BARIKADE NA SEVERU KIM 12. DAN: Detonacije postale svakodnevnica! Krizni štab poziva na protest sutra u Rudaru kod Krsta!

08:56

21.12.2022

Podeli vest:

printscreen/RTS

Sever KiM i dalje je blokiran. Dvanaesti je dan od kako su Srbi na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Kažu da će biti uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa pokrajine.

Toliko su zatvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije. Mirno je, ali vlada opreznost da ne bi došlo do provokacija sa albanske strane.

Tokom noći čulo se više detonacija u Mitrovici

Noć na barikadama protekla je mirno, javlja dopisnik RTS-a. Tokom noći čulo se više detonacija u Mitrovici, koje su postale svakodnevnica. Nema informacija šta je izazvalo detonacije, da li je policija uništavala pirotehnička sredstva ili je cilj uznemiravanje javnosti. Kod Srba veću zabrinutost, međutim, izazivaju stalni zahtevi iz Prištine da se uklone barikade.Policisjke patrole se nalaze na više punktova u mešovitim sredinama poput Bošnjačke mahale ali i na putu između Mitrovice i Zvečana.

Krizni štab srpskog naroda je saopštio da je za sutra u podne zakazan protest na barikadama u Rudaru kod Krsta  zbog izjave Aljbina Kurtija da će uklanjanje barikada izazvati i ljudske žrtve.

Kfor poziva sve strane na KiM da omoguće bezbednost i slobodu kretanja i da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga.

S druge strane, advokati uhapšenog bivšeg policajca Dejana Pantića, koje je angažovala Kancelarija za KiM, u petak su opet tražili sudu u Prištini da se njegovom sinu i supruzi omogući da ga čuju bar na minut, ali peti dan sud ne odgovora, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Porodica Dejana Pantića otišla je samoinicijativno do baze specijalnih kosovskih jedinica blizu administrativnog prelaza Jarinje, ali ni posle 12 dana nije im bilo dozvoljeno da stupe u kontakt sa Dejanom, a jedino što su uspeli bilo je da predaju odeću i stvari za ličnu higijenu, rekao je prethodno Pantićev sin Predrag za Kosovo onlajn.

Krizni štab srpskog naroda pozvao je na protest sutra u 12 časova u Rudaru kod Krsta zbog, kako su rekli, najnovijih pretnji Aljbina Kurtija i direktne podrške nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea Kurtiju.

Srpska lista „najoštrije osuđuje crtanje mete na čelu predsedniku te stranke Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželala Svećlje koja dolazi neposredno nakon pretnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama“.

Svečlja je juče optužio Rakića da 11 dana „održava barikade“ i blokira mogućnost delovanja kosovke policije i kretanje građana na KiM.

„Te pretnje su najozbiljnije, jer Svećlja direktno rukovodi Kurtijevim specijalicima s dugim cevima. Ne igrajte se životima srpskog naroda na KiM!“, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Inače, nemački ambasador u Prištini Jern Rode rekao je da su barikade na severu KiM nelegalne i da moraju da se uklone do katoličkog Božića. Na to je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, napomenuvši da je takva izjava opasna i pretnja srpskom narodu. Ocenio je i da je Rode, kako kaže, poznat po antisrpskim stavovima.

I premijerka Ana Brnabić poručila je da je ovakva izjava nečuvena.

(RTS)

LAJČAK NAKON SASTANKA SA KURTIJEM: Barikade ukloniti političkim dogovorom, a ne buldožerima

SVEĆLJA NACRTAO RAKIĆU METU NA ČELU Petković: „Ne igrajte se životima naroda na KiM“

ANA BRNABIĆ ŠOKIRANA IZJAVOM ALJBINA KURTIJA: Umesto da primeni Briselski sporazum, on Srbima preti nasiljem i smrću!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.