PITALI SMO ZA VAS Slučaj penzionera koji nastavljaju da rade

08:56

13.07.2023

Podeli vest:

pexels-andrea-piacquadio
Po odlasku u zasluženu penziju očekuje se da novopečeni penzioner uživa u slobodnom vremenu, kojeg nije imao dovoljno dok je radio.
Međutim, realnost je drugačija, pogotovo u Srbiji, pa penzionere sve češće možemo videti u supermarketima, gde rade za kasom, ili kao obezbeđenje u bankama, ali i na drugim radnim mestima, koja ne zahtevaju starosnu granicu ili jednostavno imaju potrebu za radnom snagom.
Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje odgovorio je na pitanje kako dodatni rad naših starijih sugrađana utiče na visinu njihovih penzija.
– Treba imati u vidu da se starosna penzija kod muškaraca ostvaruje sa 65 godina života i 15 godina staža, a kod žena sa 59 godina i 15 godina staža. Neko nalazi zadovoljstvo i želi da radi, ili se angažuju jer nisu zadovoljni trenutnom penzijom… – rekao je i naveo primere onih koji su radili u policiji i u sličnim branšama, koji ranije idu u penziju i koji smatraju da mogu još nešto da pruže.
Stanković je napomenuo da treba praviti razliku između invalidskih i starosnih penzija i istakao:
– Pre svega, radno angažovanje posle penzionisanja je volja pojedinca. Ako je neko ostvario starosnu penziju, ne postoje ograničenja, može da osniva firme, ili da bude angažovan na nekom poslu, a bitno je da prođe godinu dana da bi se taj naknadni staž uračunao u radni staž – kaže Stanković.
On je objasnio i šta se dešava sa invalidskim penzijama.
– Načelno vi možete da radite, ali to neće moći da se uračuna u invalidski staž i to ne može ući u zbir radnog staža – rekao je.
Čelnik PIO fonda podsetio je da su dva faktora ključna za konačnu visinu penzije: iznos plate i dužina radnog staža.
– Omogućili smo elektronski servis gde će svaki čovek moći da izračuna koliku će penziju imati – kazao je Stanković.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.