prosto, za nijansu bolji. Ipak, sledeći „duži poen“ završen je Hurkačevom greškomo, čime je Nole stigao do 5:2 protiv 11. sa ATP liste.

4:2 – Poljski teniser je za nepuna četiri minuta osvojio „svoj“ gem. Da li je on to podigao nivo svoje igre, ili se novak, prosto, nije previše zamarao nakon što je „odbranio“ brejk… videće se u gemu koji sledi, a u kome Srbin servira.

4:1 – Hurkač je pošto-poto želeo da na brejk uzvrati istom merom, što pre. I, ta agresivnost mu je donela i 15:15, i odlično vraćanje Noletovog servisa kada je Srbin vodio sa 40:15, ali bliže od dolaska na poen zaostatka u završnici gema poljski teniser nije stigao. Đoković, koji je iznova morao da koristi drugi servis, uspeo je da fantastičnom defanzivom, trčeći tamo-amo, s leve na desnu stranu svoje polovine terena, uspeo da natera suparnika na grešku i, 19 minuta posle početka meča, povede sa 4:1.

3:1Brejk Đokovića! Kakav nastup Novaka… Odličnim vraćanjima servisa u potpunosti je poremetio uvodne planove rivala u četvrtom gemu, poveo sa 0:40, a onda je usledila mala drama, ali začinjena majstorijama. Hurkač je najpre prišao na dva poena zaostatka, a onda u najlepšoj razmeni udaraca do sada, uz jedan „tviner“ (vraćanje loptice kroz sopstvene noge), te „viner“ desetak sekundi kasnije – izmamio je aplauze i publike i srpskog tenisera. Ipak, nije uspeo Poljak da spasi i treći brejk loptu, jer ga je Novak naterao na grešku, čime je osvojio gem i poveo sa 3:1 pred svoje nove servise.

2:1 – Impresivno izdanje Noleta. Poveo je Poljak sa 0:15, ali je odličnim servisom Srbin taj zaostatak „anulirao“ (i naterao suparnika da uzalud potroši jedan „čelendž“), da bi izlaskom na mrežu i potonjim volejem Novak poveo. Hurkač je u sledećoj razmeni, svoj treći udarac poslao prejako, čime je Nole stigao do 40:15, a gem je osvojio na drugi servis, i to forend „vinerom“. Izvrsno deluje srpski teniser…

1:1 – Ako je Novak izvrsno „otvorio“ meč, isto to se može reći i za Hurkačev servis-gem. Dominantno od prvog do poslednjeg poena, uz jedan manji kiks. Vrlo kratko su trajale razmene udaraca i ovoga puta, baš zbog odličnih servisa poljskog tenisera.

1:0 – Odličan početak Noleta. Izgubio je samo jedan poen, a izvrsnim servisima onemogućio Poljaka da pripreti. Razmene su bile kratke upravo zbog odličnih početnih udaraca srpskog tenisera.

Novak Đoković i Hubert Hurkač igraju četvrtfinale ATP turnira u Dubaiju, a prenos tog meča možete da pratite uz portal „Pančevac„.

„Pričljivi“ Poljak

Posle ne baš najboljeg starta sezone, 26-godišnji Poljak je prošle sedmice osvojio turnir u Marselju, a u Dubaiju je pobedio Ševčenka i Kotova.

– Biće ovo interesantan meč, uvek je zanimljivo igrati s Novakom. Biće to veliki izazov. On me je pobedio svaki put, ali bilo je nekih neizvesnijih mečeva. Mislim da postajem bolji i jači svaki sledeći put, videćemo… – rekao je Hurkač pred ovaj duel, dodajući „Mislim da sam pun samopouzdanja!“.

Uoči meča: Rezultati, međusobni dueli…

U sredu je Đoković savladao Talona Grikspora u dva seta, dok je Hurkač u nešto kasnijem terminu bio bolji od Rusa Pavela Kotova (7:5, 6:1).

Đoković i Hurkač su odigrali četiri međusobna duela u karijeri, a srpski teniser je dobio sva četiri duela.

Srbin je najbolji igrač sveta, dok je Hurkač 11. na ATP listi.

ATP turnir u Dubaiju se igra za nagradni fond od 2.855.495 dolara

(Pančevac/Novosti)

ĐOKOVIĆ DOBIO RIVALA U ČETVRTFINALU Poljak Hurkač posle dva seta savladao Kotova i zakazao duel sa PRVIM TENISEROM SVETA

ĐOKOVIĆ UBEDLJIV PROTIV GRIKSPORA: Novak ekspresno preslišao Holanđanina za plasman u treće kolo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.