spot_img
VESTIDruštvoSLAVIMO SVETOG PROKORA ZAHARIJA I SVETU PRAVEDNU JELISAVETU Bili su roditelji Svetog...

SLAVIMO SVETOG PROKORA ZAHARIJA I SVETU PRAVEDNU JELISAVETU Bili su roditelji Svetog Jovana Krstitelja! Danas je važno da izgovorite OVU molitvu!

Danas pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik roditelja Svetog Jovana Krstitelja

Otac Svetog Jovana Preteče, sin Varahijin, od roda Avije, poreklom je iz plemena Aronova. Bio je načalnik sveštenika iz roda Avijeva, koje je držao osmu čredu služenja u hramu u Jerusalimu. Žena mu se zvala Jelisaveta i bila je kći Sovije, sestre Svete Ane, majke Svete Bogorodice.

U vreme cara Iroda, detoubice, Zaharija je služio jednoga dana, prema svojoj čredi, u Jerusalimskom hramu. Javio mu se u oltaru anđeo Božji, od koga se Zaharija uplašio. A anđeo mu reče: Ne boj se, Zaharija.

Zatim je anđeo objavio Zahariji, da će mu žena Jelisaveta roditi sina, prema molitvama njihovim. A oni su bili oboje stari, i Zaharija i Jelisaveta. Zaharija nije mogao da veruje rečima nebeskog vesnika i posumnjao je, a anđeo mu je rekao: Ja sam Gavril što stojim pred Bogom.

Potom je Zaharija onemeo od tog časa, i nije progovorio sve dok mu se sin nije rodio, i dokle on ne napisa na daščici: Jovan mu je ime.

Tada mu se otvoriše usta i on veličaše Boga

Docnije kada se rodio Gospod Isus i kada je Irod počeo da ubija decu Vitlejemsku, Irod je poslao ljude da nađu i sina Zaharijina i ubiju. Jer je Irod čuo sve kako se dogodilo sa Zaharijom i kako se rodio Jovan.

Videći vojnike Jelisaveta je uzela Jovana u ruke, koji je tada imao godinu i po dana i pobeže s njim od kuće. Bežali su po kamenitim i pustim mestima, a kada je videla vojnike, gde je gone, ona povika gori: „Goro Božja, primi mater s detetom!“ I otvori se stena i sakri u sebi majku i dete.
Irod je bio razjaren što Jovan nije bio posečen, pa je naredio da poseku Zahariju pred oltarom, što su oni i učinili.

Krv Zaharijina prosula se po mermeru i stvrdnula se kao kamen, i ostala tako kao svedočanstvo zločina Irodova. A tamo gde se sakrila Jelisaveta sa Jovanom otvorila se pećina, i voda je protekla i palma rodna je izrasla Božjom silom. 40 dana po smrti Zaharijinoj upokojila se i blažena Jelisaveta. A mladi Jovan je ostao u pustinji, hranjen od strane anđela i čuvan Božjim Promislom do onog dana kada je trebalo da se javi na Jordanu.

Molitva

Obučen u svešteničke odežde, premudri, po zakonu Božijem žrtve paljenice si blagougodno prinosio, proroče Zaharije, i bio si svećnjak i svedok tajni. Znamenja blagodati u tebi si nosio, svemudri, i mačem si bio ubijen u hramu Božijem, Hristov proroče, sa Pretečom moli da se spasu duše naše.

(Pančevac)

DANAS SLAVIMO SVETOG VAVILU Okovanog su ga vozili po gradu primiravajući ga da se odrekne vere u Isusa Hrista!

SUTRA OBELEŽAVAMO POČETAK NOVE CRKVENE GODINE Slavimo svetog Simeona Stolpnika velikog čudotvorca za kog su vezani OVI običaji! VIDEO

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

20 GODINA FESTIVALA ETHNO.com: Poklon-ulaznice za poslednje veče festivala! Po 2 karte dobiće 3 NAŠA čitaoca ili čitateljke...

„Pančevac” i Kulturni centar obezbedili su besplatne karte za poslednje veče, u nedelju, 24. septembra, ovogodišnjeg, jubilarnog dvadesetog festivala „Ethno.com”. Po dve karte dobiće...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Mišu i mačju ekipu!

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Predstavljanje autora edicije Najbolja za 2022/23. u petak, 22. septembra

Autori edicije Najbolja za 2022/23, predstaviće se u petak, 22. septembra, u 19.30 sati, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo. Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva...