NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA STUPIO NA SNAGU: Zbog 18 prekršaja vozač može ostati bez automobila!

08:56

22.09.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja doneo je mnoge izmene na srpskim putevima, gde godišnje pogine oko 600 ljudi i taj broj se već godinama ne smiruje.

Vlada Republike Srbije usvojila je izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji ima dosta novina, a jedna od njih se odnosi i na novu kaznu, koja do sada nije primenjivana za saobraćajne prekršaje, a to je oduzimanje vozila. U predlogu je nabrojano 18 prekršaja zbog kojih vozač može ostati bez automobila.

„Postoji jedan uslov kada će policijski službenik može da oduzme vozilo. To se odnosi na lica koja su za teže prekršaje u prethodne dve godine bili dva puta osuđivani pravosnažno. To su prekršaji koji su predviđeni zakonskim odredbom u članu 329 i 330, na primer nasilnička vozila, vožnja u stanju teške alkoholinasti, vožnja deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača, prilikom preticanja kolone vozila, prilikom preticanja, odnosno obilaženja vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pešaka i drugo“, rekla je Aleksandra Miljković, komandir Saobraćajne policijske ispostave Pančevo.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja donosi i novine koje se tiču električnih trotineta, a određena su i tačna pravila po kojima se oni mogu koristiti.

„Tim vozilima ne smeju da upravljaju lica mlađa od 14 godina. Zakonom su propisane površine koje mogu da koriste vozači tih vozila, a to su biciklističke staze, pešačko-biciklističke staze i biciklističke trake. U onom situacijama gde ne postoje navedene površine, mogu da se kreću kolovozom, ali brzina na toj vrsti kolovoza ne sme da bude veća od 30 km/h. U slučaju da vozilom upravlja lice koje ima 18 godina, odnosno je punoletnoi, može da se kreće kolovozom ali da brzina nije veća od 50km/h. Jedna od obaveza jeste da će morati za svoje kretanje da koriste svetlobojni prsluk i kacigu za bicikliste. Isto tako, u uslovima smanjene vidljivosti i noću, treba da koriste biciklističku stazu, takođe su u obavezi da koriste reflektujući prsluk i da budu osvetljeni“ rekla je Aleksandara Miljković, komandir Saobraćajne policijske ispostave Pančevo.

Novim zakonom predviđeno je da se u naredne tri godine na svim prelazima preko pruge postave dvobojni semafori koji najavljuju voz, a vozači moraju da se zaustave.

Represivne mere i kaznena politika pre svega imaju za cilj da vinovnike prekršaja upozore na ono šta ih čeka ukoliko ne poštuju propise.

(Pančevac/RTV Pančevo)

CENA GASA VEĆA ZA 10 POSTO OD 1. OKTOBRA I nakon poskupljenja gas među jeftinijima u Evropi!

PRED NAMA NAJTOPLIJI DANI U SEPTEMBRU Temperatura danas do 34 stepena! Uskoro sledi nagla promena vremena!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.