VUČIĆ U NIŠU NAJAVIO: Uz fabriku Palfinger za manje od mesec dana Nišlije dobijaju još jednu fabriku

12:43

12.09.2023

Podeli vest:

Printscren/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas obeležavanju početka radova na izgradnji fabrike austrijske kompanije Palfinger u Nišu.

Obraćanje predsednika
– Ursula Balažer koja je decenijama radila u Palfingeru je rekla da ne moraš da budeš deo te porodice da bi se tako osećao. Koju lepšu i bolju pohvalu jedna osoba može da dobije. Brojni panteni načinili su Palfinger lidera u ovoj oblasti. Hvala vam što ste izabrali Niš i Srbiju. Zamislite koliko će nam kranova biti potrebno za Ekspo. Čelični konstrukcijski delovi biće proizvedeni ovde u Nišu.

Predsednik je rekao da će biti uspostavljena saradnja sa niškim univerzitetom i tehničkim školama i istakao da će Srbija učestvovati sa 4,6 miliona evra.

– Danas u Nšu imamo 29.000 više nego 2012. Meni je ovo 9 fabrika koju otvaram u Nišu. Niš je promenio svoj krvotok, prosečna plata u junu-699 evra. Ogromne promene i razlike. Nastavićemo da radimo i borimo se. Kada nam kažete da imate problem, rešićemo ma kako on bio težak. Radimo Niš brestovac, pruge, završili autošut ka Makedoniji i Bugarskoj. Zato i vama Klauseru kažem izabrali ste najbolje mesto. Čekamo da napravite taj razvojni centar kako bi angažovali naše ljude, a i mi ćemo pomoći – rekao je predsednik i dodao da je zahvaljujući saradnji Srbije i Austrije uvedeno dualno obrazovanje.

Printscreen/TV Pink

– Mi hoćemo industrijalizovanu zemlju. Hoćemo porodičen kompanije koje će ostati ovde decenijama i da možemo da računamo na vas. Ovo je veliki dan za Niš. Za sve što bude trebalo, pomoćićemo. Moja molba je da ako budete želeli još negde da otvarate fabriku, da to bude Prokuplje. Hvala vami živela Srbija – rekao je predsednik.

Obraćanje generalnog direktora Palfingera

Prisutnima se prvo obratio generalni direktor Andreas Klauser.

Pritnscren/TV Pink

– Dobrodošli. Malo omoći nam znači da počnemo ovaj projekat. Imate veliki aplauz za sve što ste uradili. Moramo da imamo prave resusrse i organizaciju da bismo uspeli. Ovde imamo obrazovane ljude, od kojih se 70 prijavilo za posao. Uložemo 34,5 miliona imamo podršku Vlade i dobra nam je referenca Cuntobel. Hvala vam što ste naši domaćini – izjavio je gospodin Klauseru.

Pritnscren/TV Pink

– Jako mi je veliko zadovoljatvo da budem na ovgoj ceremoniji. Palfinger je odlučio da investira u Srbiju. Uvek smo i bićemo među najvećim investitorima u Srbiju, a i Austrija pokazuje da ima poverenja u Srbiju i pokazuje posvećenost da pomogne Srbiji za ulazak u EU. Povezani smo kulturom, hranom, muzikom, a sada i ovom fabrikom – kazao je Kristijan Ebner,  austrijski ambasador u Srbiji.

Obilazak radova
Predsednik je započeo obilazak radova na fabrici Palfinger.

– Ovde će biti fabrika a mi razgovaramo da naprave razvojno istraživački centar kako bi angažovali mlade ljudse sa Niškog univerziteta i to je ogroman uspeh. U blizini su i druge fabrike i od njih su čuli i izabrali ovaj prostor. Nadamo se da će tako i druge firme doći – rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da će prosečne plate biti mnogo veće za 375 zaposlenih i da Palfinger planira da ostane više desetina godina, kao i da sa sobom donose nove tehnologije.

Pritnscreen/TV Pink

– Odavde će 100 posto sve ići u izvoz u Austriju, Sloveniju, Nemačku i Francusku. To je dodatan podsticaj za Niš, ali i celu Srbiju. U junu se očekuje otvaranje. Velike stvari. Za Nišlije rekli smo da ćemo rešiti problem dalekovoda kod Brzog broda, pitanje je da li možemo da nađemo tehničko rešenje i nećemo izaći iz kancelarija dok to ne rešimo. Dobili smo zahtev i za rešenje Suvodolskog kanala i to rešavamo investicijom od 2,4 miliona evra – rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da je investicija za izgradnju ove fabrike iznela 34,5 miliona evra, a da je Srbija učestvovala sa 4,6.

– Industrija i rudarstvo su digli ovu zemlju i moraće da je očuvaju – rekao je predsednik.

Predsednik je zatim obišao i pozdravio radnike koji rade na gradilištu ove fabrike.

Susret sa gradonačelnicom Niša

Nakon kratkog razgovora sa gradonačelnicom Niša Dragom Sotirovski, predsednik je izjavio da će odmah po povratku iz UN-a rešiti problem dalekovoda za ljude iz Brzog broda.Početak radova obeležava se u Suvom Dolu, sa početkom u 10 sati.

Iz Gradske kuće u Nišu je saopšteno da će obeležavanju početka radova prisustvovati i gradonačelnica Niša Draga Sotirovski.

Palfinger je međunarodna, tehnološka i mašinska kompanija i vodeći svetski proizvođač i pružalac inovativnih rešenja za dizalice i sisteme podizanja. Koristi napredne tehnologije proizvodnje za mobilne kranove i sisteme podizanja. Kompanija planira da uloži više od 35,5 miliona evra u vrhunsku fabriku komponenti za internu proizvodnju. Proizvodna lokacija u Nišu će od 2024. godine igrati važnu ulogu u postizanju ambicioznih ciljeva Palfingera, navedeno je na sajtu kompanije.

Palfinger ima oko 12.500 zaposlenih, na više od 30 lokacija i mrežom prodaje i usluga sa oko 5.000 servisnih centara širom sveta. Kompanija je najavila da će proširiti svoju proizvodnu mrežu novom lokacijom u Nišu na, kako je navela, geografski idealnom mestu.

Mediji su ranije objavili da će u toj fabrici, koja bi trebalo da počne sa radom 2024, biti otvoreno oko 375 novih radnih mesta do 2027. godine.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.