KAKO DA PREPOZNATE DOMAĆI PARADAJZ: Pet saveta za pametnu kupovinu i zdraviju ishranu

16:19

19.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Paradajz je jedan od najpopularnijeg povrća širom sveta i često se koristi u pripremi različitih jela. Međutim, sve češće se susrećemo sa paradajzom koji je hemijski tretiran kako bi produžio svoj rok trajanja ili zadržao savršen izgled.

Ako želite da budete sigurni da kupujete domaći i prirodni paradajz, postoje neki znakovi koje možete da pratite. Mi vam donosimo pet saveta kako da razlikujete domaći paradajz od hemijski tretiranog.

Poreklo i sezona

Prvi korak u prepoznavanju domaćeg paradajza je da saznate gde je uzgajan i u kojoj sezoni ga možete pronaći. Domaći paradajz će obično biti dostupan tokom lokalne sezone rasta, što znači da ćete ga češće naći tokom letnjih meseci. Ako vidite paradajz u supermarketu tokom zime ili ranog proleća, to može ukazivati na to da je bio izložen hemijskim tretmanima kako bi produžili njegov rok trajanja.

Izgled

Domaći paradajz često ima nepravilniji oblik i manje savršenu površinu od veštački uzgajanog paradajza. Obratite pažnju na njegovu boju; domaći paradajz može varirati od nijanse narandžaste do crvene, dok je komercijalni paradajz često intenzivno crven. Takođe, obratite pažnju na eventualne ožiljke ili neravnine na koži, što je čest znak da je paradajz prirodno uzgajan.

Miris i ukus

Domaći paradajz obično ima bogatiji i intenzivniji miris od hemijski tretiranog paradajza. Prepoznaćete ga po prirodnoj aromi paradajza koja može biti voćna i slatkasta. Što se tiče ukusa, domaći paradajz obično ima puniji i slađi ukus u poređenju sa hemijski tretiranim.

Ispitivanje izvora

Ako kupujete paradajz direktno od lokalnih proizvođača ili na pijaci, možete pitati prodavca o načinu uzgoja paradajza. Domaći proizvođači često su voljni da podele informacije o svom uzgoju, dok veći trgovci često koriste hemijske tretmane za povećanje prinosa.

Sertifikati i oznake

Tražite sertifikate koji potvrđuju organski ili prirodni uzgoj. Oznake kao što su „organski“ ili „lokalno uzgajano“ mogu ukazivati na to da je paradajz uzgajan bez upotrebe hemijskih pesticida i herbicida.

Uvek je važno biti informisan i svestan onoga što kupujete i konzumirate. Domaći paradajz, uzgajan na tradicionalan način, često je ukusniji i hranljiviji od komercijalno uzgajanog paradajza koji je podvrgnut hemijskim tretmanima. Iz tog razloga, podržavanje lokalnih proizvođača i kupovina sezonskog voća i povrća može vam pomoći da budete sigurni da jedete kvalitetnu hranu.

(Pančevac)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.