ŠTA ČEKA SRBIJU NA SVETSKOM PRVENSTVU: Žreb je poludirigovan, a evo i kakav je sistem takmičenja!

15:42

28.02.2023

Podeli vest:

printscreen/ig: kssrbije

Žreb je poludirigovan.

Košarkaši Srbije pobedili su sinoć Veliku Britaniju i postali poslednja 32. selekcija koja je izborila plasman na Svetsko prvenstvo, koje će se od 25. avgusta do 10. septembra ove godine održati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Titulu svetskog šampiona braniće Španija.

Iza našeg tima su neverovatno teške i turbulentne kvalifikacije, koje su u junu posle poraza od Belgije u Nišu pretile da budu katastrofalne i pretvore se u fijasko.

Ipak, avgustovske pobede sa najjačom postavom protiv Grčke u Beogradu i Turske u Istanbulu, pa posle i ona dramatična protiv Turske u Beogradu, vratile su Srbiju u ravnotežu i dovele je u poziciju da sama odlučuje o svojoj sudbini u poslednjem kolu. Velika Britanija je bila zicer i on nije propušten.

Sada se čeka žreb koji je na programu 29. aprila, a o ambicijama je rano pričati i pisati, jer treba sačekati leto i videti koji će sastav selektor Svetislav Pešić moći da povede na daleki Istok. Žreb će biti održan u „Smart Araneta Koloseumu“ u Kezon Sitiju na Filipinima.

Kvalifikacije za Mundobasket i čuveni FIBA „prozori“ doneli su nekoliko ozbiljnih iznenađenja, pa tako vicešampion sveta Argentina neće igrati Svetsko prvenstvo, a na istom će debitovati egzotična Zelenortska ostrva sa Edijem Tavaresom i Južni Sudan, država koja postoji od 2011. godine i koja je od tada u neprestanom ratu, a na čijem je čelu nekadašnji NBA igrač Loul Deng i za koju uglavnom nastupaju igrači iz australijske lige.

Debitanti će biti još Letonija, koja je ubedljivo bila prva u grupi sa Srbijom, te Gruzija.

Dakle, spisak učesnika je sledeći:

Evropa: Srbija, Letonija, Grčka, Finska, Nemačka, Slovenija, Italija, Španija, Gruzija, Francuska, Litvanija i Crna Gora.

Amerika: SAD, Kanada, Brazil, Dominikanska Republika, Meksiko, Portoriko, Venecuela.

Afrika: Angola, Zelenortska Ostrva, Egipat, Obala Slonovače i Južni Sudan.

Azija i Okeanija: Indonezija, Filipini, Japan, Australija, Kina, Iran, Jordan, Liban i Novi Zeland.

Indonezija, Filipini i Japan su kao domaćini imali privilegiju da biraju jednog od rivala sa kojim će biti u grupi pre žreba. SAD će igrati protiv Filipina, Slovenija ide u Japan, a Kanada u Indoneziju i to je još jedan od FIBA apsurda, koji će značajno odrediti ishod žreba.

Sam sistem takmičenja nije promenjen u odnosu na 2019. godinu, pa će Mundobasket imati tri faze.

U prvoj će 32 selekcije biti podeljenje u osam grupa po četiri. Dve najbolje reprezentacije iz svake grupe će se preseliti u drugu fazu takmičenja, u kojoj će ponovo biti formirane četiri grupe, a po dve najbolje selekcije iz novoformiranih grupa će izboriti plasman u nokaut fazu, odnosno četvrtfinale.

Istovremeno, selekcije koje ne prebrode prvu fazu, nastaviće takmičenje na Svetskom prvenstvu, boriće se za plasman od 17. do 32. mesta, dok će se selekcije koje ne prođu drugu fazu, boriti za plasman od devetog do 16. mesta.

Po dva najbolja tima iz Amerike, Evrope i po jedan iz Afrike, Azije i Okeanije obezbediće direktan plasman na Olimpijske igre 2024. godine u Parizu. Ako Francuska bude jedna od dve najbolje ekipe iz Evrope, onda će u Pariz ići i treći najuspešniji evropski tim na Svetskom prvenstvu.

(Pančevac/Sportske)

SRBIJA IDE NA SVETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI! Srbija – Velika Britanija 101:83

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.