PONOSAN NA SVOJU IZLOŽBU AKTOVA U RODNOM KOVINU Milan Živković: Važno je da devojka koju fotografišem bude srećna i da mi veruje! FOTO

10:51

17.08.2023

Podeli vest:

Pančevac

U galeriji Centra za kulturu u Kovinu u toku je jedinstvena zajednička izložba skulptura Miluna Šiljkovića sa Mokre Gore i fotografa Milana Živkovića iz Kovina koji su uspeli da na jednom mestu ujedine svoj stvaralački rad i da svako na svoj način probudi znatiželju kod posetilaca.

Milanova izložba fotografija nosi naziv „Drugi san”, dok Milunova nosi naziv „Erotsko ili arhetipski”. Milan Živković pre 15 godina počeo je snimanje serije novih akt fotografija. U njegovom stvaralačkom radu najvažnija mu je interakcija između tela, svetla i nekog obično napuštenog prostora u kojem nastaju izuzetno zanimljiva dela.

Pančevac

Izložbe je do sad imao u brojnim gradovima u zemlji i inostranstvu i sad je odlučio da ih pokaže i u svom rodnom mestu:

– Dobrih 20 godina, a možda i više nisam okačio akt fotografiju u Kovinu, jer uvek sam imao gard kako će reagovati moje mesto, a ovog puta sam ponosan. Napravio sam ove ogromne fotografije i videćemo šta će sugrađani da mi kažu. Obično me pitaju kako dolazim do aktova za fotografisanje, pa da kažem i to. Jako dugo radim ovaj posao i stekao sam neophodno poverenje, veoma je važno i da devojka koju fotografišem bude srećna i da mi veruje, jer na fotografiji se sve lako uoči – kaže Milan.

Pančevac

On je odlučio da izložbeni prostor podeli sa Milunom Šiljkovićem i ovo je njegova treća zajednička izložba sa vajarima. Milan voli da u prostoru ispred njegovih fotografija budu neka druga umetnička dela. Milun drvo obrađuje još od malih nogu i ne dozvoljava mu da završi u vatri, već pomoću njega greje čoveka na suptilniji način:

– Još od onog vremena kada sam kao mali dok sam ložio vatru odvajao neke cepanice zavoleo sam đeljanje i sve ovo je bilo spremno da se negde naloži, istruže, iseče, međutim ja sam sve to pokušao da sačuvam u nekom drugom obliku. Poštujem žene i na ovaj način ih čuvam izvajane na malo neobičniji način – rekao je Milun.

Pančevac

Centar za kulturu u Kovinu veoma je aktivan tokom čitave godine i iako je ovo malo mesto često okupi naše najpoznatije umetnike iz različitih oblasti, zahvaljeujući pre svega Milanu Živkoviću koji je ovde i stručni saradnik i direktoru Milivoju Grčiću:

– Moram da spomenem da smo prošle godine na oktobarskom likovnom salonu imali odziv 177 umetnika. Oni vide tu kreativnost galerije i njene mogućnosti i sve uslove koje im ovde pružamo umetnicima. Zaista sve to ima odjeka, a ova izložba je još jedan veliki doprinos da taj odjek bude još veći.

U Kovinu je u toku manifestacija „Kulturno leto”, a u septembru će se održati Dani makedonske kulture.

(Pančevac/G.J.)

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Posavskog goniča i štence lepotance!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.