VUČIĆ SE OBRATIO IZ KINE: Si podržava slobodnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju

15:09

17.10.2023

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se iz Kine, gde je danas potpisano više važnih sporazuma između Srbije i zemlje domaćina.

Obraćanje predsednika
– Naišli smo na apsolutno razumevanje naših kineskih prijatelja, kada je u pitanju KiM. Razgovrali smo o infrastrukturnom povezivanju i naravno sve većem broju investicija, o daljem uspostavljanju avio-linija. Sporazum o spoljnoj trgovini je jako važan, mi moramo da živimo i pre ulaska u EU. Veoma je važno da proizvođači meda imaju ogromnu korist od ovog sporazuma. Da pokušamo i da pre maja, juna, ovaj sporazum stupi na snagu. Jako sam ponosan na ovo. Digitalna tehnologija, inovacije – brža saradnja i u ovim oblastima – istakao je predsednik.

– Zamolio sam za još kineskih investicija. Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje. Imao sam razgovore sa Vilijamom Rutom, predsednikom Kenije. Imali smo baš dug razgovor i mislim da smo se razumeli po pitanju poštovanjaNadam se da će uskoro doći u našu zemlju. Nadam da će nam doći i indonežanski predsednik – kazao je predsednik, navodeći da je imao brojne susrete sa stranim zvaničnicima.

– Video sam Putina, kratko smo razgovarali, puca od samopouzdanja. Nismo imali bilateralni sastanak. On je imao sastanak sa Orbanom i predsednikom Sijom – naveo je predsednik.

– Od toga koliko nam je jaka privreda, živi Srbija, živimo svi. Mislim da smo dobar posao obavili. Siniša, Vesić, Dačić, svi su imali dosta sastanaka – naveo je Vučić.

– Mnogo posla je ovde bilo, pričate sa prvom-drugom silom sveta – dodao je predsednik.

– Neki su bili nervozni, jer su videli da smo imali bolje oružje i oruđe – istakao je predsednik.

O razgovoru sa Sijem
– Predsednik Si podržava Srbiju, bio je srdačan razgovor. Mi da bismo opstali kao zemlja koja ne izražava želju da bude u NATO, mi moramo da imamo dovoljno snage da sebe sačuvamo. On je bio veoma, veoma srdačan. On podržava slobodnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju. Večeras smo mogli da čujemo dve pesme iz Srbije, posle ruskog kazačoka dobili smo najveći aplauz.

O Kurtiju
– Kurti svakog dana šalje nove specijalne jedinice da maltretiraju Srbe. Kada imate potrebu da svakoga dana nekoga napadate, onda imate problem.

Predsednik je najavio važne sastanke narednih danam, kao i razgovor sa petorkom koja dolazi u Srbiju.

– Mrzim nagađanja, priče iza zavese. Sačekaću da vidim šta donose, pa ću da obavestim građane Srbije o tome.

O sastanku sa petorkom
Predsednik je najavio važne sastanke narednih danam, kao i razgovor sa petorkom koja dolazi u Srbiju.

– Mrzim nagađanja, priče iza zavese. Sačekaću da vidim šta donose pa ću da obavestim građane Srbije o tome – naveo je Vučić.

O razgovorima sa Guterešom, Vučić kaže da su kratko razgivarali i da je sa njima bio predsednik Kenije. Naveo je i da su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku.

– Na Savet bezbednosti ići ću ja ili Ana ili Ivica – dodao je predsednik.

– Ana je u Tirani dobro postupala, nije htela da se svađa. Dobro je prošlo. Oni žive za to samo da napakoste Beogradu.

O Đilasu

– Koliko god ja nekom govorio da nigde nemam račune i da se politikom bavim ubog istorije. Beograd na vodi, ovaj sporazume, bolnice, putevi, plate, penzije…Za to živim. Vi svakok dana ima jedan medijski kriminalac naređuje svojim poslušnicima da ruše one Da kažu da li je ikada Vučić ili bilo ko iz moje porodice imao račune igde. Nisam ja prijavio 619 miliona evra, nego on. Ko od građana ima tolike milione? I to sve od kada je došao na vlast. Videćete i kada odem sa vlasti, kako će da prestanu sa svim lažima. Poverovali su u to da su mnogo popularni. Ana danima razgovara sa Evropljanima i OEBS-om. Šta god da uradite oni će da budu protiv svega. Ali im neće smetati da kupuju stanove. Nismo mi kupili stan u Beogradu na vodi, nego oni, desetine njih je kupilo.

– Ja sam ponosan na to. Mi smo u prethodnim godinama mnogo uložili u zdravlje ljude. Mnogo bolnica, značajno uvećanje plata u zdravstvu, nabavili najnoviju opremu. Moraju da imaju mamografe u svakoj opštini, da izbacimo liste čekanja. Jeleni želim dobro zdravlje, kao što sam srećan za svako dete, malog Lava i druge.

Potpisana četiri sporazuma

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas su u Pekingu potpisana četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine. Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“ između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie. Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

UŽIVO VUČIĆ SE OBRAĆA IZ KINE: U prisustvu srpskog i kineskog predsednika danas potpisani važni sporazumi

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.