TURKINJE IPAK JAČE! Srbija u triler završnici ostala bez zlatne medalje! Nakon preokreta Turska dolazi do prvog pehara EP!

22:46

03.09.2023

Podeli vest:

Printscreen/Instagram
printscreen/ig: sportmaniak__

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije nije uspela da osvojio zlato ma Evropskom prvenstvu. Srpkinje su drugi put u nizu postale vicešampionke Evrope, jer su izgubile od Turske rezultatom 2:3 (po setovima 27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:15) u hali u Briselu u kojoj su turski navijači priredili atmosferu kao da se igralo u Istanbulu.

Spektakularno briselsko finale iznedrilo je istinski triler kakav samo vrhunska odbojka može da priušti, a srpske i turske igračice upravo su to i priredile fantastičnim, dramatičnim okršajem.

Pred više hiljada svojih navijača, Turska je bila za nijansu bolja u većem delu prvog seta, ali nije imala ono što je imala Srbija, fanatičnu borbenost i apsolutno neodustajanje. To su pokazale naše odbojkašice i pre nego što su spasile dve set lopte, a tim defanzivnim bravurama su i naterale opasnu Melisu Vargas i Hande Baldin da greškama stave pečat na prvu deonicu.

U drugoj je borba bila „neravnopravnija“ utoliko što je dotad vrlo dobar prijem servisa „izdao“ ekipu selektora Đovanija Gvidetija, a što je Vargasovoj u napadu počela da se na sjajan način pridružuje Karakurtova. Zato je prednost Turske bila konstantna i, s vremena na vreme, uvećavala se, šta god pokušavale Srpkinje.

A opet, činilo se da popravljanje igre naše nacionalne selekcije u završnici tog seta, te rano vođstvo na početku trećeg, znači i ono priželjkivano buđenje, no Vargasova se serijom razornih servisa potrudila da rasplamsa emocije ionako bučnih turskih navijača. Za tili čas je razornim udarcima s osnovne linije unela pometnju u redove suparnika, a „podigla decibele“ u dvorani i na semaforu je ubrzo bilo 7:13.

Da tada Katarina Lazović nije počela svoju seriju bravura, pomenuti segment meča bi bio vrlo brzo završen, no upravo su četiri poena u nizu naše mlade odbojkašice, i smečevima i blokom, vratile neizvesnost u finale. I, onda, pravo malo čudo.

Turska je vodila sa 15:19, loptu je uzela Mina Popović i… posle njenih majstorija, taktičkih servisa za koje nije bilo rešenja, desio se ogroman preokret. Semafor je tri minuta kasnije pokazvivao 22:19 za Srbiju, od čega se suparnice nisu oporavile, koliko god im njihov selektor, a bivši Srbije, Santareli, govorio na tajmautu da su „dopušteni glupi napadi Srbije“.

On je nedugo zatim uspeo da prodrma svoju ekipu, koja je preuzela sve konce igre i konstantnim vođstvom sve vreme grabi kao osvajanju četvrtog seta. Ali, kao i u prethodnom, fanatična borbenost srpske selekcije donela je izjednačenje, no dalje od 19:19 se nije moglo, jer se Vargasova pobrinula da na red dođe peti set.

A u njemu, bolji početak Turkinja, koje su povele sa 4:2, doneo je nadu njihovoj frenetičnoj publici da će sve uskoro biti završeno. No, blokovi Srbije produžili su dramu, smečevi Tijane Bošković se pobrinuli za seriju 4:1, po je neizvesnost dostigla vrhunac. A u nestvarnoj drami koja je usledila, uz rat živaca i video-provere – za nijansu, i to zlatnu nijasnu, bile su bolje Turkinje koje su tako osvojile evropsku titulu. Prvu u istoriji.

(Pančevac/Novosti)

SRBIJA ČEKA NOVO ZLATO Odbojkašice večeras protiv nikad jače Turske! Evo gde možete pratiti finale Evropskog prvenstva!

SRBIJA JE U FINALU! ODBOJKAŠICE PROŠLE NAJTEŽI TEST! Srpkinje savladale uporne Holađanke za 6. finale Evropskog prvenstva!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.