SVE SPREMNO ZA ČASNI KRST U PANČEVU: Čak 68 takmičara zaplivaće danas tačno u podne! Boriće se čak i dve žene

15:58

18.01.2023

Podeli vest:

MIlan Šupica

Na praznik Bogojavljanja, 19. januara, tačno u podne za Časni krst će zaplivati 68 takmičara.

Do sada se u proseku prijavljivalo do 50 plivača, a ove godinje prijavilo se čak 73-oje. Lekarske preglede je prošlo njih 68-oro i oni će sutra pokušati prvi da stignu do časnog krsta, kaže Vidosava Vicanović, sekretarka Udruženja sportista i ljubitelja sporta „Srpska Sparta”.

Za časni krst plivaće i dve žene: Snežana Rajačić Robertson iz Londona, koja se prijavila među prvima i Jovana Jaćimović iz Pančeva.

Prošle godine bilo je 36-oro plivača, a pobedio je Nemanja Milić, jedan od najmlađih.

Pre početka plivanja učesnici će kao i ranijih godina najpre prisustvovati liturgiji u Preobraženskom hramu. Nakon toga organizatori će položiti venac na spomenik Stevanu Šupljikcu ispred Opšte bolnice.

Privatna arhiva Udruženja Srpska Sparta Pančevo

Okupljanje Konjanika će biti u 9.30 na raskrsnici ulica Ive Kurjačkog i Sinđelićeve. U 9.45 će krenuti Sinđelićevom ulicom kroz Ulicu Mihajla Pupina do Ulice Dimitrija Tucovića, do Preobraženjskog hrama.

Završni deo programa biće održan na obali Tamiša, kod Udruženja „Marko Kulić” i tačno u podne takmičari će zaplivati ka Časnom krstu, a onoga ko prvi dopliva očekuje plašt, kao i drugi pokolini.

Bogojavljenski krst će ove godine nositi oko 85 konjanika i 4 zaprege.

U Organizaciji manifestacije učestvuju: Srpska crkvena pravoslavna opština „Gornji grad”, Mesna zajednica „Gornji grad”, Udruženje sportista i ljubitelja sporta „Srpska sparta”, Grad Pančevo, Turistička organizacija gradai i Udruženje sportskih ribolovaca „Marko Kulić”.

Privatna arhiva Udruženja Srpska Sparta Pančevo

Posle 93 godine pauze manifestacija je u Pančevu prvi put održana 2013. godine, podsetila je Vidosava. Ovo je jedanaesta godina po redu od kad je krenulo ponovo održavanje manifestacije. Jedne godine plivanje za časni Bogojavljenski krst nije bilo održano zbog loših vremenskih uslova i velike količine leda na Tamišu, a druge  zbog pandemije korona virusa.

(Pančevac/M.C.G.)

PLIVANJE ZA ČASNI BOGOJAVLJENSKI KRST U PANČEVU 19. JANUARA: Do sad se prijavilo 10 plivača, među njima i žena iz Londona FOTO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.