STUDENTSKE KARTICE OD 1.DECEMBRA: Popusti za sve akademce srpskih univeziteta

16:12

14.11.2023

Podeli vest:

PIXABAY

Studenti srpskih univerziteta i viših škola od 1. decembra moći će da dobiju studentsku karticu, koja će im omogućiti brojne popuste. Pored toga, studentska kartica će istovremeno imati i svojstva platne, a njeno održavanje će biti besplatno, neće iziskivati nikakve troškove. Služiće i kao dokument indentifikacije i svaki akademac će imati jedinstveni broj. Kada je reč o prijavljivanju, proces dobijanja kartice započinje 13. novembra na specijalizovanoj platformi koja će uskoro biti puštena u rad. Prema rečima nadležnih, svi studenti srpskih univeziteta biće u prilici da apliciraju (njih oko 240.000), kako oni s državnog, tako i sa privatnih fakulteta, viših škola i akademija. Ujedno, u ovom slučaju neće biti razlike između studenat koji su budžetski korisnici ili onih koji sami plaćaju svoje visoko obrazovanje. Još uvek nije jasno definisano gde će sve akademci biti u prilici da ostvare popuste, ali, ono što se zna jeste da će cene voznih karata za njih biti umanjeni za 20 posto, a 10 posto će biti niža karta za avionski saobraćaj.

Iz Studentske konferencije Univerziteta Srbije, najvišeg predstavničkog tela studenata u Republici Srbije ističu da je krajnji cilj ovog velikog projekta da jednosg dana studentska kartica u budućnosti zameni indeks. Za početak, fukus je usmeren ka tome da se studentima omoguće popusti koji će olakšati život. Ishrana, prevoz, zdravstvene zaštita, osiguranje, bazen, teretana, prodavnice garderobe, bioskop, pozorište, samo su neke od usluga za koje se očekuje da će biti omogućeno umanjene cena za akademce. Ono što je najvažnije za sve studente izrada kartice je potpuno besplatna. Osim za popuste, studenti će sa njom moći i da plaćaju, odnosno, imaće otvoren račun sa besplatnim održavanjem u Poštanskoj štedionici. Sama kartica sadržavaće identifikacioni broj studenta i naredni korak je da se ona uveže sa elektronskim indeksom, odnosno celim sistemom visokog obrazovanja kako bi se preko nje primale stipendije, krediti itd. Kada se to ostvari, za odlazak na Studentsku polikliniku ili studentsku menzu biće dovoljan samo ovaj dokument. Cilj je da se apsolutno sve radi sa tom jednom karticom. Vredi istaći da studenti više ne primaju stipendije i kredite Ministarstva prosvete preko poslovnih banaka, već za tu svrhu država se opredelila za Poštansku štedionicu.

Studentske konferencije Univerziteta Srbije predložila je 50 stavki za koje popuste i šta bi sve trebalo da bude deo studentske katice i pitanje je šta će od svega toga biti moguće da se ostvari. O studentskoj kartici koji će pratiti akademca tokom celog studiranja govori se već više od godinu i po dana, održane su brojne tribine na ovu temu i otvorena je posebna mejl adresa na koju su studenti slali svoje predloge šta bi voleli da bude obuhvaćeno novom studentskom karticom. Prvobitno je bilo najavljeno da će studentske kartice startovati od 1. januara, ali je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će ipak početi da se primenjuju ranije, od 1. decembra. On je na svom instagram nalogu pokazao i kako će izgledati kartice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.