spot_img
VESTISrbijaPREDSTAVLJEN PILOT PROJEKAT "SVAKO DETE IMA PRAVO DA ODRASTA ZDRAVO" Više časova...

PREDSTAVLJEN PILOT PROJEKAT „SVAKO DETE IMA PRAVO DA ODRASTA ZDRAVO“ Više časova fizičkog u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji

U Skupštini Srbije danas je predstavljen pilot projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, a ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će projekat početi da se realizuje od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Pilot projekat realizuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za omladinu i sport i Ministarstvo zdravlja, a njime je predviđeno da učenici osnovnih škola imaju pet časova nedeljno nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a učenici u srednjoj školi četiri časa nedeljno.

Dejanović je navela da će se pilot projekat realizovati u 73 osnovne i 22 srednje škole, a da će se dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odvijati u 194 odeljenja – u 172 odeljenja osnovnih škola i u 22 odeljenja srednjih škola.

„Na naše veliko zadovoljstvo, broj zainteresovanih škola i odeljenja je veći u odnosu na prvobitnu projekciju, a sve to vodi ka ostvarivanju naše vizije. Molim nastavnike i direktore da kroz organizacije planiranih aktivnosti ostvare cilj da se obezbedi razvijanje i negovanje navika koje doprinose kvalitetnom odrastanju dece i učenika“, rekla je ona.

Ministarka je podsetila i da je Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine i Akcionim planom od 2023. do 2026. godine istaknut značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja dece i učenika.

Dodala je da se kroz potrebu negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti postiže pun intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj svakog učenika u skladu sa njegovim razvojnim potrebama, interesovanjima i potencijalnima.

„Na ovaj način ostvarujemo osnovne ciljeve obrazovanja i vaspitanja i brinemo o deci. Nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja realizuje se u svim školama u Srbiji kao obavezan predmet, koji je propisan planom i programom u nastavi učenja. Naša koncepcija fizičkog i zdravstvenog vaspitanja ne zasniva se samo na fizičkom vaspitanju kao obaveznom predmetu, već i na jedinstvu časovnih, ali i vanškolskih aktivnosti“, rekla je ona.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je resorno ministarstvo odredilo domove zdravlja prema teritorijalnoj nadležnosti da organizuju timove, koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinske sestre, a koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene pilot projektom.

Grujičić je objasnila da će fizikalni pregled obavljati pedijatar ili lekar sportske medicine, a da će ostali pregledi uključivati merenje krvnog pritiska, preglede stopala i kičmenog stuba i da će se, ukoliko nešto ne bude bilo u redu, učenici upućivati na dalje preglede, koji će odmah biti i zakazivani.

Dodala je da će se zdravstveno stanje učenika utvrđivati na početku i na kraju projekta, po metodologiji sportsko-medicinskog pregleda, što će, kako je ocenila, značajno doprineti utvrđivanju samih rezultata projekta.

U cilju što efikasnijeg spovođenja projekta, naglasila je Grujičić, planirano je da se organizuju javni roditeljski sastanci, edukativni seminari, i sprovođenje medijske kampanje o značaju fizičke aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja.

„Istraživanje Instituta za javno zdravlje ‘Batut’ iz 2019. godine pokazalo je da je svako osmo dete u Srbiji gojazno, da je svako peto predgojazno, a da je svako treće prekomerno uhranjeno. To sve dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, situacija nije sjajna“, rekla je ona.

Ministar omladine i sporta Zoran Gajić izrazio je zadovoljstvo što resorno ministarstvo zajedno sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom zdravlja realizuje pilot projekat.

„Ministrastvo sporta će tretirati sport kao integralnu celinu koja se sastoji iz tri dela, gde je prvi i osnovni deo fizičko vaspitanje, kako u mlađem tako i u starijem školskom uzrastu. Svesni smo da svi sportski rezultati potiču od prvog koraka, a to je fizičko vaspitanje koje se ostvaruje u nastavi fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, kao i vanastavnim aktivnostima“, rekao je Gajić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je naveo da je u samom nazivu projekta jasno da je usmeren deci i da ima cilj da unapredi vaspitanje, te da na taj način obezbedi bolje uslove deci, da odrastaju zdravije.

„Briga o našim najmlađma je u samom fokusu državne politike, ovaj projekat je sastavni deo zajedničke politike koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, rekao je Orlić.

(Pančevac/Tanjug)

VOJNA OBUKA U SREDNJIM ŠKOLAMA Ministarstvo prosvete uputilo smernice za predmet „Osnove sistema odbrane“

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

SREĆNO, DEČACI! Sjajan uspeh mladih Pančevaca: Brća Vuk i Aljoša Kanački šahisti o kojima će se tek pisati!

Pančevo se već decenijama diči dostignućima svojih sugrađana u šahu. U gradu na obali Tamiša organizovani su veliki svetski turniri, državni šampionati, a ova...

KO ZNA PASULj DA SPREMA, NE DRMA GA TREMA Papci, svinjski repovi i sastojci tajni

Prošlo je vreme tokom kog su svi izbegavali da kuvaju u kući: čak i pod klimom je bilo nepodnošljivo toplo. Dobro, pravila se sporadično...

ČISTIJE, IPAK MOŽE: Više od 10 radnika svakog dana pomoću vozila s dizalicom i 3i kamiona, prevezo otpad do...

Oktobarska akcija sakupljanja i odnošenja kabastog otpada ispred domaćinstava u Pančevu, Starčevu i Dolovu počela je i trajaće do 27. oktobra. Stanovnici će moći...

AKO IMATE 60 I VIŠE GODINA I PIŠETE PESME Prijavite se na seniorski konkurs za najlepšu pesmu STIHOVI ZA...

Pravo učešća na konkursu imaju sve starije osobe. Festival stvaralaštva starijih „Zlatno doba“ poziva sve seniore-poete koji pišu srcem da se odvaže i prijave se...

MINISTAR ODBRANE SRBIJE Vučević: Otkud albanskim nindžama puške iz Srbije, da nismo možda i njih obučavali?! FOTO

Na optužbe iz Prištine da je Vojska Srbije obučavala nekakve teroriste a da ih je Srbija naoružavala, ministar odbrane Srbije Vučević je danas na...