OVO JE POBEDNICA TREĆE PIHTIJADE U KAČAREVU: Ružica Grubanov otkriva za Pančevac koja je tajna pravljenja dobre pihtije FOTO

14:48

19.01.2023

Podeli vest:

M.C.Galešev

Ružica Grubanov, iz Crepaje pobednica je treće kačarevačke manifestacije „Pihtijada”.

Posebne tajne za način pripremanja pihtije nema, kaže Ružica. Važno je da to radite s ljuvbavlju, baš kao što je učinila i ona.

– Važno je da se kuva polako, 5-6 sati. Vodi se računa o ukusu, da ne bude ni previše, ni premalo slano. Stave se različite vrste mesa, da bude i slanog i neslanog. Ja meso pre kuvanja malo stavim da odstoji u vodi, da izvuče slanoću. Dodam začine koje volimo i to je to, rekla je pobednica.

M.C.Galešev

Na takmičenju u pravljenju pihtije učestvovala je prvi put, ali je zajedno sa članicama udruženja „Crepajke” redovno posećuje sve manifestacije u Kačarevu.

Iznenađena sam. Pravila sam pihtije po starinskom načinu. Nisam stavila puno mesa, kad sam videla pihtije ostalih takmičara, malo sam se obeshrabrila, čak sam razmišljala da li da je iznesem na sto. Učinilo mi se da je moja pihtija skromna, međutim ipak je bio važan ukus i kavlitet smese, a ne količina mesa, rekla je Ružica Grubanov.

Dodala je da je u Kačarevo došla pre svega radi druženja. Pohvalila je organizatorke iz udruženja „Etno kuak” i zahvalila na gostoprimstvu.

M.C.Galešev

Drugo mesto na trećoj „Pihtijadi” osvojio je Branislav Bogdanović iz Kačareva, a treća je bila Đurđina Pešić, članica Udruženja žena „Etno kutak”.

M.C.Galešev

Ovu odluku doneo je stručni žiri koji su činili: Dragan Kordovanović i dame iz Istraživačko razvojnog instituta „Tamiš“ Pančevo, Radmila Malić i Violeta Mickovski Stefanović, kao i koordinator Miša Nikolić, čiji je zadatak između ostalog bio prikupljanje uzoraka.

M.C.GaleševPančevac

Članica žirija, Radmila Malić, inače stručni savetnik u Istraživačko razvojnom institutu „Tamiš”, objasnila je šta mora da sadrži dobra pihtija.

Najpre gledamo izgled, ali to nije glavno. Pihtija mora da ima lep miris, dobar ukus, odnosno da se pri prvom zalogaju oseti njen sastav. Mora da ima belog luka, ali ne sme da ga ima ni previše, ni premalo. Meso mora da bude kvalitetno, da je želatinasta masa providna i da se vidi čitav sastav, da je sjajna, da se ne raspada. Paprika se stavlja prilikom ukrašavanja, nikako u pihtiju, rekla je Radmila.

M.C.Galešev

Na ovogodišnjoj „Pihtijadi” učestvovalo je 20 takmičara, iz Kačareva, Dolova, Starceva, Pančeva i Crepaje. Među njima je bila je bila i Vera Vicanovski, članica Udruženja žena „Etno kutak” Kačarevo. Iako nije pobedila njena pihtija nestala je sa stola nekoliko trenutaka nakon predaje uzorka.

M.C.Galešev

Oni koji su probali kažu da je bila odlična, a Vera je sa nama podelila recept za pihtiju na makedonski način.

M.C.Galešev

U veću šerpu stavim, suvo meso, nogice i dimljenu butkicu. Nalijem vode do kraja, jer dolivanja vode nema. Kuvam na tihoj vatri najmanje 5 sati. U vodu dodam beli luk, biber u zrnu i lovorov list. Kad se meso skuva poređam ga u manje posude i prelijem tom vodom. Dodam seckani beli luk, mleveni biber i alevu papriku. Soli ne dodajem, jer je butkica dovoljno slana. Kad se stegne spremna je za jelo. Imam dve ćerke i sina. I njih sam naučila da spremaju, rekla je Vera.

M.C.Galešev

Manifestaciju je svečano otvorio Jovan Majstorović, savetnik u odeljenju za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Grada Pančeva. Ovom prilikom uputio je poziv udruženjima da učestvuju na javnom pozivu koji će biti raspisan u julu 2023. godine. Kako je naveo za projekte su opredeljena sredstva u iznosu do 4 miliona dinara.

M.C.Galešev

– Ovo je jedna lepa manifestacija kojom želimo da čuvamo tradiciju pripremanja starih jela. Svako pravi po svom receptu, kaže Zora Čubrić, predsednica Udruženja žena „Etno kutak” Kačarevo.

M.C.Galešev

Zora Čubrić dodala je da je ove godine manifestaciju podržao i Grad Pančevo, sa 150.000 dinara, a podsetila je i kako je počela manifestacija.

– Kolega i ja smo gurmani. Volimo da jedemo i da spremamo. Došli smo na ideju da se takmičimo ko ima bolju pihtiju. Te godine sam ja pobedila, tako da više i ne moram da se takmičim. Tako je počela pihtijada. Prošle godine je bilo 16-oro takmičara. Ove je bilo 20, ali je bilo mnogo veće interesovanje za učešće. Kako se u Pančevu istovremeno održava i plivanje za Časni krst, naredne godine manifestaciju ćemo održati u poslepodnevnim satima, navela je predsednica „Etno kutka”.

M.C.Galešev

Vredne članice udruženja „Etno kutak” pripremila su za goste i razne slane i slatke poslastice. Ljubitelji pihtija koji nemaju vremena da ih prave ove godine obradovani su, jer se na trećoj „Pihtijadi” ovaj specijalitet mogao i kupiti.

(Pančevac/M.C.Galešev)

DANAS PIHTIJADA U KAČAREVU:Žiri odlučio, pobednčku pihtiju ove godine napravila je RUŽICA GRUBANOV iz Crepaje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.