GRAD PANČEVO DOBIO PLAKETU OD INSTITUTA DR JOSIF PANČIĆ: Nagrada za izuzetan doprinos razvoju ove institucije

10:12

05.07.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTVPančevo

Povodom jubileja 75 godina rada i postojanja Instituta „Dr Josif Pančić“ na svečanosti u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti plaketu je dobio Grad Pančevo, za izuzetan doprinos razvoju ove naučne i istraživačke institucije.

Na teritoriji grada Pančeva nalazi se proizvodni Sektor Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“. Da imaju dobru saradnju Grad Pančevo i Institut dokaz je i plaketa koja je dodeljena na svečanosti povodom obeležavanja velikog jubileja Instituta.

Treša Radonjin, sekretar Sekretarijata za poljopirvredu, selo i ruralni razvoj u ime grada Pančeva na svečanosti je primio ovo značajno priznanje.

„Naša saradnja je dugogodišnja, ogleda se u pomoći Institutu da kroz svoje legitimno pravo kao institucija koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom da preko javnog poziva ostvari pravo da zakupi poljoprivredno zemljište. Grad Pančevo ima ideju da u narednom periodu ovaj prepoznatljiv brend koji Institut predstavlja kako na nacionalnom, sada već i na regionalnom nivou, nađe način i pomogne da Institut izađe i na svetsku scenu i postane svetski lider u proizvodnji lekovitog bilja, ali i samoj preradi i prodaji. Zahvaljujući Institutu  grad Pančevo je pored toga što je prepoznat kao industrijski centar, sada prepoznati i kao poljoprivredni centar“, rekao je Radonjin.

Prema rečima dr Milana Lukića, direktora Instituta, poslednjih godina povećana je proizvodnja lekovitih biljaka.

„Naš Institut je postao sinonim za nauku ali i izuzetnost kada govorimo o proizvodnji i plasiranju proizvoda. Danas je preko 350 proizvoda napravljenih od strane naučnih radnika i proizvedeni vrednim rukama u proizvodnom sektoru. Ovaj jubilej je da zavirimo u prošlost ali i pogledamo prema budućnosti. Predhodne godine smo na tržište plasirali više od 30 posto proizvoda u odnosu na prethodne godine. To je veoma značajan rezultat jer smo ga postigli u godini veoma teškoj za ceo svet“, istakao je Lukić.

U sektoru proizvodnje u Pančevu nalazi se biljna proizvodnja, sušenje i primarna prerada biljnih sirovina i proizvodnja etarskih ulja, čime Institut obezbeđuje sirovine za farmaceutsku proizvodnju biljnih preparata.

Na parcelama Instituta gaje se kamilica, pitoma nana, matičnjak, morač, bokvica, lan i druge biljke.

 

(Pančevac/RTV Pančevo)

 

OD TAMIŠA DO MISISIPIJA: Bluz veče u izvedbi domaćih muzičara 5. jula u Pančevu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.