ERIS STIGAO U PANČEVO Zbog kovida dva pacijenta na bolničkom lečenju

15:17

19.09.2023

Podeli vest:

kragujmedic.rs

Poslednjih nedelja u Pančevu se beleži porast broja pacijenata koji su zaraženi COVID-19 virusom. Pojavila se i podvarijanta omikrona, koja je nazvana Eris, ali za sada se ne očekuje da će izazvati teške komplikacije. Trenutno, na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice leče se samo dva pacijenta.

U Pančevačkom Domu zdravlja takođe je zabeležen porast potvrđenih slučajeva COVID-19. Primećen je blagi porast u broju zaraženih, uključujući i pojavu podvarijante omikrona nazvane Eris.

„Simptomi za sada nisu teški, takva je forma virusa. U Opštoj bolnici na Infektivnom odeljenju se leče dva pacijenta i nadam se da će tako i ostati“, rekla je dr Slađana Kovačević.

U Pančevačkoj bolnici, za sada, nema pacijenata sa teškim simptomima. Ovo je ohrabrujuće, posebno ako se uzme u obzir da su ovo pacijenti sa hroničnim bolestima koji bi inače bili hospitalizovani tokom gripa. Takođe, za sada nisu potrebne dodatne mere kao što su obavezno nošenje maski ili obustavljanje poseta.

Testiranje na COVID-19 dostupno je u svakoj ambulanti kod izabranog lekara. Važno je da pacijenti obrate pažnju na simptome i odmah se testiraju. Ukoliko je rezultat pozitivan, pacijenti se upućuju u izolaciju kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Povratak COVID-19 virusa nije iznenadna pojava, ali se sada dešava sporadično i sa blažim simptomima u većini slučajeva. Pacijenti često primećuju simptome slične onima koje su imali tokom prethodnih infekcija, ali su sada blažeg intenziteta. Simptomi uključuju glavobolju, povišenu temperaturu, bol u grlu, bol u mišićima, malaksalost i povremeno gastrointestinalne tegobe. Testiranje se rutinski obavlja u ambulanti izabranog lekara.

Važno je napomenuti da je veliki broj ljudi preležao COVID-19 i da je znatan deo populacije vakcinisan. Zbog toga, lekari ističu važnost buster doza vakcine kako bi se dodatno poboljšala zaštita od virusa. Sugrađani su zainteresovani za ove dodatne doze vakcina kako bi očuvali svoje zdravlje i doprineli zaustavljanju širenja virusa.

(Pančevac)

ED PANČEVO: Isključenja struje za sredu, 20. septembar

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.