16. SALON UMETNIČKE FOTOGRAFIJE “IVANOVO U FOKUSU” IZ DRUGOG UGLA Mirković: Mnogo portreta, a malo motiva iz života sela!

10:35

21.08.2023

Podeli vest:

Pančevac

Salon umetničke fotografije „Ivanovo u fokusu“ u malom selu po šesnaesti put okupio velike majstore i ljubitelje fotografije. Status izložbe, koju Foto savez Srbije svrstava u prvu kategoriju, potvrđuju i presrećni dobitinici nagrada u selekciji fotografija iz Ivanova i sa slobodnom temom.

Fotografi, i oni nagrađeni, kao i kolege iz branše, kulturni poslenici, meštani, ljubitelji Ivanova, novinari – svi oni došli su u utorak, 15. avgusta na otvaranje Salona umetničke fotografije „Ivanovo u fokusu“. Centar sela ispred Doma kulture, gde je upriličena izložba, bio je pun veselih meštana koji su slavili Veliku gospojinu ili Veliku gospu, koja se po gregorijanskom kalendaru obeležava 15. avgusta.
A unutar Doma kulture, u užurbanoj atmosferi pred otvaranje, radoznali posetioci su već razgledali panoe sa 196 fotografija u selekciji sa temom o selu Ivanovu i 91 u selekciji sa slobodnom temom. Na konkurs za „Ivanovo u fokusu“, koju Foto savez Srbije svrstava u izložbu prvog ranga, radove je poslalo oko 200 fotografa, a nagrađeni, posebno oni mlađi, nisu krili uzbuđenje.

 Pobeđuju autentični

Pančevac

Bilo je dosta radova za izbor, ali sudeći po pozdravnim rečima selektora za selekciju „Ivanovo u fokusu“ Dragoslava Mirkovića, bilo je mnogo portreta, a malo motiva iz života sela. Ova opaska majstora fotografije mogla bi biti vodič i onima koji žele da u nekim idućim godinama osvoje nagradu na ovom salonu fotografije.
To potvrđuju i reči Petra Jončića, koji je za svoju fotografiju zaslužio drugu nagradu u selekciji „Ivanovo u fokusu“ i od 2016. godine je redovan gost na ovom salonu.
– Posle toliko godina učestvovanja shvatio sam da bi trebalo nametnuti nešto svoje da bi se ostvario bolji efekat i kod žirija i kod drugih ljudi. Treba izbegavati ono što nam se svima nameće kao motiv. I tako sam tražio i pronašao nešto autentično. Na ovoj mojoj fotografiji sve je bilo slučajno, i devojka u baš toj prelepoj haljini, i ambijent boja u pozadini na koji smo naišli. A fotografiju sam napravio još dok se nameštala za poziranje, objašnjava Beograđanin Petar ispred nagrađene fotografije koja i nosi naziv „Kubizam“ zahvaljujući linijama na fasadi jedne od ivanovičkih kuća. Po zanimanje je novinar, pa onda i po statusu amater na Salonu fotografije u Ivanovu, na kojem imaju pravo da učestvuju i profesionalci.
Prvonagrađena za kolekciju fotografija sa slobodnom temom Slađana Radovanović iz Foto-kluba „Beograd“, koja je počela da se bavi fotografijom pre tri godine, nije krila uzbuđenje.
– Prva izložba na koju sam poslala neki rad je bila baš u Ivanovu i kada su mi primili jednu fotografiju, bila sam presrećna. Zato sam posebno vezana za ovaj salon. Tada sam upoznala i neke ljude iz Foto-kluba „Beograd“ i tu počinje moja fotografska priča, priča nam Slađana nagrađena za kolekciju „Lost City“ ili „Izgubljeni grad“.

 Fotografija u modi u Ivanovu

Fotografija u Ivanovu ima poseban status zahvaljujući sigurno i pitoresknim motivima, ali posebnu ulogu u tome ima i Foto-grupa „Dunavac“ koja godinama zajedno sa Domom kulture organizuje fotografske manifestacije u selu. Ali tokom cele godine bave se i organizovanjem kurseva fotografije za mlade Ivanovčane. Zainteresovanih ima i previše.
– Želimo da primimo sve koji se prijave, ali ponekad je to i problem jer ne mogu sva deca odjednom da idu na kurs, pa moramo da ih rotiramo. Zato možda i sporije napreduju, zbog stalnih prekida. Vrlo su zainteresovani za fotografiju možda i zato što nemaju neke druge sadržaje a i dobro je što na takmičenjima nisu izloženi velikom pritisku, objašnjava Zoltan Bisak, predsednik Foto-kluba „Dunavac“ i profesor predmeta Tehnika i tehnologija u Osnovnoj školi.
Čest gost Ivanova, pa i ovom prilikom, bio je i bugarski ambasador Petko Dojkov, koji dosta truda ulaže u razvoj kulturnih odnosa sa ovim selom, posebno zbog njegovih meštana Bugara Palćena. A direktor Doma kulture Marko Guran u kojoj će sledećih deset dana moći da se pogleda izložba nagrađenih i izabranih fotografija zahvalio je svim učesnicima, posebno zbog toga što promovišu Ivanovo kroz fotografiju, kao i sponzorima, Gradu Pančevu i Pokrajinskom sekreterijatu za kulturu. I za kraj, neka se ostvare i njegove reči da se ponovo vidimo i iduće godine, na nekom novom salonu fotografije, sa još više radova i sa još boljim kvalitetom.

Pančevac

Spisak nagrađenih 

Tema Ivanovo (selektor: Dragoslav Mirković (MF FSS)
I nagrada: Ivana Todorović „Čipka“, II nagrada: Petar Jončić (FA1 FSS) „Kubizam“, III nagrada: Dušan Vuković (F1AUFBiH afail) „Može li bliže“
Pohvale: Ljubiša Tešić „Povratak“, Nikolina Osmić (FA1 FSS) „Pet do 12“, Milan Bašić „Odraz“, Dragan Lapčević (MF FSS) „Školice“

Slboodna tema (žiri: Vladimir Jovanovski, Milan Marković i Ranko Đurović)
I nagrada: Vladimir Đinić (FA1 FSS EFAIL) „Dva tri Šešira“, II nagrada: Vladeta Milojević „Četrdeset godina kasnije“, III nagrada: Dimče Korunoski „Žena i prozor 1“
Pohvale: Slađana Pantelić „Moja sloboda“, Robert Semnic (KMF FSS EFAIL) „Hipokrizija“, Sanja Kozlik „Šaputanje“ i Aleksandar Mihailović „Borački red“
Nagrade za kolekciju
I nagrada: Slađana Radovanović (F1 FSS EFAIL) – „Lost City 1, 3 i 5“, II nagrada: Minja Jovetić „Pad, Pritisak, Stav“, III nagrada: Milena Jeremić (FA2 FSS): „Buč Kesidi 2, Marko Luis 2, Parni valjak 2“, Pohvala: Miroslav Jeremić (KMF FSS IFAIL): „Forma 1, 2 i 3“.

(Pančevac/N. Simendić)

IVANOVO Pogledajte kako je bilo na otvaranju 16. Salona umetničke fotografije IVANOVO U FOKUSU! Evo ko su nagrađeni FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.