PANČEVAC S OMOLJČANKAMA NA SKADARLIJA VINOFESTU Stranci oduševljeni vezom i zlatovezom naših vezilja! Kada sam ugledala košulje nisam mogla da se odvojim od njih, nosim ih u Južnu Ameriku FOTO I VIDEO

12:35

07.09.2023

Podeli vest:

Pančevac

U srcu Beograda, ispred kuće Đure Jakšića, održana je tradicionalna manifestacija „Skadarlija Vinofest“, na kojoj je Udruženje žena „Omoljčanke“ iz Omoljice ponosno predstavilo svoje proizvode. Ova manifestacija, koju su organizovali vitezovi vina i rakije Srbije, privukla je brojne zaljubljenike u vino, kulinarske specijalitete i tradicionalne tehnike izrade rukotvorina.

Na Skadarliji predstavljeni srpski proizvodi vrhunskog kvaliteta

Da je reč o manifestaciji koja spaja i ujedinjuje narod potvrdila nam je Lila Ražnatović, ambasadorka vinske kulture i prva vinska kraljica u Srbiji.

Pančevac

„Ovaj događaj posvećen je strastvenim ljubiteljima vina, sira, mesnih proizvoda i tradicionalnog narodnog stvaralaštva Srbije. S obzirom da smo datum održavanja ove manifestacije pomerali tri puta, pretežno zbog nepovoljnih vremenskih prilika, izuzetno sam zadovoljna i srećna što smo konačno uspeli da je održimo. I sami vidite koliko je danas bilo lepo i veselo, podelili smo mnogo zahvalnica ali i dobili dva nova viteza vina – prvi je vinarija iz Leposavića sa Kosmeta, a drugi je vinarija iz Gudurice kod Vršca. Mi smo uvek sa narodom i zato smo i ove godine ugostili srpska udruženja koja su pokazala da se vrhunski kvalitet i poreklo proizvoda ceni svuda u svetu“, rekla je Ražnatović.

Pančevac

Stranci oduševljeni vezom i zlatovezom omoljičkih vezilja

Omoljčanke su uživale u izvanrednim vinima i delikatesnim sirevima, istovremeno predstavljajući rukotvorine svoga kraja domaćim i stranim posetiocima. Prema rečima Slavice Polić, predsednice Udruženja žena „Omoljčanke“, atmosfera na „Skadarlija Vinofestu“ bila je izuzetna, uz mnoštvo lepih susreta i zanimljivih poznanstava.

Pančevac

„Velika nam je čast što su organizatori ove manifestacije prepoznali kvalitet rada našeg udruženja. Na ovom događaju upoznale smo zanimljive ljude i ostvarile interesantne kontakte. Mogu vam reći da su naše proizvode najviše tražili i kupovali stranci, koji su bili posebno oduševljeni našim vezom i zlatovezom. Što se tiče najmlađih posetilaca, oni nisu odoleli baka Nadinim heklanim igračkama i sa našeg štanda su otišli sa osmesima od uveta do uveta, i punim rukama igračaka“, rekla je Polić.

Pančevac

Ona je otkrila da su tokom manifestacije uspostavljene lepe saradnje i da će Udruženje žena „Omoljčanke“ u narednom periodu pripremiti mnogobrojna iznenađenja za sve ljubitelje tradicionalnog narodnog stvaralaštva.

Pančevac

„Naš PR tim i sada je vredno radio tako da smo upoznale zanimljive ljude i ostvarile interesantne kontakte. U skorijoj budućnosti nas očekuju multikulturalna dešavanja u udruženju, ali neka to ostane iznenađenje“, rekla je Polić.

Atrakcija festivala sir „Telman“ iz Takova

Da festivali u Srbiji svakodnevno otkrivaju vrhunske proizvode malih privrednika svedoči sir iz Takova kod Uba, koji se neprekidno rezao posetiocima „Vinofesta“ na Skadarliji.

Pančevac

„Ove godine smo žena i ja prvi put na ovoj manifestaciji. Ja sam 30 godina radio kao kuvar u elitnim restoranima na grčkim ostrvima i tamo stekao ogromno iskustvo. Kada je krenula korona, vratio sam se u Srbiju i odlučio da svoj hobi pretvorim u posao. Tako sam počeo da proizvodim sireve koji sazrevaju u pepelu, u vinu, sireve sa jestivim zlatom, halumi, sireve sa kurkumom i raznim začinima… Svi sirevi su napravljeni od svežeg mleka, bez hemije i konzervanasa. Nedavno smo počeli da posećujemo festivale a ubrzo smo dobili i prestižne nagrade za kvalitet proizvoda. Jedan od naših najboljih proizvoda je sir „Telman“ koji je dobio ime po mom učitelju iz Švajcarske Hajncu Piteru Telmanu koji mi je otkrio recepturu“, otkrio je Jovica Radovanović, mali proizvođač sira iz Takova.

Vina sa severa Kosova odlikovana viteškim redom

Da razvoj srpskog vinogradarstva i vinarstva na severu Kosova ne jenjava svedoči mala porodična vinarija iz Leposavića koja je zbog velikog interesovanja morala da poveća svoj zasad.

Pančevac

„Naša vina pravimo od grožđa iz sopstvenih vinograda. Cilj nam je da inspirišemo ljude sa naših prostora da se bave ovim poslom. Verujemo da smo uz pečat domaćeg područja, pažljive kontrole i posvećenosti u spoju sa gastronomijom uspeli da donesemo jednu novinu našem narodu sa Kosmeta, ali i cele zemlje i inostranstva. Izuzetno smo srećni što smo ove godine odlikovani vizetovima vina, to nam mnogo znači“, rekli su predstavnici vinarije Jevremović.

KOŠULJE IZ OMOLJICE NA PUTU KA JUŽNOJ AMERICI

Da su vezene košulje i haljine iz Omoljice bile prava atrakcija na „Skadarlija Vinofestu“ potvrdila nam je i Peruanka Diana Castellanos Del Portal koja je za sebe i ćerku pazarila ove rukotvorine.

„I sama se bavim ručnim vezom u svojoj zemlji i držim radionice širom sveta, kada sam ugledala ove košulje nisam mogla da se odvojim od njih. Rad je tako precizan i lep, sve pohvale za ove nadarene vezilje“, rekla je Del Portal.

(Pančevac/A.Vugrinec)

DA CELI SVET VIDI KAKO RADE OMOLJČANKE Udruženje žena iz Omoljice dobilo sredstva od Pokrajine da izrade svoj sajt VIDEO

UDRUŽENJE ŽENA OMOLJČANKE: Tokom trajanja festivala „ŽISEL 2023“ organizovane besplatne radionice starih zanata i izložba rukotvorina

ANU BEKUTU ODUŠEVILE RUKOTVORINE ŽENA IZ OMOLJICE Zanimalo je sve, kako tkamo i vezemo, a popila je i kafu sa nama! OBEĆALA JE DA ĆE OPET DOĆI FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.