spot_img
PANČEVOKulturna DešavanjaGRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Predstavljanje autora edicije Najbolja za 2022/23. u petak, 22....

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Predstavljanje autora edicije Najbolja za 2022/23. u petak, 22. septembra

Autori edicije Najbolja za 2022/23, predstaviće se u petak, 22. septembra, u 19.30 sati, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva objavljuje savremenu poeziju u ediciji Najbolja od 2012. godine, a ovog puta, u Biblioteci, predstaviće knjige autora objavljenih 2022. i 2023. godine, od toga dvoje mladih autora iz Pančeva. Predstaviće se Gorica Radmilović sa knjigom „Sedi, uješće te kamen“, Tijana Savatić „San Severija“, Biljana Stajić „Monopol“ i Uroš Đorović „Uriel“. Razgovor sa autorima vodi Jasmina Topić.

O autorima:

Tijana Savatić (1994, Pančevo). Piše poeziju i tekstove o fenomenima u polju vizuelnih umetnosti. Do sada je objavljivala u nekolicini regionalnih časopisa, zbornika i portala. Organizovala je niz javnih čitanja, večeri izvođenja poezije, razgovora o vizuelnim umetnostima i druge forme produkcije i prezentacije umetničkih projekata u Beogradu, Pančevu i regionu. Od januara 2020. godine osmišljava i vodi ciklus autorskih predavanja pod nazivom Izvođenje poezije na filmu, u Studentskom kulturnom centru Beograda, kao i ciklus radionica Ig.zlozba u Kulturnom centru Beograda. Zbirka ,,San Severija“ je njena prva knjiga poezije.

Gorica Radmilović (1992, Sombor). Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za srpsku književnost i jezik. Na istom fakultetu odbranila je master rad – „Politika i književnost – Embahade Miloša Crnjanskog” (2017). Trenutno je zaposlena kao stručni saradnik na Leksikonu pisaca srpske književnosti u Matici srpskoj. Dokotorand je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavila zbirku poezije Striži masku, konak nemaš, Sremski Karlovci 2017. Priredila: Ulog uma čelovečeskoga (1808) (sa Milenom Zorić), Novi Sad 2019; Jovan Ljuštanaović, Pozorište kroz zečje uši, Novi Sad 2021; Jasmina Topić, Sada smo na ostrvima, Novi Sad 2022. Dobitnica je nagrade „Stražilovo” (2017). Prevodima, poezijom, naučnim radovima i prikazima zastupljena je u časopisima: Letopis Matice srpske, Zbornik Matice srpske za književnost i jezik, Noema, SRP, Beleške, Detinjstvo, Povelja, KULT, Novi polis, Poenta. Govori engleski, španski, francuski i portugalski jezik.

Biljana Stajić (1977, Split). Završila je Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu i Fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgija u Beogradu. Njena prva pesnička knjiga „Ručak za 100 dindži” objavljena je u ediciji „Prva knjiga” Matice srpske. Jedan je od osnivača Alser Culture Ground iz Beča. Živi i radi u Beču, sa porodicom i mačkama.

Uroš Đorović (2001, Beograd). U Pančevu završava osnovnu školu i gimnaziju. U srednjoj školi, u sklopu radionice kreativnog pisanja, počinje da piše i da se ozbiljnije bavi poezijom. Kasnije započinje studiranje na Filološkom fakultetu na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti. Njegove pesme objavljivane su u zborniku „Rukopisi“ šest godina za redom i 2017. godine dobio je nagradu „Milana Janićijević“ za kratku formu. Ovo je njegova prva zbirka poezije.

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

20 GODINA FESTIVALA ETHNO.com: Poklon-ulaznice za poslednje veče festivala! Po 2 karte dobiće 3 NAŠA čitaoca ili čitateljke...

„Pančevac” i Kulturni centar obezbedili su besplatne karte za poslednje veče, u nedelju, 24. septembra, ovogodišnjeg, jubilarnog dvadesetog festivala „Ethno.com”. Po dve karte dobiće...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Mišu i mačju ekipu!

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...