ŽENE SA INVALIDITETOM ZASLUŽUJU DA ŽIVE U SISTEMU KOJI IH PODRŽAVA Četvorosatna radionica sutra od 11 sati u Pančevu!

15:47

14.09.2023

Podeli vest:

Freepik

Udruženje distrofičara Južnobanatskog okruga u petak od 11 sati organizuje četvorosatnu obuku u prostorijama Međuopštinske organizacija gluvih i nagluvih u Ulici Cara Lazara 23  sa ciljem da osnaži grupu žena sa različitim vrstama invaliditeta iz Pančeva.

Akcenat je na tome da žene donose odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i zagovaraju za svoja seksualna i reproduktivna prava i život bez nasilja.

Obuka je deo programa Mi odlučujemo koji Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom IZ KRUGA – VOJVODINA iz Novog Sada i Kancelarija Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji sprovode širom Srbije u saradnji sa lokalnim organizacijama osoba sa invaliditetom i njihovim aktivistkinjama.

Učesnice obuke će uz mentorsku podršku IZ KRUGA VOJVODINA u narednom periodu u svojoj lokalnoj zajednici mapirati prepreke koje žene sa različitim vrstama invaliditeta onemogućuju da ostvaruju svoja seksualna i reproduktivna prava i pristupaju uslugama zaštite od rodno zasnovanog nasilja.

Rezultate mapiranja će staviti na raspolaganje međusektorskim mehanizmima za kreiranje politika i organizovaće edukativne sesije za zdravstvene radnike i predstaviti im Smernice za postupanje sa ženama sa invaliditetom i ključne poruke za put ka ravnopravnosti žena i mladih osoba sa invaliditetom razvijene u okviru programa Mi odlučujemo.

Iako je zakonodavni i strateški okvir Republike Srbije u vezi sa seksualnim i reproduktivnim pravima žena sa invaliditetom zadovoljavajući, situacija na terenu je puna izazova. Informacije u vezi sa seksualnim i reproduktivnim pravima žena sa invaliditetom su oskudna i nedostupna u pristupačnim formatima i žene sa invaliditetom se redovno suočavaju sa diskriminacijom u sistemu zdravstvene zaštite.

Mnoge zdravstvene ustanove su nepristupačne za korisnice invalidskih kolica, nemaju
hidraulične ginekološke stolove, što za mnoge žene čini preglede praktično nemogućim.

Takođe, postoje široko rasprostranjene predrasude o partnerstvu, trudnoći, porođaju i majčinstvu žena sa invaliditetom, baš kao i o tome da žene sa invaliditetom nisu izložene rodno zasnovanom nasilju.

Žene sa invaliditetom zaslužuju da žive u sistemu koji podržava njihovo seksualno i
reproduktivno zdravlje i pruža im zaštitu od rodno zasnovanog nasilja. Da bi to postala stvarnost žena sa invaliditetom, potrebno je prvo razviti opšte razumevanje o ovom problemu.

 

(Pančevac)

PRVACI IZ BANATSKOG BRESTOVCA UŽIVAJU U ŠKOLI Upisan je 21 đak, što je manje nego prethodnih godina! FOTO

SUTRA POČINJE REMONT U PETROHEMIJI Planirane remontne aktivnosti će trajati do 31. oktobra i doprineće pouzdanom radu fabrike

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.